وکیل اعاده دادرسی
وکیل اعاده دادرسی را تا چه حد می شناسید؟ به نظر شما وکیل اعاده دادرسی باید دارای چه ویژگی هایی باشد تا بتوان به او اعتماد کرد و وکالت پرونده خود را به او سپرد؟ آیا برای شما یا اطرافیانتان تاکنون پیش آمده است که به وکیل اعاده دادرسی نیاز داشته باشید؟ فاکتورهای مهم برای انتخاب وکیل اعاده دادرسی چیست؟
یک وکیل دادگستری نقش اساسی و بسیار مهمی را در دعاوی مختلفی که در دادگاه ها مطرح می گردد، ایفا می کند و به همین علت نیز مبحث انتخاب وکیل بسیار مهم و حاِز اهمیت است. برای انتخاب وکیل اعاده دادرسی باید بسیار دقت کرد و با داشتن اطلاعات کامل دست به انتخاب زد، زیرا اعاده دادرسی یکی از مراحل بسیار حساس دادرسی است که نباید آن را نادیده گرفت.
شاید اکنون با خود فکر کنید که مرحله اعاده دادرسی در روند دادرسی دارای اهمیت بسیار زیادی است و حساسیت آن بیشتر از دیگر مراحل دادرسی است؟ در پاسخ به این سوال شما باید بگوییم که در مرحله دادرسی، متهم پرونده این اختیار قانونی را دارد که درخواست حقوقی خود را برای بازبینی مجدد رای صادر شده به مرجع ذی صلاح تقدیم کند؛ از این تفسیر می توان به خوبی نتیجه گیری کرد که مرحله اعاده دادرس برای متهم همانند یک فرصت دوباره است که این فرد می تواند از آن استفاده کند.
هنگامی که معنای حقوقی اعاده دادرسیی را تعریف می کنیم و جوانب حقوقی آن را می سنجیم، به خوبی می توانیم به این نکته پی ببریم که اعاده دادرسی نیاز به طی کردن تشریفات قانونی دارد و به راحتی امکان پذیر نمی باشد. از این تعریف به خوبی می توان نتیجه گیری کرد که نمی توان این مرحله از دادرسی را به هر شخص ناکارآمد و غیر حرفه ای سپرد، چرا که اثبات نادرست بودن رای دادگاه برای بازبینی مجدد نیاز به ادله و مدارکی استاندارد دارد. وکیل اعاده دادرسی بهترین شخصی است که در این زمینه دارای تخصص و مهارت است و می تواند این مرحله را با موفقیت پشت سر بگذارد.
وکیل اعاده دادرسی دارای چه ویژگی هایی است؟
هنگامی که در مورد وکیل اعاده دادرسی صحبت می کنیم، بسیاری از افراد با خود فکر می کنند که ویژگی های این وکیل چیست و چه تفاوتی با دیگر وکلای پایه یک دادگستری دارد؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که وکیل اعاده دادرسی یکی از انواع وکلای دادگستری به حساب می آید که علاوه بر داشتن تحصیلات حقوقی و پروانه وکالت دارای تجربه بسیار زیادی در زمینه حل و فصل مشکلات مربوط به اعاده دادرسی است.
وکیل اعاده دادرسی با تکیه بر تجربیاتی که دارد از تمامی راه حل های قانونی پرونده هایی که نیاز به اعاده دادرسی دارند آگاهی دارد، این وکیل متخصص از ادله و مدارک معتبر در جهت ارائه دادخواست بازبینی مجدد پرونده استفاده می کند. فراموش نکنید که حیطه فعالیت یک وکیل دادگستری بنا بر میزان تخصصی که دارد متفاوت است و همه آنان نمی توانند عملکرد مناسبی در جهت پرونده های اعاده دادرسی داشته باشند، پس بهترین راهکار ممکن آن است که به سراغ شخصی برویم که دارای تجربه و مهارت در این زمینه باشد.
وکیل اعاده دادرسی با دقت و تمرکز بسیار زیاد موضوع پرونده را مورد بررسی قرار می دهد تا راهکار مناسبی برای ارائه دادخواست بازبینی مجدد به دادگاه ارائه دهد. گاهی دیده می شود که برخی از وکلا با وجود داشتن مهارت و تجربه دارای صبر و حوصله نیستند و همین موضوع باعث می شود تا جریان پرونده را نتوانند به خوبی مورد بازبینی قرار دهند و دادخواستی مناسب تهیه نمایند. اگر شما نیز به دنبال یک وکیل متخصص اعاده دادرسی هستید، به شما توصیه می کنیم در ابتدا قبل از سپردن وکالت پرونده خود به او در طی یک جلسه مشاوره حقوقی تمامی سوالات خود را از او بپرسید تا از میزان دقت نظر او آگاهی پیدا کنید.
از مهم ترین ویژگی های وکیل اعاده دادرسی آن است که به تمامی مراجعان خود خدمات حقوقی گسترده ای همانند مشاوره حقوقی را ارائه می دهد. امروزه مشاوره حقوقی با وکیل اعاده دادرسی هم به صورت حضوری و هم به صورت غیر حضوری می باشد. اگر شما دچار محدودیت زمانی و مکانی هستید، به راحتی می توانید از خدمات حقوقی غیر حضوری وکیل اعاده دادرسی استفاده نمایید. وکیل اعاده دادرسی دارای توانایی های مختلفی در جهت احقاق حقوق موکلان خود می باشد.
وکیل اعاده دادرسی و مزایای مشاوره حقوقی با او
بسیاری از افرادی که به وکیل اعاده دادرسی مراجعه می کنند، دقیقا نمی دانند که آیا پرونده آنان قابلیت اعاده دادرسی دارد یا خیر. حقیقت آن است که بر اساس قانون کشور ما اعاده دادرسی تنها به پرونده هایی اختصاص می یابد که قانون آنها را مشخص کرده است. به بیانی بهتر؛ وکیل اعاده دادرسی نمی تواند وکالت هر پرونده با هر موضوعی را بپذیرد، وکیل اعاده دادرسی تنها می تواند وکالت پرونده هایی را بپذیرد که قانون آنها را مشخص کرده است بپذیرد. اکنون به چند مورد از موارد قانونی پرونده های ادله اثبات اشاره می کنیم:
مطابقت نداشتن موضوع حکم صادر شده با اادعایی که خواهان پرونده داشته است.
مغایرت داشتن قوانین شرعی و فقهیی با رای صادر شده از دادگاه. ( تشخیص این مغایرت بر عهده رییس قوه قضاییه است.)
عدم تطابق مفاد حکم صادره به جهت استناد به مواد قانونی متضاد با هم.
حکم صادر شده بیش از خواسته خواهان باشد.
اثبات اینکه حکم با استناد به اسناد جعلی صادر شده است.
دستیابی به مدارکی که بر حق بودن فرد درخواست کننده اعاده دادرسی را ثابت نماید.
تقلب فرد مقابل دعوی(مثل شهادت دروغ) که در حکم صادره تاثیر گذار بوده است.
مشاوره حقوقی با وکیل اعاده دادرسی این امکان را برای افراد بوجود می آورد که آنان بتوانند تمامی سوالات خود را از وکیل اعاده دادرسی بپرسند و تمامی ابهامات ذهنی انان در رابطه با موضوع پرونده توسط وکیل اعاده دادرسی برطرف شود. از طرفی دیگر برای آنکه بدانید آیا پرونده شما قابلیت اعاده دادرسی دارد یا خیر، به شما توصیه می کنیم که سریعا به وکیل اعاده دادرسی مراجعه نمایید؛ چراکه مهلت اعاده دادرسی محدود است و پس از گذشت این مهلت قانونی دیگر امکان پیگیری وجود ندارد. مشاوره حقوقی با وکیل اعاده دادرسی باعث سرعت بخشیدن به جریان پرونده می گردد.
وکیل اعاده دادرسی و مزایای مراجعه به او
وکیل اعاده دادرسی تاثیر بسیار زیادی در احقاق حقوق افراد دارد و مانع از تضییع حقوق آنان می گردد. بنابراین برای انتخاب وکیل اعاده دادرسی باید بسیار دقت کرد. مراجعه به وکیل اعاده دادرسی دارای مزایای بسیار زیادی است، همین موضوع باعث شده است تا حضور چنین وکیلی در جریان پرونده دارای اهمیت باشد.
اولین و مهم ترین مزیت مراجعه به وکیل اعاده دادرسی آن است که این وکیل می تواند جریان پرونده را با موارد قانونی تطبیق دهد تا تمامی خلا های آن را پیدا کند و تشخیص دهد که با استناد به چه مدارک و ادله ای می توان مجددا برای بازبینی پرونده اقدام کرد. توجه داشته باشید که اعاده دادرسی یکی از فرصت های قانونی مهمی است که در اختیار تمامی افراد وجود دارد، اما عدم آگاهی مردم از این موضوع باعث می شود تا انان نتوانند از این حق خود به خوبی استفاده کنند. آمار و اطلاعات بدست آمده در سال های اخیر حاکی از آن می باشد که در برخی از پرونده های حقوقی تضییع حقوق افراد صورت می گیرد و آنان نیز ندانسته دچار آسیب ها و خسارات زیادی می گردند.
نکته دیگری که نباید به آن دقت داشت آن است که وکیل اعاده دادرسی در جریان پرونده های حقوقی و کیفری دارای تاثیر بسیار زیادی است. در پرونده های حقوقی اعاده دادرسی باعث می شود تا حقوق افراد مجددا به آنها بازگردد و موضوع این پرونده ها معمولا در مرور مباحث مادی و خسارت های مالی است اما در جریان پرونده های کیفری معمولا موضوع اصلی مربوط به سلامت و جان افراد است، بنابراین کاملا طبیعی است که در صورت هرگونه اشتباه و خطایی در روند صدور حکم پرونده، ممکن است جان افراد به خطر بیفتد. در چنین مواردی وکیل اعاده دادرسی نقش حیاتی و بسیار مهمی دارد و نمی توان او را نادیده گرفت.
از دیگر مزایای وکیل اعاده دادرسی آن است که جریان دادرسی پرونده با سرعت بیشتری پیش می رود. برای مثال افرادی که می خواهند خلا های موجود در حکم صادره از دادگاه را اثبات کنند باید ادله و اسناد مناسبی برای ان داشته باشند و به تنهایی نمی توانند رد مدت زمان محدود قانونی تمامی این مدارک را تهیه کنند، در چنین مواردی وکیل اعاده دادرسی در کوتاه ترین زمان ممکن این مدارک و ادله قانونی را تهیه می کند و در اختیار مرجع ذیصلاح قرار می دهد تا حکم صادره مجددا مورد بررسی و پیگیری قرار گیرد.
وکیل اعاده دادرسی بهتر از هر شخص دیگری بر جریان دادرسی در محاکم قانونی تسلط دارد و از تمامی راه های میانبر آن اطلاع دارد. همین موضوع باعث می شود تا دیگر هیچگونه اختلال قانونی در جریان بازبینی پرونده پیش نیاید. تجربیات وکیل اعاده دادرسی در مقایسه با دیگر وکلای پایه یک دادگستری در زمینه تجدید نظر پرونده ها بسیار بیشتر است و بهتر از هر کسی می تواند به موکلان خود کمک کند.
وکیل اعاده دادرسی و لزوم آن در جریان پرونده
همانطور که گفته شد اعاده دادرسی، درخواست تجدید نظر به حکم نهایی صادر شده از طرف دادگاه است. به عبارت ساده تر اعاده دادرسی بدین معنی است که یکی از طرفین دعوی نسبت به رای صادر شده اعتراض کنند. بر اساس این اعتراض که مسیر خاص خود را دارد، دادگاه شروع به بررسی مجدد پرونده می کند.
اعاده دادرسی از این نظر اهمیت دارد که اساسا محکومیت بر اساس یک رای ناعادلانه محسوب می شود و همیشه این احتمال وجود دارد که دادگاه – قاضی یا وکیل – چیزی را از قلم انداخته باشند و یا به مواردی توجه خاصی نکرده باشند. از این رو قانونگذار امکان بازگشت و تجدید نظر را تحت عنوان ” اعاده دادرسی ” ایجاد کرده است تا بر اساس آن هر یک از طرفین امکان درخواست بررسی و صدور رای جدید را داشته باشند.
اما مسئله اعاده دادرسی چندان ساده نیست و پیچیدگی های خاص خودش را دارد. در واقع بعد از ارائه اعاده دادرسی به دادگاه، همان مرجع قضایی مسئولیت رسیدگی مجدد به پرونده را برعهده می گیرد و به نوعی بررسی پرونده از نو آغاز می شود. به بیان ساده تر اعاده دادرسی نوع خاصی از اعتراض به حکم قطعی دادگاه محسوب می شود.
وکیل اعاده دادرسی وظیفه دارد با بررسی کامل پرونده، دادخواست اعاده دادرسی را به دادگاه ارائه دهد. این دادخواست ممکن است از سوی دادگاه پذیرفته یا رد شود. در صورتی که دادگاه دادخواست اعاده دادرسی را قبول کند، قاضی پرونده را دوباره مورد بررسی قرار می دهد. در این بین وکیل اعاده دادرسی موظف است که نکات ریز و مبهم پرونده را به قاضی یادآور شود. از طرف دیگر ممکن است در این بین مدارک جدیدی به دست آمده باشد که بتواند تغییر خاصی در پرونده ایجاد کند. وکیل اعاده دادرسی موظف است بر اساس اهمیت این مدارک، آن ها را به دادگاه ارائه دهد. از طرف دیگر ممکن است دلیل خاصی بر فاقد اعتبار بودن مدارک پذیرفته شده یا شهادت شاهدین به دست آمده باشد که می تواند حکم صادر شده را تغییر دهد.
به طور کلی اعاده دادرسی در انواع پرونده هایی که رای نهایی آنها صادر شده و یا حتی مختومه اعلام شده امکان پذیر است. بنابراین وکیل اعاده دادرسی این امکان را دارد که یک پرونده مختومه شده را دوباره به جریان بیاندازد.
انواع وکیل اعاده دادرسی بر اساس نوع پرونده
به طور کلی در نظام حقوقی ایران در هفت نوع دادگاه امکان ارائه دادخواست اعاده دادرسی وجود دارد. این هفت مورد عبارتند از:
اعاده دادرسی در امور مدنی
اعاده دادرسی در امور کیفری
اعاده دادرسی ویژه رئیس قوه قضایی
اعاده دادرسی در دیوان عدالت اداری
اعاده دادرسی در دادگاه ویژه روحانیت
اعاده دادرسی در دادگاه نظامی
اعاده دادرسی در داوری
همانطور که مشخص است قانونگذار سعی کرده است در مهمترین دادگاه های پیش بینی شده، امکان اعاده دادرسی را ایجاد کند. بر این اساس می توان در دادگاه ها و دادرسی های گفته شده در بالا دادخواست اعاده دادرسی ارائه شود.
نکته مهمی که باید در اینجا به آن توجه داشت این است که هر کدام از این بخش های گفته شده، بخش های کاملا مجزا از قانون و حقوق محسوب می شود. در واقع مسائل مطرح شده در دادگاه های کیفری از نظر قانونی و حقوقی به طور کامل با مسائل مطرح شده در دادگاه های امور مدنی کاملا متفاوت است. از این رو به نظر می رسد که وکیل اعاده دادرسی نیز باید به صورت تخصصی در این موارد ورود کند.
به عبارت ساده تر زمانی که قرار است در یک دادگاه کیفری از امکان اعاده دادرسی استفاده شود، بهتر است از وکیل اعاده دادرسی متخصص در امور کیفری استفاده شود. به هر حال این وکیل به خوبی با این امور آشنایی دارد و میداند که یک دادگاه کیفری چه شرایطی دارد و بر اساس چه مواد قانونی می تواند رای صادر شده را ملغی کند.
بنابراین به طور خلاصه اگر بخواهیم بیان کنیم، وکیل اعاده دادرسی نیز دسته های مختلفی تقسیم بندی می شوند که بر اساس نوع دادگاه و نوع دادرسی کاملا متفاوت خواهد بود.
وکیل اعاده دادرسی (5)
یک ویژگی مهم اعاده دادرسی
همانطور که در بالا گفته شد دادخواست اعاده دادرسی در پرونده هایی که رای آن ها به صورت قطعی اعلام و یا حتی مختومه شده باشد ممکن است. بر این اساس دادخواست اعاده دادرسی در برابر دو نوع حکم قابل بررسی است:
حکم قطعی: حکمی ( قابل تجدید نظر یا واخواهی ) است که توسط دادگاه به صورت قطعی صادر شده است.
حکم قطعیت یافته: حکمی است که توسط دادگاه به صورت قطعی صادر شده است و همچنین زمان دادخواست تجدید نظر توسط محکوم یا طرفین دعوی گذشته باشد.
بنابراین عملا توسط اعاده دادرسی این امکان وجود دارد که یک حکم قطعیت یافته مورد بررسی مجدد قرار بگیرد. البته این مسئله در صورتی امکان پذیر است که دادگاه اعاده دادرسی را قبول کند و پرونده را مورد بررسی قرار دهد.
از این نظر گفته می شود که وکیل اعاده دادرسی باید کاری کند که دادگاه مجاب به پذیرش اعاده دادرسی شود. این مسئله به خصوص در مورد پرونده های مختومه به سختی اتفاق می افتد. در واقع دادگاه در این نوع پرونده ها زمانی دستور باز شدن مجدد پرونده و بررسی آن را می دهد که عملا شهادت جدید یا مدارک جدیدی از طرف وکیل اعاده دادرسی به دادگاه ارائه شده باشد.
نکته مهم دیگر این است که در برخی از دادگاه ها، قاضی اعلام می کند که حکم صادر شده غیر قابل واخواهی یا تجدید نظر است. همانطور که تا به این جا مشخص شده است، عملا اعاده دادرسی از برخی جهات با تجدید نظر و واخواهی کاملا متفاوت است. بنابراین همچنان در این شرایط نیز امکان ارائه دادخواست اعاده دادرسی وجود دارد. البته در این موارد نیز قاضی تنها زمانی این دادخواست را قبول می کند که عملا مدرک جدید و قابل بررسی به دادگاه ارائه شده باشد.
به عبارت ساده تر وکیل اعاده دادرسی نمی تواند به ازای ارائه هر نوع مدرک معتبر یا غیر معتبری اقدام به ارائه دادخواست اعاده دادرسی کند. چرا که عملا اعاده دادرسی مسیر طولانی و نسبتا فرسایشی دارد که هزینه زیادی در بر دارد. از این رو وکیل اعاده دادرسی باید سعی کند که مدارک محکمه پسندی به دادگاه ارائه بدهد و قاضی را مجاب کند.
اگر بخواهیم به صورت خلاصه بیان کنیم، دادگاه نسبت به هر نوع مدرک یا شاهدی واکنش نشان نمی دهد. وکیل اعاده دادرسی باید سعی کند مدرک یا شاهدی پیدا کند که به صورت قطع بتوان گفت که بر اساس این مدرک یا شاهد روند دادرسی و اعلام رای تغییر می کند.
وکیل اعاده دادرسی در دادگاه های کیفری
یکی از بحث برانگیز ترین و پر چالش ترین اعاده دادرسی ها در دادگاه های کیفری رخ می دهد. در واقع احکام صادر شده توسط دادگاههای کیفری معمولا به صورت مستقیم یا غیر مستقیم با جان، روح یا اموال طرفین دعوی در ارتباط است. از این رو قانونگذار حساسیت زیادی در دادگاه کیفری دارد.
در مورد اعاده دادرسی در دادگاه های کیفری چند نکته مهم وجود دارد. اولین نکته این است که امکان اعاده دادرسی حتی بعد از اجرایی شدن حکم وجود دارد. در واقع در صورتی که رای صادر شده توسط اجرای احکام اجرا شده باشد، همچنان وکیل اعاده دادرسی این امکان را دارد که بتواند با ارائه دادخواست اعاده دادرسی درخواست بررسی مجدد پرونده و حکم صادر شده را داشته باشد. اما قبول شدن اعاده دادرسی در دادگاه های کیفری شرایط ویژه ای دارد.
به طور مثال در صورتی که فردی به جرم قتل فرد دیگری محکوم شده باشد و ثابت شود که مقتول زنده است، عملا امکان اعاده دادرسی و بررسی مجدد پرونده و حکم صادر شده ممکن است. همچنین در صورتی که برای ارتکاب یک جرم چندین نفر محکوم شده باشند در صورتی که به شکل منطقی امکان چنین اتفاقی وجود نداشته باشد. یعنی امکان ارتکاب جرم توسط چند نفر به شکل همزمان وجود نداشته باشد، وکیل اعاده دادرسی می تواند دادخواست اعاده دادرسی را به دادگاه ارائه دهد.
نکته مهمی که در این دادگاه ها وجود دارد، مسئله شهود و شهادت است. در صورتی که توسط یک دادگاه صالح مشخص شود که شهادت داده شده دروغ بوده، عملا امکان اعاده دادرسی ایجاد می شود.
به طور کلی هر نوع اتفاق یا مدرکی که بتواند نشان دهد حکم داده شده توسط دادگاه کیفری قابل تغییر است، می تواند امکان استفاده از اعاده دادرسی را برای محکوم علیه و یا وکیل اعاده دادرسی آن ایجاد می کند.
وکیل اعاده دادرسی در دادرسی دیوان عدالت اداری
بر اساس قانون، اعاده دادرسی در دیوان عدالت اداری به دو صورت عادی و ویژه ارائه می شود. هر کدام از این موارد شرایط و ویژگی های خاص خودش را دارد.
در حالت عادی، امکان اعاده دادرسی برای موارد زیر وجود دارد:
حکم و رای صادر شده خارج از موضوع اصلی باشد
در حکم صادر شده و مفاد ذکر شده در آن تضاد و تناقض وجود داشته باشد.
حکم صادر شده بر اساس مدارک و یا شواهدی باشد که عملا بی اعتبار بودن یا جعلی بودن آن ها مشخص شود.
مدارک جدید و غیر قابل انکاری به دادگاه ارائه شود.
اما در نوع اعاده دادرسی ویژه عملا تنها رئیس دیوان عدالت اداری با رئیس قوه قضاییه امکان ارائه اعاده دادرسی دارد. این اعاده زمانی اجرایی است که رای صادر شده یا بر خلاف شرع بین و یا این که مفاد آن خلاف قانون باشد.
بنابراین به طور کلی در اعاده دادرسی ویژه رئیس دیوان عدالت اداری با رئیس قوه قضائیه بر اساس خلاف شرع بودن یا خلاف قانون بودن رای صادر شده امکان ارائه اعاده دادرسی را خواهند داشت.
این جهات اعاده دادرسی – مخالفت با قانون و شرع – دقیقا همان جهاتی است که در اعاده دادرسی دادگاه ویژه روحانیت توسط قانون گذار مشخص شده است.
در واقع در این دادگاه نیز تنها زمانی اعاده دادرسی امکان پذیر است که عملا رای صادر شده خلاف شرع یا خلاف قانون باشد.
وکیل اعاده دادرسی (4)
چند نکته در مورد اعاده دادرسی
اولین نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که در مورد اعاده دادرسی دادگاه ویژه نظامی قانونگذار جهان خاصی را مشخص نکرده است. یعنی قانونگذار مشخص نکرده که وکیل اعاده دادرسی در این دادگاه تحت چه شرایطی امکان ارائه دادخواست اعاده دادرسی خواهد داشت. اما بر اساس قانون، در مواردی که قانون صحب خاصی در مورد قوانین نظامی نکرده باشد، عملا شرایط اتفاق افتاده بر اساس قانون کیفری مورد بررسی قرار می گیرد. بنابراین می توان گفت که جهات اعاده دادرسی در دادسرای ویژه نظامی برابر با جهانت گفته شده در اعاده دادرسی دادگاه کیفری است.
همانطور که مشخص است در بین دادگاه ها و مراجع قضایی گفته شده، عمده ترین شرایط و جهات اعاده دادرسی در دادگاه های کیفری ارائه شده است. این موضوع به خوبی نشان می دهد که دادگاه های کیفری تا چه اندازه برای قانونگذار اهمیت دارند و تا جایی که ممکن است قانون گذار امکان اعاده دادرسی و بازگشت حکم حتی بعد از اجرا را داده است.
همچنین در این دادگاه ها این امکان وجود دارد که وراث محکوم علیه با استفاده از وکیل اعاده دادرسی، امکان اعاده دادرسی داشته باشند. به طور مثال در صورتی که فردی متهم به قتل شده باشد و بر اساس این اتهام به اعدام محکوم شده باشد. حتی بعد از اجرایی شدن این حکم و مرگ وی، در صورت پیدا شدن شرایط و مدارک معتبر، وراث فرد با نمایندگی وکیل اعاده دادرسی امکان اعاده دادرسی و بررسی مجدد پرونده را خواهند داشت.
وکیل اعاده دادرسی و ارائه درخواست قانونی توسط او
همانطور که اشاره کردیم وکیل اعاده دادرسی دارای مهارت و تجربه بسیار زیادی در زمینه ارائه درخواست حکم دادرسی است. اکنون باید جهات درخواست اعاده دادرسی را بر اساس قانون آیین دادرسی مدنی مورد بررسی قرار داد تا از شرایط این درخواست قانونی مطلع شد. بر اساس ماده 436 قانون آیین دادرسی مدنی، در اعاده دادرسی به جز آنچه که در دادخواست توسط وکیل اعاده دادرسی ذکر شده است، جهت دیگری مورد رسیدگی قرار نمیگیرد. جهات اعاده دادرسی به موارد زیر تقسیم می شوند:
موضوع حکم، مورد ادعای خواهان نبوده باشد. به عنوان مثال، خواهان از دادگاه، صدور حکم تخلیه را تقاضا کند و دادگاه علاوه بر صدور حکم تخلیه، حکم به پرداخت اجرتالمثل صادر کند.
حکم به میزان بیشتر از خواسته صادر شده باشد. مانند اینکه خواسته خواهان 10 میلیون تومان است اما دادگاه بر اساس نظر کارشناس حکم به پرداخت 15 میلیون تومان خسارت داده است. این جهت اعاده دادرسی در مواردی قابل تحقق است که خواسته پول رایج ایران، پول خارجی یا مالی کلی باشد. (مانند صد تن گندم یا سکه طلا) ارائه حکم مورد درخواست اعاده دادرسی دلیل تحقق این جهت اعاده دادرسی است.
وجود تضاد در مفاد یک حکم که ناشی از استناد به اصول یا به مواد متضاد باشد. مثلاً دادگاه شرط ضمن عقد را نامشروع دانسته و در عین حال با استناد به ماده 237 قانون مدنی، خوانده را ملزم به انجام آن شرط کرده است.
حکم صادره با حکم دیگری در خصوص همان دعوا و اصحاب آن، که قبلاً توسط همان دادگاه صادر شده است، متضاد باشد؛ بدون آن که سبب قانونی موجب این مغایرت باشد.
طرف مقابل درخواستکننده اعاده دادرسی حیله و تقلبی به کار برده که در حکم دادگاه موثر بوده است. حیله و تقلب میتواند مصادیق متعددی داشته باشد. مانند اینکه خواهان کاری کند که شخصی غیر از خوانده به عنوان خوانده در دادگاه حاضر شود و برخلاف واقع به صحت ادعاهای خواهان اقرار کند.
حکم دادگاه مستند به اسنادی بوده که پس از صدور حکم، جعلی بودن آنها ثابت شده باشد. پس از صدور حکم، اسناد و مدارکی به دست میآید که دلیل حقانیت درخواستکننده اعاده دادرسی باشد و ثابت شود اسناد و مدارک یادشده در جریان دادرسی مکتوم بوده و در اختیار متقاضی نبوده است.
مهلت درخواست توسط وکیل اعاده دادرسی چقدر است؟
یکی از سوالات اساسی و بسیار مهمی که معمولا در جلسه مشاوره حقوقی با وکیل اعاده دادرسی مورد بررسی قرار میگیرد آن است که اصلا مهلت اعاده دادرسی چقدر است؟ بر اساس قانون آیین دادرسی مدنی، مهلت درخواست اعاده دادرسی برای اشخاص مقیم ایران 20 روز و برای اشخاص مقیم خارج از کشور دو ماه و به شرح زیر است:
نسبت به آرای حضوری قطعی، از تاریخ ابلاغ.
نسبت به آرای غیابی، از تاریخ انقضای مهلت واخواهی و درخواست تجدیدنظر.
البته در مواردی که درخواستکننده اعاده دادرسی عذر موجهی داشته باشد، باید دلایل عذر خود را ضمن دادخواست به دادگاهی که مرجع رسیدگی به اعاده دادرسی است، ارائه کند. دادگاه در این موارد در ابتدا به ادعای داشتن عذر، رسیدگی میکند و چنانچه عذر را موجه تشخیص دهد، قرار قبول دادخواست اعاده دادرسی را صادر و سپس دادخواست را برای انطباق داشتن یا انطباق نداشتن با جهات اعاده دادرسی بررسی میکند و در نتیجه قرار قبول یا رد اعاده دادرسی را صادر خواهد کرد.
وکیل اعاده دادرسی (3)
تمدید مهلت درخواست اعاده دادرسی
در حالت کلی باید بگوییم که وکیل اعاده دادرسی نمی تواند درخواستی مبنی بر تمدید مهلت اعاده داشته باشد و تنها در شرایط خاصی می توان این درخواست را از مراجع ذی صلاح داشت که ماده 338 و 337 قانون آیین دادرسی آنها را مشخص کرده است:
چنانچه شخصی که حق درخواست اعاده دادرسی دارد، قبل از انقضای مهلت اعاده دادرسی، ورشکسته یا محجور شود یا فوت کند، مهلت جدید از تاریخ ابلاغ حکم، نسبت به مدیر تصفیه شخص ورشکسته و قیم شخص محجور و در صورت فوت به وراث یا قائممقام یا نماینده قانونی وراث آغاز میشود.
اگر سِمَت یکی از اشخاص که به عنوان نمایندگی از قبیل ولایت یا قیمومیت و وصایت در دعوا دخالت داشتهاند، قبل از انقضای مهلت درخواست اعاده دادرسی از بین برود، مهلت مقرر از تاریخ ابلاغ حکم به کسی که به این سِمَت تعیین میشود، آغاز خواهد شد و اگر زوال این سِمَت به واسطه رفع حجر باشد، مهلت درخواست اعاده دادرسی از تاریخ ابلاغ حکم به کسی که از وی رفع حجر شده است، آغاز میشود.
وکیل اعاده دادرسی و مرجع ذیصلاح رسیدگی کننده
وکیل اعاده دادرسی درخواست خود را مبنی بر تجدید نظر در حکم صادره را به کدام مرجع قانونی باید تحویل دهد؟
بر اساس ماده 432 قانون آیین دادرسی مدنی، مرجع صلاحیتدار در رسیدگی به درخواست اعاده دادرسی دادگاهی است که حکم قطعی را صادر کرده است. بنابراین اگر دادگاه بدوی حکم قطعی را صادر کرده باشد، همان دادگاه مرجع صالح برای رسیدگی به درخواست توسط وکیل اعاده دادرسی است.
در صورتی که دادگاه تجدیدنظر حکم قطعی را صادر کرده باشد، این دادگاه مرجع صالح برای اعاده دادرسی خواهد بود و در صورت قبول درخواست اعاده دادرسی و انجام رسیدگیهای لازم، مبادرت به صدور رأی میکند که این رأی قطعی خواهد بود. البته در صورتی که جهت درخواست اعاده دادرسی، مغایرت دو حکم صادره از دادگاه واحد باشد، دادخواست اعاده دادرسی به شعبه دادگاه صادرکننده حکم دوم تقدیم میشود.با استناد ماده 18 اصلاحی قانون تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب انجام شود، مرجع دریافت درخواست اعاده دادرسی به شرح زیر است:
الف) متقاضیان و معترضان به احکام قطعیتیافته مرحله بدوی و تجدیدنظر هر استان به عنوان خلاف بین شرع باید به دادگستری همان استان مراجعه کنند.
ب) متقاضیان و معترضان به احکام قطعیتیافته در دیوان عالی کشور و شعب تشخیص به عنوان خلاف بین شرع باید برای تسلیم درخواست و مدارک خود به دادستانی کل کشور مراجعه کنند.
ج) متقاضیان و معترضان به احکام قطعیتیافته در سازمان قضایی نیروهای مسلح به عنوان خلاف بین شرع باید برای تسلیم درخواست و مدارک خود به نمایندگان حوزه نظارت قضایی ویژه در سازمان قضایی نیروهای مسلح همان استان یا به رییس سازمان قضایی نیروهای مسلح در تهران مراجعه کنند.
چه زمان به وکیل اعاده دادرسی مراجعه کنیم؟
یکی از سوالات بسیار مهم و اساسی که وجود دارد آن است که چه زمانی باید به وکیل اعاده دادرسی مراجعه کنیم و جریان پرونده را با او در میان بگذاریم. در پاسخ به این سوال مهم و اساسی باید بگوییم که در هر زمان که افراد متوجه شدند پرونده آنان نیاز به اعاده دادرسی دارد یا پس از صدور حکم نهایی، مدارک و استناداتی مبنی بر تغییر حکم نهایی تهیه شوند، بهتر است بلافاصله به وکیل اعاده دادرسی مراجعه کرد. بنابراین به تمامی افراد توصیه می شود که قبل از آنکه مهلت و مدت زمان قانونی آنها به اتمام برسد به وکیل اعاده دادرسی مراجعه کنند و پس از مشاوره حقوقی با او از خدمات حقوقی گسترده در رابطه با موضوع پرونده خود استفاده کنند.
هزینه وکیل اعاده دادرسی
برخی از افراد با وجود آنکه از میزان اهمیت حضور وکیل اعاده دادرسی در جریان پرونده های مختلف آگاهی دارند و میدانند که امکان پذیرش اعاده دادرسی انان از جانب مراجع قضایی وجود دارد، باز هم از مراجعه به چنین وکیل متخصصی ممانعت می کنند. اصلی ترین دلیلی که باعث میشود تا این افراد از خدمات حقوقی گسترده وکیل اعاده دادرسی بی نصیب بمانند و حقوق آنها مورد تضییع قرار گیرد آن است که آنان از پرداخت هزینه وکیل اعاده دادرسی واهمه دارند و نمی دانند که چه مبلغی را باید به عنوان دستمزد وکیل بپردازند.
حقیقت آن است که هزینه وکیل اعاده دادرسی با توجه به نوع پرونده، موضوع آن، میزان تجربه و مهارت وکیل و….. متغیر است و دقیقا نمی توان این مبلغ را تعیین کرد، اما با توجه به تاثیر پررنگ و با اهمیتی که وکیل اعاده دادرسی در تغییر حکم پرونده ها، باید بگوییم که هزینه اعاده دادرسی کاملا مقرون به صرفه است.
اگر به صورت منطقی به موضوع پرونده هایی که نیاز به اعاده دادرسی دارند نگاه کنیم، متوجه این مسئله خواهیم شد که بدون حضور وکیل اعاده دادرسی می توان تمامی مراحل قانونی مربوط به آن را به تنهایی طی کرد و ادله و مدارکی قابل استناد را تهیه کرد.
وکیل اعاده دادرسی (2)
وکیل اعاده دادرسی را جدی بگیریم!
اگر شما نیز جزء آن دسته از کسانی هستید که نیاز به وکیل اعاده دادرسی دارید و فکر می کنید که حکم صادر شده از دادگاه دارای خلا قانونی می باشد و نیاز به بررسی مجدد دارد، فرصت قانونی که در اختیار دارید را از دست ندهید و سریعا اقدامات لازم را انجام دهید تا حقوق شما مورد تضییع واقع نگردد. وکیل اعاده دادرسی به شما کمک کی کند تا در کوتاهترین زمان ممکن حقوق از دست رفته خود را مجددا بدست آورند.
اگر شما نیز جزء آن دسته از کسانی هستید که نیاز به وکیل اعاده دادرسی دارید و نمی دانید که دقیقا باید چگون این وکیل متخصص پایه یک دادگستری را پیدا کنید، به شما توصیه می کنیم که به گروه متخصص وکلای پارسا مراجعه نمایید. گروه وکلای پارسا از متخصص ترین و با تجربه ترین وکلای دادگستری تشکیل شده است که توانایی رسیدگی به پرونده های مختلف حقوقی را دارند. بنابراین شما می توانید با توجه به موضوع پرونده خود، متخصص ترین و با تجربه ترین وکیل مورد نظرتان را در این گروه حقوقی پیدا کنید. تجربه و تخصص وکیل اعاده دادرسی در جریان پرونده بسیار موثر است و هر چقدر میزان تجربیات و مهارت این وکیل بیشتر باشد باعث پیشبرد بهتر روند پرونده خواهد شد.
وکیل اعاده دادرسی در موسسه حقوقی وکلای پارسا با هدف بازیابی حقوق از دست رفته مردم آماده خدمت رسانی به تمامی اقشار جامعه می باشد. همه افراد می توانند بدون هیچگونه محدودیتی، وکالت پرونده خود را به وکیل اعاده دادرسی بسپارند و از مزایای آن استفاده کنند.
مقالات حقوقی: