لایحه وارد ثالث اجرایی

لایحه وارد ثالث اجرایی (2)

گروه بهترین نتیجه را برای شما به ارمغان می آورد

لایحه وارد ثالث اجرایی

منظور از لایحه وارد ثالث اجرایی دعوایی است که شخص سوم در زمان اجرای حکمی که میان دو طرف دیگر دعوایی صورت گرفته است و این شخص به نحوی دارای نفع بوده یا از اجرای حکم متحمل ضرر شده است پس در نتیجه فرد لایحه اعتراض یا ورود خود  به دعوای مربوطه را به دادگاه تسلیم می کند. به زبانی ساده تر؛ گاهی میان دو نفر دعوای مالی رخ می دهد و در نهایت دادگاه شخص محکوم علیه را شناسایی می کند و اموال او به منظور پرداخت طلب محکوم له توقیف می شود. ممکن است اموال او منقول یا غیر منقول باشد و دادگاه برای اجرای حکم مربوطه آن را به مرجع اجرایی ارسال می نماید. در حین اجرای حکم شخص سومی مدعی می شود که مال توقیفی متعلق به اوست و یا نیمی از مال متعلق به اوست. پس فرد مدعی طبق قانون می تواند به حکمی که در دادگاه صادر شده است اعتراض نماید. برخی از دادگاه ها ارائه دادخواست اعتراض را لازم و ضروری می دانند اما در حالت کلی تسلیم لایحه کافی است.  در ادامه این مقاله به نکات مهم در خصوص لایحه فوق الذکر خواهیم پرداخت.

ارائه لایحه وارد ثالث اجرایی مختص چه افرادی است؟

لایحه وارد ثالث اجرایی مختص به افرادی که در حکم صادر شده و یا اجرای آن متحمل خسارت و ضرر شده باشد. ممکن است فرد در جریان دعوای دادرسی دو نفر اطلاعی نداشته باشد و یا در جریان صدور حکم و اجرای آن قرار نگرفته باشد. پس فرد به محض اطلاع از جریان دادرسی و یا صدور و اجرای حکم بایستی لایحه مزبور را به دادگاه تا قبل از پایان عملیات اجرایی حکم تسلیم نماید. این لایحه می تواند در اعتراض به حکم صادر شده و یا به اجرای حکم باشد.

نحوه رسیدگی به لایحه وارد ثالث اجرایی در دادگاه

همانطور که گفته شد؛ لایحه وارد ثالث اجرایی زمانی از سوی شخص سوم به دادگاه ارائه می شود که فرد در جریان دادرسی و یا در جریان اجرای حکم دعوای میان دو نفر قرار گرفته باشد و در نتیجه ابلاغ و اجرای آن متحمل ضرر و زیان شده است. شخص ثالث برای اثبات ادعای خود ممکن است سند رسمی یا حکم دادگاهی را ضمیمه لایحه نماید. در چنین حالتی به محض ارائه لایحه عملیات اجرایی بلافاصله متوقف می شود. اما اگر سند رسمی یا حکم قطعی دادگاه را در دست نداشته باشد پس باید برای توقف اجرای حکم ادعای خود را به اثبات دادگاه برساند. در چنین حالتی ممکن است فرد متحمل ضرر شود پس اگر سند رسمی برای ادعای خود در دست نداشته باشد نی تواند به دادگاه تقاضای توقف اجرای حکم را برای مدتی موقت داشته باشد. دادگاه نیز با توقیف مال دیگر شخص و یا دریافت تامین خواسته از وی تا مشخص شدن ادعای وی و تعیین تکلیف اجرای حکم متوقف می شود. رسیدگی به لایحه مزبور نیاز به تشریفات خاصی ندارد و بعد از تسلیم بدون هیچ تشریفات و قواعد حقوقی خاصی به آن رسیدگی می شود. در اصل لایحه و یا شکایت وارد ثالث اجرایی نیاز به هزینه دادرسی ندارد اما شاید برخی از شعب قضایی هزینه دادرسی را مطالبه نمایند.

مهلت زمانی تسلیم لایحه وارد ثالث اجرایی

طبق قانون برای تسلیم لایحه وارد ثالث اجرایی باید فرد خواهان قبل از پایان عملیات اجرایی آن به دادگاه اقدام کرد. مهلت زمانی مشخصی در قانون برای ارائه اعتراض و لایحه شکایت فرد متقاضی مشخص نشده است. افراد به محض اطلاع از دادرسی پرونده باید نسبت به اعتراض خود اقدامات لازم را انجام دهد. معمولا اگر اجرای حکم مبنی بر توقیف اموال منقول یا غیر منقول باشد فردی که در این اموال دارای نفع است از اجرای حکم مطلع می شود پس به محض اطلاع باید نسبت به اعتراضات خود در خصوص حکم صادر شده اقدامات لازم را انجام دهد.

چه زمانی اعتراض و لایحه وارد ثالث اجرایی در دادگاه رد می شود؟

پس از اینکه شخص محکوم له یعنی کسی که حکم به نفع او صادر شده از محکوم علیه مالی دیگری را برای توقیف معرفی نماید که شخص ثالث در آن هیچ نفعی نداشته باشد لایحه وارد ثالث اجرایی از سوی دادگاه منتفی خواهد شد. 

لزوم اعتراض وارد ثالث اجرایی در قالب لایحه

در متن فوق عنوان شد که اصل بر این است که اعتراض و شکایت شخص ثالث بایستی در قالب لایحه وارد ثالث اجرایی باشد. لزوم استفاده از لایحه در دعوای فوق الذکر به خاطر مواردی است که در ذیل شرح داده شده است؛

• ارائه اعتراض و یا سند برای اثبات ادعا در قالب لایحه زمینه رسیدگی علمی و قانونی تر را فراهم می کند. قاضی پرونده در فرصت مناسب و به دور از جنجال جلسه رسیدگی با فرصت و آرامش بیشتر به موضوع پیش آمده رسیدگی خواهد کرد. متن لایحه معمولا دارای مفاد و استناد های قانونی است که در نظم بخشی به ذهن قاضی در بررسی پرونده بسیار موثر می باشد.

• زمانی که وکیل شخص خواهان به دفاع از موکل خود می پردازد ممکن است در انجام دفاعیات خود نکته ای مهم را فراموش کند. اما زمانی که دفاعیات خود را در قالب لایحه تنظیم و به دادگاه مربوطه تسلیم کند فرصت دفاع بهتر و دقیق تر و قانونی تر را پیدا خواهد کرد.

• ممکن است خود فرد معترض در بازگو کردن نکته های مهم در مقابل قاضی دچار استرس و فراموشی شود و یا نحوه ادا کردن جملات و لحن حرف زدن او باعث تکدر خاطر قاضی شود. اما اگر گفته های خود را در قالب لایحه به قاضی پرونده ارائه دهد جای نگرانی نیست و فرصت بیشتری برای ارائه گفته های خود دارد.

پس با این تفاسیر می توان گفت در دادگاه شخص ثالث می تواند اعتراض خود را به صورت شفاهی مطرح نماید. اما به دلایل فوق اعتراض اگر در قالب لایحه صورت بگیرد تاثیر گذار تر خواهد بود و شخص ثالث در صورت صحت ادعای خود به حقوق خود خواهد رسید. پس لزوم استفاده از لایحه برای وارد شخص ثالث در دعاوی مختلف لازم و ضروری است تا هر آنچه که  لازم به گفتن در دعاوی مربوطه است در دادگاه بازگو شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره حقوقی

تماس با وکیل پایه یک دادگستری
×