لایحه دفاعیه معاونت در سرقت
لایحه دفاعیه معاونت در سرقت از سوی متهمی که به معاونت در جرم یا سرقت متهم شده است تنظیم و به دادگاه ارسال می شود. شخص متهم به منظور دفاع از خود لایحه مزبور را تنظیم کرده و به مراجع ذی صلاح تسلیم می نماید. اما معاونت در سرقت به چه معناست؟ تنظیم این لایحه به چه صورت است؟ جهات مختلف و قانونی آن کدام است؟ در ادامه این مقاله بر آن شدیم که که به تمامی موضوع خواهیم پرداخت.
معاونت در سرقت به چه معنی است؟
معاونت در سرقت به معنی شرکت کردن در انجام عمل سرقتی است سرقت به معنی ربودن پنهانی اموالی که متعلق به غیر می باشد. منظور از معاونت در جرم یا سرقت این است که شخص متهم به صورت مستقیم در عملیات مجرمانه شرکت ندارد اما به نوعی به شخص مجرم اصلی کمک رسانده است. پس زمانی که سرقت انجام می شود ممکن است برخی افراد به صورت انفرادی اقدام به انجام ربودن مالی به صورت پنهانی کرده اند اما در برخی از موارد سرقت به صورت گروهی یا به صورت مشارکت برخی دیگر از افراد اتفاق می افتد در کل سرقت به انواع مختلفی مانند سرقت حدی و تعزیری تقسیم می شود و همچنین به انواع سرقت جیب بری و سرقت از منازل و امکان مقدس و غیره تقسیم خواهد شد.
لایحه دفاعیه معاونت در سرقت چیست؟
معاونت در سرقت به تبعیت از مجرم اصلی دارای تبعاتی است که در قانون مجازات های اسلامی مجازات معاونت در سرقت مشخص شده است. اما فردی که ناآگاهانه یا عدم اطلاع از بعضی موارد مانند قصد مجرم اصلی برای انجام سرقت مسلحانه او را بر این موضوع مسر خواهد کرد تا لایحه دفاعیه معاونت در سرقت را برای دفاع از خود ارائه دهد. دادگاه مربوطه نیز ارکان های اصلی معاونت در جرم را در نظر گرفته و حکم خود را در مورد شخص متهم صادر خواهد کرد. پس لایحه مزبور متنی یا درخواستی کتبی است که با اصول قانونی نوشته می شود تا فرد در مقابل اتهامی که بر وی وارد شده است از خود دفاع نماید. پس لایحه مزبور در حالت دفاعیه به دادگاه ارائه می شود
چه افرادی در لیست معاونت در سرقت یا جرم قرار دارند؟
افرادی که به معاونت در سرقت یا جرم متهم شده اند حتما دارای شرایط و موارد ذیل بوده اند. مطابق قانون افرادی معاون در جرم محسوب می شوند که ؛
شخصی که اتفاق افتادن اعمال مجرمانه را تسهیل نماید.
اگر شخص مجرم اصلی را تهدید یا ترغیب و تطمیع یا تحریک به وقوع و ارتکاب جرم کند یا اینکه با دسیسه یا فریب یا با سؤ استفاده از قدرت مجرم را مجبور به وقوع جرم نماید.
چنانچه فرد وسایل وقوع جرم را فراهم نماید و یا اینکه تهیه نماید و یا راهی را برای وقوع جرم آماده و فراهم نماید.
نکته؛ برای تحقق معاونت در سرقت یا جرم وحدت نیت و قصد یا اقتران زمانی بین رفتار مجرم اصلی و معاون در جرم وجود داشته باشد و اگر مجرم اصلی جرمی را انجام دهد که شدید تر از قصد و منظور معاون بوده است به مجازات خفیف تری محکوم خواهد شد.
مجازات معاونت در سرقت
در ماده ۱۲۷ قانون مجازات های اسلامی مجازات معاونت در جرم مشخص شده است و معاونت در سرقت نیز از این ماده مستثنی نیست و سرقت نیز از جرایمی است که عز بیشترین آمار جرایم ارتکابی را در جامعه به خود اختصاص داده است.
اگر جرم ارتکابی به سلب حیات و یا حبس ابد مجازات شود معاون در جرم به حبس تعزیری درجه دو و سه
در جرم سرقت حدی و در جرم قطع عمدی عضو حبس تعزیری ۵ و ۶
در جرایم ارتکابی که مجازات های آن شلاق حدی باشد هفتاد و چهار ضربه و یا سی و یک ضربه شلاق تعزیری درجه ۶
در جرایم ارتکابی تعزیری درجه یک یا دو درجه کمتر از مجازات جرم ارتکابی اصلی
پس با توجه به متن فوق اگر شخصی محکوم به معاونت در سرقت شده باشد مجازات وی حبس تعزیری درجه پنج و شش است که از شش ماه حبس تا پنج سال حبس می باشد همچنین فرد به پرداخت جریمه نقدی نیز متهم خواهد شد. مجازات فرد محکوم به معاون در سرقت تعزیری یک یا دو درجه کمتر یا پایین تر از مباشر اصلی جرم است.
نحوه تنظیم لایحه دفاعیه معاونت در سرقت
تنظیم لایحه دفاعیه معاونت در سرقت یکی از لایحه هایی است که به موجب آن شخص خواهان از خود در برابر اتهامات دفاع می کند. تنظیم و تهیه آن بساز مهم است و لازم است تا از مواد قانونی مندرج در قانون اساسی بهره گرفت. به نظر می رسد کمک گرفتن از وکیل خبره و کاربلد راهی مناسب برای دفاع از خود باشد. زیرا همیشه تنظیم لایحه ها امری مهم و بسیار حیاتی بوده و هستند. چنانچه فرد مدعی مدارکی را در دست داشته باشد باید حتما آن را در متن لایحه بگنجاند و شرح کامل اما بدون حاشیه از ماوقع را بازگو نماید. تنظیم متن لایحه امری بسیار حساس و مهم است از اضافه گویی به شدت پرهیز شود. همچنین مواد قانونی بایستی حتما ذکر شود. همچنین این نکته را باید متذکر شد در صورت وجود شرایطی که قانون برای مباشر برشمرده است به هیچ عنوان مجازات معاون تخفیف و یا کسر نخواهد شد مگر اینکه دلایل کافی و قابل قبولی را ارائه دهد که قصد او چیز دیگری بوده است.
سایر نکات در خصوص معاونت در سرقت
زمانی که معاونت در سرقت جنبه کیفری داشته باشد باید به این نکته توجه شود که شرایط اعمال مجازات برای شخص متهم به معاونت از مباشر اصلی تبعیت می کند. اگر مباشر مورد عفو شاکی خصوصی قرار بگیرد معاون نیز مورد عفو قرار خواهد گرفت یا مجازات معاون بسته به مجازات مباشر دارد. اما چنانچه مباشر اصلی جرم از لحاظ عقلی و سنی مجنون و نابالغ باشد مورد تعقیب قرار نخواهد گرفت اما همچنان شخص معاون در جرم به اشد مجازات محکوم خواهد شد. پس زمانی که فرد لایحه دفاعیه را به دادگاه حقوقی یا کیفری تسلیم می کند باید تمامی حالات و جهات قانونی را در نظر داشته باشد.