تغییر کاربری زمین کشاورزی
تغییر کاربری زمین کشاورزی
تغییر کاربری زمین کشاورزی یکی از مهم ترین مسائلی است که باعث ایجاد چالش های بسیاری در جامعه ما شده است. برای اینکه بتوان اطلاعات لازم را در مورد تغییر کاربری زمین کشاورزی بدست آورد باید از افراد متخصصی که با قانون اشنایی دارند کم گرفت. تغییر کاربری زمین کشاورزی شامل مراحل و شرایط قانونی مختلفی است که باید افراد آنها را بدانند تا بتوانند عملکرد نسبتا خوبی داشته باشند و کمتر دچار آسیب و خسارت شوند.
تغییر کاربری زمین کشاورزی جز مباحثی است که در حالت کلی ممنوع است و تنها در صورتی می توان اقدام به این کار کرد که قانون حدود آن را مشخص کرده باشد و افراد هم برای اخذ تاییدیه قضایی اقدام کرده باشند. یک وکیل متخصص و با تجربه بهتر از هرکس دیگری با تمامی این موارد آشنایی ندارد و حتی می تواند برای اخذ مجوز قانونی نیز در مدت زمانی کوتاه اقدامات لازم را انجام دهد.
از آنجایی که تغییر کاربری زمین کشاورزی در قانون با زبانی حقوقی توضیح داده شده است و به صورت تفصیلی مسائل مورد بررسی قرار گرفته اند به همین دلیل نیز برای ساده تر کردن این مباحث نیاز است تا یک فرد متخصص راهنمایی های قانونی لازم را به افراد ارائه دهد. وکیل تغییر کاربری زمین کشاورزی می تواند تمامی این مسائل را به بهترین نحو ممکن به افراد توضیح دهد و تمامی سوالات انان در پیرامون موضوضع تغییر کاربری زمین کشاورزی را نیز با دقت پاسخ دهد تا راه حلی مناسب برای آنان ارائه شود.
تغییر کاربری زمین کشاورزی چیست؟
تغییر کاربری زمین کشاورزی به معنای عمل و اقدامی است که از هرگونه بهره برداری از اراضی زراعی و استمرار کشاورزی جلوگیری می کند. افراد ممکن است به دلیل اهداف مختلفی قصد تغییر کاربری زمین کشاورزی داشته باشند و نمی توان گفت که تمامی این اقدامات از جانب قانون قابل پذیرش نیست. برای انکه بتوان تاییدیه قانونی را برای تغییر کاربری زمین کشاورزی بدست آورد باید دلایل قابل قبولی در دست داشت و دادخواست قانونی را به صورت حقوقی به مراجع ذی صلاح تحویل دهد.
تغییر کاربری زمین کشاورزی اگر به دلایلی همچون: تغییر کاربری اراضی کشاورزی در موارد ضروری، تغییر کاربری اراضی کشاورزی برای سکونت شخصی صاحبان زمین تا 500 متر مربع، احداث تاسیساتی چون گلخانه، دامداری، مرغداری، پرورش ماهی و … در روستاهای فاقد طرح، اراضی داخل در محدوده قانونی روستاهای دارای طرح هادی مصوب و…امکان پذیر است و باید با ارائه مستندات کافی اقدامات لازم را برای اخذ مجوز با کمک یک وکیل حرفه ای انجام داد.
مرجع تشخیص تغییر کاربری زمین کشاورزی
یکی دیگر از سوالاتی که برای بسیاری از افراد پیش می آید و باعث بوجود آمدن چالش های بسیار زیادی در مورد تغییر کاربری زمین کشاورزی در ذهن آنها می گردد آن است که برای اخذ مجوز تغییر کاربری زمین کشاورزی باید به کدام مرجع قضایی مراجعه کنیم؟
در پاسخ به این سوال باید بگوییم که مهم ترین مرجعی که می تواند مسائل مربوط به تغییر کاربری زمین را مورد پیگیری قرار دهد، وزارت جهاد کشاورزی است. تاییدیه که از جانب وزارت جهاد کشاورزی صادر می گردد به منزله نظر کارشناسی است و در مراجع قضایی قابلیت استناد دارد.
بر اساس تبصره ماده 2 قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها در مورد تغییر کاربری زمین کشاورزی باید بگوییم که ادارات ثبت اسناد و املاک و دفاتر اسناد رسمی و سایر هیئت ها و مراجع مربوط مکلفند در موارد تفکیک، افراز و تقسیم اراضی زراعی و باغها و تغییر کاربری آنها در خارج از محدوده قانونی شهرها و شهرکها از سازمانهای جهاد کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی استعلام نموده و نظر وزارت مذکور را اعمال نمایند.
مدارک برای تغییر کاربری زمین کشاورزی
پس از آنکه با مرجع ذیصلاح برای رسیدگی به پرونده های تغییر کاربری زمین کشاورزی اشنا شدیم، نوبت به آن است که با مدارک و استناداتی که باید آماده کنیم تا تاییدیه لازم را دریافت کنیم به خوبی آشنا شویم تا روند دادرسی تسریع پیدا کند. این مدارک را در حالت کلی و بر اساس قانون می توان به موارد زیر تقسیم کرد:
تهیه و تکمیل درخواست تغییر کاربری زمین، ارائه مدارک مالکیت، فتوکپی شناسنامه ذینفع (مالک یا مالکین) یا فتوکپی وکالت نامه
فیش پرداخت شده عوارض نوسازی در صورتی که نوسازی شده باشد، ارائه درخواست به شهردار جهت اخذ دستور، ثبت شماره و تاریخ در دبیرخانه، تعیین زمان جهت بازدید توسط کارشناس دفتر فنی، بازدید کارشناس دفتر فنی شهرداری از محل، بازدید کارشناس شهرداری از محل وتنظیم گزارش وضع موجود، تکمیل کارت گذربندی.
توجه داشته باشید که عدم تهیه هر یک از مدارک بالا باعث به تعویق افتادن اخذ تاییدیه تغییر کاربری زمین کشاورزی می گردد و به همین دلیل هم به متقاضیان توصیه می کنیم که رد ابتدا تمامی این مدارک را تهیه کنند و به کمک یک فرد متخصص ضمیمه پرونده کنند و سپس به وزارت جهاد کشاورزی مراجعه کنند.
تغییر کاربری زمین کشاورزی به صورت غیر مجاز
در سال های اخیر بسیار دیده شده است که برخی از افراد بدون در نظر گرفتن مباحث قانونی اقدام به تغییر کاربری زمین کشاورزی به صورت غیر مجاز می کنند و سپس از جانب قانون جریمه می گردند و. مجبور می شوند علاوه بر مجازات های تعیین شده، خسارات نسبتا سنگینی را نیز پرداخت کنند. برخی از افراد به دلیل عدم آگاهی از مصادیق تغییر کاربری زمین کشاورزی غیر مجاز دچار این جرم می شوند به همین دلیل به چند مورد از این مصادیق اشاره می کنیم تا آنها را بشناسید:
برداشت یا افزایش شن و ماسه، ایجاد بنا و تاسیسات، خاکبرداری و خاکریزی، دپوی زباله، نخاله و مصالح ساختمانی، دفن زبالههای واحدهای صنعتی، رها کردن پسابهای واحدهای صنعتی، احداث کورههای آجر و گچپزی، لوله گذاری، عبور شبکههای برق، پی کنی، گودبرداری، دیوار کشی اراضی، شن و ماسه و ضایعات فلزی، ایجاد سکونتگاههای موقت، انتقال و تغییر حقابه اراضی زراعی و باغات به سایر اراضی و فعالیتهای غیر کشاورزی، استقرار کانکس و آلاچیق، احداث جاده و راه، فاضلابهای شهری، ضایعات کارخانجات، سوزاندن، قطع و ریشه کنی و خشک کردن باغات به هر طریق، مخلوط ریزی و شن ریزی، احداث راهآهن و فرودگاه، احداث پارک و فضای سبز، پیستهای ورزشی، استخرهای ذخیره آب غیر کشاورزی، احداث پارکینگ مسقف و غیرمسقف و…