وکیل اوقاف
وکیل وقف
وکیل اوقاف جز آن دسته از وکلایی است که در سال های اخیر نقش موثری در جامعه داشته است و توانسته است به افراد زیادی کمک کند تا بتوانند کار خیر خود را به نیکی انجام دهند و هیچ کس نتواند مانع از وقف کردن آنان شود. از آنجایی که وکیل اوقاف در جهت حفظ منافع مال موقوفه قدم بر میدارد و تمامی راه های قانونی حفظ این مال را نیز به طور کامل می دااند، دیگر هیچ کس نمی تواند از منافع مال موقوفه برای اهداف شخصی خود استفاده کند و آن را بکار گیرد.
وکیل اوقاف بیشتر از آنچه فکرش را میکنید در جامعه دارای اهمیت میباشد و می تواند به عموم مردم کمک کند. وکیل اوقاف دارای تخصص و توانایی های خاصی است که می تواند در جریان پرونده های مربوط به اوقاف در جهت پیشبرد اهداف موکلان خود از آن استفاده کند.
وکیل اوقاف دارای تجربه بسیار زیادی در حل و فصل پرونده های مختلفی است و می تواند از عهده وکالت پرونده های مربوط به وقف به خوبی براید. برای آنکه بتوانید وکیل اوقاف را بشناسید و اطلاعات لازم را در مورد او بدست آورید به ما توصیه میکنیم که در ادامه وطلب با ما همراه باشید.
وکیل اوقاف باید دارای چه ویژگی هایی باشد؟
وکیل اوقاف باید دارای ویژگی های متعددی باشد تا بتوان به او اعتماد کرد و وکالت پرونده خود را به او سپرد. هنگامی که افراد بتوانند ویژگی های وکیل اوقاف را بشناسند در نتیجه می توانند بهترین وکیل را برای دارسی در جریان پرونده ها ی خود انتخاب کنند. به طور خلاصه وکیل اوقاف باید دارای ویژگی های زیر باشد:
وکیل اوقاف باید بتواند با حوصله و صبر بسیار زیاد با موکلان خود ارتباط برقرار کند و پرونده های آنان را مورد بررسی قرار دهد. وکیل اوقاف برای انکه بتواند از جریان پرونده های حقوقی اطلاعات کاملی پیدا کند باید در ابتدا آنها را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد. برای آنکه بتوانید با وکیل اوقاف ارتباط برقرار کنید، بهترین راهکار برای آنکه بتوانید از میزان توانایی های وکیل اوقاف آگاه شوید، شرکت در جلسات مشاوره حقوقی است.
وکیل اوقاف با تشکیل جلسات حقوقی سعی می کند تا به تمامی سوالاتی که ذهن افراد را در مورد اوقاف مشغول کرده است پاسخ دهید و آنان را از جریان دادرسی چنین پرونده هایی آگاه کند. وکیل اوقاف معمولا می تواند از کوتاه ترین راه های ممکن، جریان پرونده های قانونی را مورد حل و فصل قرار دهد و به انان رسیدگی کند.
وکیل اوقاف و ضرورت استفاده از آن در جامعه
وکیل اوقاف یکی از انواع وکلایی است که در جامعه کارایی خوبی می تواند داشته باشد. اما چگونه؟ برای پاسخ به این سوال ابتدا باید با اهمیت اوقاف در جامعه و نقش آن در قانون آشنا شویم سپس بر اساس آن بتوانیم نقش وکیل اوقاف را پیدا کنیم. اما قبل از این که بخواهیم به مسئله وکیل اوقاف و مفاهیم گفته شده بپردازیم، بهتر است به این نکته اشاره کنیم که اساسا در قانون به صورت اختصاصی از وکیل اوقاف صحبت نشده است. به عبارت ساده تر در قانون تنها از عنوان وکیل به معنی وکیل پایه یک دادگستری استفاده شده است. از این رو شما نمی توانید در قانون عنوانی به نام ” وکیل اوقاف ” پیدا کنید.
این مسئله بدین معنی است که اساسا شما در موارد حقوقی مربوط به وقف می توانید از هر وکیل دارای شرایط قانونی مانند وکیل قانون چک، وکیل خانواده، وکیل جنایی و … استفاده کنید. اما سوال اصلی این است که آیا یک وکیل طلاق می تواند کارایی لازم برای حل و فصل کردن پرونده های مربوط به اوقاف را داشته باشد؟ مسلما خیر. به هر حال یک وکیل طلاق تخصص لازم در حوزه خانواده و به طور اختصاصی در مورد طلاق را دارد و مسلم نسبت به مسائل اوقاف دور است. اما یک وکیل اوقاف می تواند به طور کامل با این مسائل کنار بیاید و به نوعی آن ها را درک کند. به عبارت ساده تر وکیل اوقاف می تواند بر اساس قوانین مربوط به وقف و دیگر مسائل، این دعوی ها را بررسی کنند و رای لازم از دادگاه را برای آن بگیرند.
بنابراین به طور کلی می توانیم اینگونه بیان کنیم که وکیل اوقاف بر اساس تجربه و دانش های تخصصی که دارد می تواند پرونده هایی مربوط به املاک و اموال وقفی را مورد بررسی قرار دهند. حال گام اول این است که بدانیم اساسا وقف به چه معنی است و در جامعه چه تاثیری دارد؟
وکیل وقف و نگاه جامعه به آن
همانطور که با مفهوم وقف آشنایی دارید، این مفهوم اشاره به کمک مالی یا معنوی افراد به جامعه خودشان دارد. بگذارید کمی ساده تر صحبت کنیم. به طور کلی جامعه از مجموعه ای انسان ها تشکیل شده است که بر اساس بینش ها، اهداف و برخی فاکتورهای دیگر کنار یکدیگر قرار گرفته اند. این جامعه برای رسیدن به اهداف خودش باید از یک رهبر تحت عنوان دولت استفاده کند. دولت موظف است بر اساس مالیات ها و درآمدهایی که دارد نیازهای جامعه را پوشش دهد.
به عبارت ساده تر این دولت است که باید بتواند درآمدها را مدیریت و بر اساس نیازهایی که جامعه دارد هزینه کند. اما واقعیت این است که در غالب کشورها و جوامع هزینه ها بیشتر از درآمد هاست، از این رو می توان به این نتیجه رسید که در هر جامعه ای ( حتی بهترین و متول ترین کشورهای دنیا ) یک سری از نیاز های اجتماعی وجود دارد که از طرف دولت پاسخی برای آنها ایجاد نشده است.
کمک گرفتن از وکیل اوقاف دارای چه مزایایی است؟
کمک گرفتن از وکیل اوقاف در حالت کلی دارای مزایای بسیار زیادی است که نمی توان ان ها را انکار کرد. وکیل اوقاف می تواند در مسی احقاق حقوق موکلان خود قدم بردارد و از ضایع شدن حقوق آنان جلوگیری کند. همانطور که میدانید وقف در جوامع اسلامی مبحث مهمی است و برای آن که بتواند نتیجه بخش باشد باید مراحل قانونی مختلف آن طی شود.
با وجود اینکه بسیاری از افراد علاقه مند به وقف و استفاده حقوقی از آن هستند اما باید بگوییم که جریان اوقاف دارای مراحل حقوقی مختلف و بسیار پیچیده ای است که نمیتوان آن را نادیده گرفت و باید به آن توجه داشت. کمک گرفتن از یک فرد متخصص در جریان وقف دارای مزایای بسیار زیادی است. یکی از اساسی ترین و اصلی ترین مزایای وکیل اوقاف آن است که درگیری ها و دعاوی که در جریانات مختلف مربوط به وقف پیش می آید به بهترین نحو ممکن مورد حل و فصل قرار می گیرند و دیگر جای هیچ نگرانی برای آن باقی نمی ماند.
از طرفی دیگر پرونده ها و دعاوی مربوط به وقف دچار اطناب نمی گردند و شما می توانید در هر زمان که می خواهید از وکیل اوقاف کمک بگیرید تا مراحل دادرسی پرونده های شما به سرعت بیشتری پیش برود و از طرفی هم وکیل اوقاف می تواند تمامی اطلاعات و مفاهیم حقوقی را در جریان دادرسی به موکل خود توضیح دهد و اطلاعات آنها را افزایش دهد.
مفاهیم قانونی مربوط به وکیل اوقاف
وکیل اوقاف کسی است که می تواند با استناد به قانون در محاکم قضایی حاضر شود و به دفاع از موکل خود بپردازد. با استناد به قانون اوقاف به چند مورد از مفاهیم قانونی که لازم است در مورد وقف و وکیل اوقاف با انها اشنا شوید اشاره می کنیم:
متولی موقوفه کسی است که به موجب مقررات قانونی مدنی واجد این سمت باشد تولیت متولی باید به وسیله شعبه تحقیق اوقاف گواهیشود. اشخاص ذینفع پس از ابلاغ تصمیم شعبه تحقیق در صورتی که معترض باشند میتوانند ظرف ده روز اعتراضنامه خود را به هیات تجدید نظراوقاف تسلیم کنند پس از انقضای مدت گواهی شعبه تحقیق اوقاف و تصمیم هیأت تجدید نظر از ناحیه اشخاص ذینفع قابل شکایت در دادگاه شهرستاناست و حکم دادگاه در این موارد قابل پژوهش و فرجام میباشد.
موقوفاتی که متولی آنها فوت میشود تا تشخیص متولی بعدی و موقوفاتی که متولی آنها به حکم تحقیق اوقاف ممنوعالمداخله میشودتا رفع ممنوعیت یا ضم امین در حکم موقوفات بدون متولی است. هر گاه شخص یا اشخاصی که در وقفنامه به عنوان متولی معین شدهاند وجود نداشته باشند و یا اوصاف مقرر در وقفنامه منطبق باشخص یا اشخاص معینی نگردد موقوفه در حکم موقوفه مجهولالتولیه است.
در موقوفاتی که شرط مباشرت نشده باشد هرگاه متولی برای تصدی تمام یا قسمتی از امور مربوط به موقوفه وکیلی انتخاب کند، وکیلمذکور باید توانایی انجام مورد وکالت را داشته باشد، در صورتی که وکیل اوقافی که از طرف متولی برای انجام تمام یا قسمتی از امور مربوط به موقوفهانتخاب شده به تشخیص سازمان اوقاف قادر به انجام امور موقوفه نباشد مراتب کتباً به طریق اطمینان بخشی به متولی ابلاغ خواهد شد.
هرگاه ظرف دوماه برای متولیان مقیم ایران و چهار ماه برای متولیان مقیم خارج کشور متولی اقدام به تغییر وکیل ننماید، وکیل مزبور با ابلاغ سازمان اوقاف منعزلمیشود این حکم شامل وکلایی که قبلاً نیز انتخاب شدهاند خواهد شد.
سازمان اوقاف میتواند برای اماکن مذهبی اسلامی از قبیل مساجد و بقاع متبرکه و امامزادهها و معابد و امثال آن همچنین موقوفاتعامهای که متولی ندارد با تصویب شورای عالی اوقاف شخص یا هیأتی از اشخاص متدین و معروف به امانت را به عنوان امین یا هیأت امناء تعیین کند.
نحوه انتخاب و برکناری و شرایط و حدود اختیارات و وظایف امین یا هیأت امناء و میزان حقالزحمه آنان همچنین نظامات راجع بهحفظ و نگهداری اماکن مذکور در این ماده و اموال آنها به موجب آییننامههایی خواهد بود که بر اساس مقررات و سنن و خصوصیات اماکن مربوط بهتصویب شورای عالی اوقاف میرسد.
وجوه و حاصل فروش اموال منقول زائد بر احتیاجی که به این قبیل اماکن اهداء میشود با جلب نظر سازمان اوقاف به وسیله هیأتامناء به ترتیب صرف عمران و آبادی آنها و تدارک وسایل رفاه و بهداشت زوار اماکن و ساکنان آن ناحیه خواهد رسید.
صرف درآمد موقوفات به منظور بقاء عین آنها و سایر مصارف مقدم است متولی موظف است موجبات آبادانی رقبات موقوفه را با ارشاد وراهنماییهای سازمان اوقاف در جهت بهرهبرداری صحیح از آنها به منظور اجرای نیات واقف فراهم آورد.
در مورد وکیل اوقاف و پرونده های وقف توجه داشته باشید که:
هر گاه متولی یا ناظر نسبت به عین یا منافع موقوفه تعدی و تفریط نماید و یا در انجام وظایف مقرر در وقفنامه و قانون اوقاف وآییننامههای مربوط مسامحه و اهمال ورزد به موجب تصمیم شعبه تحقیق اوقاف از دخالت در امور موقوفه حتی توسط وکیل اوقاف ممنوع میشود.
ممنوعیت از دخالت درامور موقوفه در صورتی که به سبب خیانت باشد با ضم امین بر طبق مقررات قانون مدنی و رد مال مورد خیانت مرتفع میشود و در سایر مواردممنوعیت در صورتی رفع میشود که متولی یا ناظر ممنوع عملاً به مقررات قانونی تمکین و خسارات ناشی از علت ممنوعیت را جبران نماید.
در مواردی که مطابق قانون مدنی ضم امین میشود دادگاهها میتوانند سازمان اوقاف را هم به عنوان امین تعیین نمایند. کلیه مباشران موقوفات و اماکن مذهبی اعم از متولی و متصدی و ناظر و امناء و غیره در حکم امین میباشند و در صورت تعدی وتفریط ملزم به جبران خسارات خواهند بود و هر گاه عمل آنها مشمول عناوین کیفری باشد به مجازات مقرر نیز محکوم خواهند شد.
درآمد موقوفات متعذرالمصرف و موقوفاتی که عواید آنها به علت قلت برای اجرای نظر واقف کافی نیست همچنین آن قسمت از درآمدموقوفاتی که به علت کثرت عواید زائد بر مصارف متعارف باشد با تشخیص تحقیق اوقاف به نزدیکترین قرض واقف در محل به مصرف میرسد. مقصود از متعذرالمصرف آن است که به علت فراهم نبودن وسایل و یا انتفاء موضوع و یا عدم احتیاج به مصرف صرف درآمد موقوفه در مصارف مقررمقدور نباشد.
سازمان اوقاف در مورد کلیه موقوفات عامه و اماکن مذهبی اسلامی در صورت عدم اقدام متولی حق تقاضای ثبت و اعتراض و اقامهدعوی دارد و اگر متولی طرف دعوی واقع شده باشد میتواند به عنوان ثالث وارد دعوی شود و در صورت محکوم شدن متولی بر حکم اعتراض کند.
سازمان اوقاف عوایدی را که از محل حقالتولیه و حقالنظاره دریافت میدارد طبق بودجهای که هر سال تنظیم و تصویب خواهد کرد بهمصرف عمران و تعمیر اماکن مذهبی اسلامی و احداث ساختمانهای عامالمنفعه و نشر و تبلیغ معارف اسلامی و هزینههای مربوط به حفظ منافعموقوفات و اماکن مذهبی اسلامی میرساند.