لایحه دفاعیه جلوگیری از اجرای حکم

دفاعیه جلوگیری از اجرای حکم (3)

گروه بهترین نتیجه را برای شما به ارمغان می آورد

لایحه دفاعیه جلوگیری از اجرای حکم

لایحه دفاعیه جلوگیری از اجرای حکم چیست و چه کاربردی دارد؟ نحوه نگارش لایحه دفاعیه به چه صورت است؟ راه های جلوگیری از اجرای حکم چگونه است؟ زمانی که اختلاف بین طرفین منجر به بروز دعوا شود، نوشته هایی جهت دفاع از خود به دادگاه ارائه خواهد شد. در علم حقوق از این نوشته ها به عنوان لایحه دفاعیه یاد می کنند. لایحه ها نقش بسزایی را در روند رسیدگی ایفا می کنند و به طور معمول توسط وکلا نگارش می شوند. در امکان تقدیم لایحه تفاوتی بین دعاوی کیفری و حقوقی وجود ندارد و در تمام دعاوی می توان لایحه مذکور را به دادگاه ارائه داد.

زمان تنظیم لایحه دفاعیه جلوگیری از اجرای حکم را می دانید؟ زمانی که دعوی نزد مقام صالح مطرح می شود، مرحله اول آن صدور حکم خواهد بود. پس از آن تقاضای صدور اجرائیه و تقدیم آن به دادگاه صورت می گیرد. در مرحله بعد رای قطعی صادر می شود و یا دستور اجرای موقت توسط دادگاه داده می شود. مراحل لازم برای ابلاغ اجرائیه انجام خواهد گرفت و در نهایت حکم اجرا خواهد شد. با تمام این تفاسیر گاهی اوقات می توان از اجرای حکم جلوگیری کرد. در ادامه مطلب به جزئیات لایحه دفاعیه جلوگیری از اجرای حکم و کاربردهای آن اشاره می کنیم. سپس نحوه نگارش لایحه صحیح را مورد بررسی قرار می دهیم.

لایحه دفاعیه جلوگیری از اجرای حکم چه کاربردی دارد؟

لایحه دفاعیه جلوگیری از اجرای حکم خواسته ای می باشد که به صورت کتبی و برای توقف یا لغو اجرای حکم نگارش می شود.به موجب این لایحه، محکوم علیه و یا نماینده قانونی یا وکیل، به دلایل قانونی خواستار لغو یا توقف اجرای حکم می شوند. چنانچه تنظیم لایحه توسط وکیل انجام شود، احتمال کاستی و نقص آن کمتر خواهد بود. در قانون آیین دادرسی به لایحه دفاعیه اشاره شده است. مطابق قانون مذکور در زمان اجرای حکم، مامور اجرا و یا دادورز توانایی قطع، توقف و یا تعطیل کردن اجرای حکم را نخواهد داشت. این امور فقط به وسیله دادگاه صالح و صادر کننده حکم امکان پذیر خواهد بود. به بیانی دیگر دادگاه می تواند به صورت دائم یا موقت حکم را توقیف نماید. صلاحیت جلوگیری از اجرای حکم برای هیچ نهادی وجود ندارد و فقط دادگاه صلاحیت دار این امکان را خواهد داشت.

نحوه استفاده از لایحه جلوگیری از اجرای حکم

یکی از روش های جلوگیری از اجرای احکام قضایی، واخواهی می باشد که با استفاده از لایحه دفاعیه جلوگیری از اجرای حکم امکان پذیر خواهد بود. طبق ماده 306 قانون آیین دادرسی چنانچه واخواهی از طرف دادگاه تجدیدنظر و یا صادرکننده حکم پذیرش شود، حکم اجرا می شود. در شرایطی که متهم دارای عذر موجه باشد و به دادگاه رسیدگی کننده ثابت کند از دادرسی مطلع نبوده است، می تواند درخواست واخواهی نماید. در این حالت اجرای حکم متوقف خواهد شد و پرونده برای رسیدگی مجدد به دادگاه صالح ارسال می شود. در روشی دیگر با استفاده از لایحه فرجام خواهی می توان به صورت موقت مانع از اجرای حکم شد.

بعضی از آرای دادگاه های بدوی و تجدید نظر نیز قابل فرجام خواهی می باشند. لایحه دفاعیه در این مورد نیز قابل استفاده می باشد. به این آرا می توان به صورت مستقیم در دیوان عالی کشور رسیدگی کرد. با استفاده از فرجام خواهی، آرای صادر شده با قانون و شرع مطابقت داده می شود و تا پایان رسیدگی اجرای حکم متوقف خواهد شد. اعتراض به رای صادر شده در دادگاه بدوی نیز روش دیگری می باشد. گاهی اوقات علاوه بر متهم شخص ثالثی نیز متحمل ضرر و زیان می شود و می تواند تقاضای رسیدگی مجدد را نماید. در این حالت اجرای حکم متوقف می شود و این زمانی خواهد بود که ضرر شخص ثالث جبران پذیر نباشد. چنانچه ضرر شخص ثالث مالی باشد، تامین در نظر گرفته خواهد شد. در حالتی نیز که ضرر غیر مالی باشد، تامین مذکور در زمینه اجرای رای خواهد بود.

روش های دیگر جهت جلوگیری از اجرای حکم

تنظیم کردن لایحه دفاعیه اعاده دادرسی نیز یکی دیگر از روش هایی می باشد که جهت جلوگیری از اجرای حکم مورد استفاده قرار می گیرد. اعتراض به حکم دادگاه در موارد بسیار محدودی امکان پذیر خواهد بود. در صورتی که دعوی غیر مالی مطرح باشد، اجرای حکم متوقف خواهد شد. چنانچه دعوی مالی باشد شاکی تامین مناسب را بر عهده خواهد گرفت تا حکم اجرا شود. از دیگر روش های مورد استفاده برای جلوگیری از اجرای حکم این است که متهم رسیدی را از شاکی ارائه می کند که محکوم به است. در این حالت نیز اجرای حکم متوقف خواهد شد. در حالتی نیز که محکوم علیه از مدت زمان اعطا شده برای درخواست تجدیدنظر استفاده نکرده باشد، می تواند از دادگاه قرار قولی دریافت کند. در این موارد، در صورت وجود عذر موجه، دادگاه قرار قول تجدیدنظر را به شخص خواهد داد.

در تنظیم لایحه دفاعیه جلوگیری از اجرای حکم به چه نکاتی توجه کنیم؟

برای تنظیم لایحه جلوگیری از اجرای حکم باید به نکات مهمی توجه کرد. هرچه لایحه ی تنظیم شده بهتر و قوی تر باشد، امکان موفقیت آن بیشتر خواهد بود. استفاده از مواد قانونی مختلف و مرتبط با موضوع، توجه به نکات کوچک و مهم نیز می تواند به بهبود تنظیم لایحه کمک کند. بهتر است از الفاظ و کلمات مناسب استفاده شود و جانب ادب و احترام مورد توجه قرار گیرد. عدم اغراق و بزرگ نمایی در تنظیم لایحه، مختصر و مفید بودن آن، پاسخ به طرفین دعوا و… نیز نکات با اهمیتی در لایحه نویسی هستند.

 ذکر این نکته نیز در تقدیم لایحه دفاعیه الزامی است که متهم غیابی نمی تواند بدون تامین کیفری لایحه را تقدیم نماید. اگر وکیل پرونده از طرف موکل خود مطالبی را به طرف یا طرفین پرونده نسبت دهد، افترا محسوب نخواهد شد. اگر در مرحله فرجام خواهی، وکیل پرونده بدون ابطال تمبر وکالت را انجام دهد، لایحه دفاعیه قابل ترتیب اثر نخواهد بود. توجه داشته باشید که اعلام وکالت از طرف وکیل دادگستری برای مطالعه پرونده، تقدیم لایحه محسوب نخواهد شد. در نهایت ذکر این نکته ضروری به نظر می رسد که در صورت اشتباه از طرف قاضی پرونده نیز می توان به رای صادر شده اعتراض کرد. در این حالت امکان رسیدگی مجدد به پرونده وجود خواهد داشت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره حقوقی

تماس با وکیل پایه یک دادگستری
×