دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی
دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی یکی از موارد بسیار مهم و اساسی در حل مناقشات مربوط به انتقال سند رسمی املاک می باشد. لازم است بدانید سند رسمی یکی از انواع مختلف اسناد رسمی می باشد که از اعتبار و ارزش بیشتری نسبت به سایر اسناد برخوردار است. همین امر باعث شده است تا بسیاری از افراد موارد حقوقی خود را از قبیل قرارداد، عقد نامه را از این منعقد نمایند. زیرا این روش بهترین و مطمئن ترین روش از لحاظ ضمانت اجرا می باشد. اگر شخص متعهد در هر موقعیت و تحت هر شرایطی از انجام تعهدات خود خودداری نماید می توان به وسیله این نوع سند آن را پیگیری و رسیدگی نمود.
دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی چیست؟
حال که با کارایی و خصوصیات سند رسمی آشنا شدید بهتر است دادخواست و دعوای تنظیم آن را نیز بشناسید. دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی زمانی تنظیم خواهد شد که شخص طبق یک ماده قانونی و یا به خواست خود متعهد شده باشد سند مالکیت قطعی مال غیر منقول خود را به فرد دیگری انتقال دهد و در وقت مقرری که برای انجام این کار معیین شده است این شخص از انجام تعهد خود سرباز زده و حاضر به انتقال سند نمی باشد. حال فردی که مال را خریداری کرده می تواند از راه قانونی وارد عمل شده تا حق خود را مطالبه نماید. بهترین و موثر ترین راه قانونی این کار نیز استفاده از این دادخواست و ارائه آن به مراجع قانونی می باشد.
مراحل طرح دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی
اگر فرد خواهان یا شخصی که مالی را خریداری کرده اما فروشنده حاضر به انتقال سند آن نمی باشد بخواهد از طریق قانون پیگیر حق و حقوق خود باشد باید ابتدا دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی را طرح کرده و آن را به دادگاهی که در محل قرار گیری ملک است ارجاع دهد. بر اساس مواد ۱۰، ۱۲ و ۲۶ قانون آیین دادرسی باید ابتدا این خواسته تسلیم دادگاه شود تا در جریان پیگیری و دادرسی قرار بگیرد. زیرا همان گونه که مطلعید در مورد
رسیدگی به اموال غیر منقول دادگاه محل قرار گیری مال مسئولیت دادرسی چنین اموری را بر عهده خواهد داشت. مرحله بعدی که بهتر است توسط خریدار انجام بگیرد طرح دادخواست توقیف مال است. زیرا پروسه رسیدگی به دادخواست قبلی بسیار طولانی خواهد بود و برای جلوگیری از انتقال و فروش ملک به شخص دیگری توقیف آن موثرترین راه می باشد.
نکات مهم برای تنظیم دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی
هر دادخواست و خواسته حقوقی و قانونی که از طرف افراد طرح خواهد شد باید دارای الزامات و شرایط خاصی باشد تا بتوان آن را به مراجع قانونی ارجاع داده و از آن به نفع خود استفاده نمود. در مورد تنظیم دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی نیز باید شرایط این کار مهیا باشد تا بتوان از آن بهره لازم را برد.
۱: در صورتی که فردی به غیر از مالک ملک و یا وکیل او و یا قائم مقام قانونی ملک، پای قولنامه و یا تعهد نامه انتقال سند را امضاء کرده باشد. امکان استفاده از این دادخواست برای خریدار وجود نخواهد داشت. زیرا مالک هیچ گونه تعهدی در برابر انتقال مالکیت مالک را نخواهد داشت و اساسا او هیچ قراردادی را امضاء نکرده است.
۲: باید در زمان تنظیم و امضاء قرارداد مالک بودن و همچنین امکان فروش قانونی ملک برای شخص فروشنده از طرف قانون ممنوع نشده باشد. از طرفی شخص خریدار نیز قانونا اجازه معامله داشته باشد.
۳: قرارداد انتقال مالکیت و سند ملک تمامی فرایند های قانونی را طی کرده باشد و به امضاء فروشنده و خریدار رسیده باشد.
۴: باید شخصی که خواهان تنظیم این دادخواست است برای ادعای خود سند و مدرک محکمی در دست داشته باشد.
۵: در قرار داد به طور صریح و روشن و با قطعیت و غیر مشروط انتقال مال ذکر شده باشد.
۶: در قرارداد باید ضمن تعهد فروشنده به انتقال مالکیت ملک زمان و تاریخ دقیق مراجعه او به دفتر اسناد ذکر شده باشد و برای عدم حضور او جریمه ای در نظر گرفته شده باشد.
۷: شخص خریدار می توان با حضور به موقع خود در دفتر اسناد در تاریخ معیین شده و همچنین ارائه مدارک و باقیمانده وجهی که باید به فروشنده پرداخت کند به رئیس دفتر از حضور خود و عدم حضور فروشنده مستند سازی نماید.
۸: ملک مورد نظر باید دارای سند ثبتی باشد و به طور قانونی ثبت شده باشد. در غیر این صورت دادخواست مربوطه درباره آن اجرا نخواهد شد.
نکته: بعد از طرح این دادخواست و مرجوع شدن آن به دادگاه و برگزاری جلسات رسیدگی و همچنین محکوم شدن شخص فروشنده و صادر شدن رای با این مضمون که باید در اسرع وقت ملک را به نام خریدار ثبت کند و در اصطلاح انتقال مالکیت را انجام دهد اگر بازهم فروشنده از انجام این کار شانه خالی کرد و تعهد خود را در قبال خریدار انجام نداد. شخص خریدار می تواند به وسیله حکم دادگاه برای انتقال سند در دفاتر اسناد اقدام کند.
دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی (3)
واکنش دادگاه به دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی
دادگاه در قبال پرونده ها و دادخواست هایی که به آن ارجاع داده خواهند شد مامور است تا به آن ها رسیدگی کرده و مطابق با قانون رای صادر نماید. برای رسیدگی به دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی نیز اقدامات مهمی صورت خواهند گرفت که مهم ترین آن ها شامل موارد ذیل می باشند.
۱: انجام احراز مالکیت فروشنده، به این صورت که تمامی مدارک او را بررسی کرده و استعلامی از شماره ها و چک های به نام او گرفته خواهد شد.
۲: انجام احراز مالکیت فروشنده با استفاده از استعلام ثبتی، اگر در قرارداد شماره پلاک اشتباه ثبت شده باشد دادگاه آن را اصلاح کرده و برای انتقال آن رای صادر خواهد کرد.
۳: احراز عقد قولنامه ها و قراردادها با استفاده از اظهارات هر دو طرف و شاهدین آن ها و همچنین پیگیری اسناد.
۴: مورد توجه قرار دادن شروط و تعهداتی که دو طرف متعهد شده اند، در نظر گرفتن ماهیت و مفهوم سند، مد نظر قرار دادن چگونگی تحریر سند، توجه به اصل قرارداد و گوش فرا دادن به دفاعیات و اظهارات شخص خوانده و بسیاری موارد دیگر از جمله اقدامات و واکنش های دادگاه به تنظیم چنین دادخواستی است.