لایحه در خصوص سرقت رایانهای
بهطور کلی دو نوع سرقت وجود دارد. یک نوع سرق سنتی است که رایج ترین و متداول ترین نوع سرقت در کل جهان به شمار می آید. در مقابل اما سرقت رایانهای است که از طریق فضای مجازی و به صورت رایانهای روی می دهد. منظور از سرقت رایانهای دزدی مجازی اطلاعات و داده هایی است که به فرد و یا افراد دیگر متعلق می باشند.
تفاوت سرقت رایانهای با سرقت سنتی و قدیمی
سرقت سنتی و قدیمی مختص دزدیده شدن اموال اشخاص می باشد؛ اما سرقت رایانهای مربوط به دزدی اطلاعات و داده هایی است که به صورت سری در رایانه ثبت شده اند. در این نوع دزدی هدف اصلی سارق دستیابی به اطلاعاتی است که در رایانه و یا فلش و یا حافظه تلفن های همراه ذخیره شده است.
چه زمان سرقت رایانهای رخ خواهد داد؟
مطابق با قانون و مقرراتی که در خصوص سرقت رایانهای وضع شده است دزدیده شدن داده ها و اطلاعات از مکانی که این اطلاعات قرار داشته اند به صورت کپی و یا برداشت کامل آن ها و همچنین شنود غیر مجاز و کات کردن اطلاعات را در اصطلاح سرقت رایانهای می گویند.
تنظیم لایحه در خصوص سرقت رایانهای
بر اساس مواد قانونی که در خصوص سرقت رایانهای مطرح شده اند. سرقت رایانهای نوعی اقدام مقابل محرمانگی می باشد. لازم به ذکر است که شرط تحقق یافتن این نوع جرم ارزش مالی اطلاعات ربوده شده نمی باشد؛ بنابراین جدا از بحث ارزش مالی اطلاعات دست بردن در اطلاعات سری افراد نیز مطرح است که بر اساس لایحه مذکور در دادگاه به آن رسیدگی خواهد شد. افرادی که به هر شکلی اطلاعات و یا اسناد و یا عکس های موجود در تلفن همراه، رایانه، فلش یا غیره را از آنان ربوده باشند می توانند از طریق لایحه در خصوص سرقت رایانهای اقدام قانونی برای پیدا کردن سارق انجام دهند.
سرقت رایانهای چگونه صورت خواهد گرفت؟
سرقت رایانهای به صورت و اشکال مختلفی روی خواهند داد. گاهی اوقات سرقت رایانهای در نگاه کلی بسیار شبیه به سرقت سنتی می باشد. به این صورت که فرد سارق وارد خانه و یا محل کار فرد شده و اقدام به سرقت تمام اطلاعات داخل رایانه او خواهد کرد.این حالت بسیار شبیه به دزدی سنتی می باشد با این تفاوت که در دزدی سنتی فرد سارق اموال را به سرقت خواهد برد اما در سرقت رایانهای اطلاعات دزدیده خواهند شد. از دیگر حالات این نوع دزدی سرقت های فیشینگ می باشند که اطلاعات بانکی مربوط به اشخاص مورد نظر را خواهند دزدید. روش دیگری که به وسیله آن اقدام به سرقت رایانهای خواهند کرد جعل ایمیل ها می باشد. نقطه تشابهی که در تمامی این دزدی ها وجود دارد این است که برای انجام آن ها ایجاد بستر دیجیتالی و دسترسی به اینترنت و همچنین اطلاعات لازم است.
نکات مهم قید شده در لایحه در خصوص سرقت رایانهای
سرقت رایانهای در قانون کشور ما دارای قوانینی مجزا و مختص به خود می باشند؛ زیرا جرمی که برای این نوع سرقت در نظر گرفته اند کاملا مجزا و متفاوت از دیگر جرم ها می باشند. از طرفی این نوع سرقت با تمام جعل ها و کلاهبرداری های رایانهای کاملا متفاوت می باشد. در سرقت رایانهای داده ها و اطلاعات و در کل محتوا ها به سرقت میروند که احتمال دارد دارای ارزش مالی یا معنوی باشند. به همین دلیل است که شخص قانونگذار ماهیتی برای مال ربوده شده در نظر نخواهد گرفت. علاوه بر این اگر افرادی که اطلاعات شان به سرقت رفته است. مدعی شوند که اموالشان دارای ارزش مالی است می توانند با مراجعه به افراد متخصص در خصوص سرقت رایانهای خواستار لحاظ شدن ضرر مالی در پرونده شوند.
بر اساس لایحه در خصوص سرقت رایانه مجازات فیشینگ چگونه خواهد بود؟
بر اساس لایحه در خصوص سرقت رایانهای مجازات فیشینگ به دو صورت امکان پذیر خواهد بود. حالت و شیوه اول به این صورت است که اگر اطلاعات نزد فرد باشند و سارق اطلاعات مورد نظر را به صورت کپی دزدیده باشد. مجازاتی که برای او در نظر خواهد گرفت به صورت نقدی خواهد بود. در حالت دوم اما مسئله اندکی متفاوت خواهد بود. به این ترتیب که اگر اطلاعات از دسترس فرد خارج شده باشند و در اختیار فرد سارق باشند مجازاتی که برای او در نظر گرفته خواهد شد. نقدی و یا حبس و یا به صورت همزمان هر دو را شامل خواهد شد. سرقت رایانهای باید به گونه ای باشد که اطلاعات و داده ها در اختیار تنها سارق بوده و در اختیار عموم قرار نگرفته باشند و یا این که به شکلی در فضای رایانه یا سایبری نگهداری شوند. در غیر این صورت و اگر اطلاعات منتشر شوند جرم انجام گرفته در دسته جرائم رایانهای قرار گرفته و طبق مجازات این جرم شخص سارق مجازات خواهد شد.
لایحه در خصوص سرقت رایانهای (2)
شرایط اثبات فیشینگ چه می باشند؟
برای اثبات سرقت رایانهای از نوع فیشینگ شرایطی لازم است که باید آنها را در نظر گرفت.
۱: سوء نیت فرد باید به اثبات برسد. به این معنی که فرد از روی عمد دست به سرقت رایانهای زده باشد.
۲: در این عمل شرایط عامه وجود داشته باشد. به این معنی که فرد سارق باید دارای ویژگی هایی از جمله بالغ بودن، سلامت عقل، علم و اختیار باشد.
۳: اطلاعات مسروقه باید متعلق به فرد دیگری باشند.
۴: سرقت باید در فضای سایبری و یا محیط الکترونیکی صورت گرفته باشد.
۵: سرقت باید به وسیله وسایل الکترونیک مانند تلفن همراه، رایانه و اینترنت صورت گرفته باشد.
نکته: اگر از لحاظ سرقت رایانهای فیشینگ را مورد بررسی قرار دهیم. باید چنین گفت که فیشینگ یکی از جرم های شایع در دنیای امروزی می باشد که در حد زیادی به افراد ضررو زیان وارد می کند. در واقع فیشینگ عبارت است از دسترسی افراد سارق به کارت های بانکی و نام کاربری و همچنین گذر واژه است. این افراد با دسترسی به اطلاعات شخصی افراد اقدام به انتقال و یا خالی کردن حساب بانکی آنان خواهند کرد.