دادخواست سفته عندالمطالبه
دادخواست سفته عندالمطالبه، دادخواستی حقوقی می باشد که از طرف دارنده سفته بر علیه شخص صادر کننده آن تنظیم می شود. صادر کننده سفته مکلف خواهد بود تا هر زمان که دارنده بخواهد مبلغ آن را پرداخت نماید. در غیر این صورت دارنده این برگه تجاری مجاز می باشد تا خواسته مزبور را به دادگاه حقوقی ارجاع دهد و مطابق با آن طرح بر علیه فرد صادر کننده ایجاد دعوا نماید.
سفته عندالمطالبه چیست؟
این پرسشی است که ممکن است برای خواننده پیش بیاید. بنابراین بهتر است معنی این عبارت را به طور دقیق عنوان کنیم. عندالمطالبه نوعی از انواع این برگه تجاری می باشد. همان گونه که ذکر شد سفته یک سند و یا برگه تجاری است که صادر کننده آن موظف است در تاریخ تعیین شده وجهی که در آن درج شده است را پرداخت نماید. هر چند سفته یکی از انواع برگه های تجاری رایج و متداول است اما در رابطه با آن مشکلات فراوانی وجود دارد که استفاده و بهره گیری از آن یک نوع ریسک در معامله و خرید و فروش به شمار می آید که افراد زیادی به واسطه آن دچار مشکل و دردسر خواهند شد.
به طور کلی سفته عندالمطالبه برگه و سندی تجاری است که فاقد تاریخ پرداخت است. و دلیل اصلی نامگذاری آن به نام عندالمطالبه دقیقا همین مسئله می باشد و این در حالی است که اگر تاریخ پرداخت را در آن تعیین شده و در آن نوشته شود نمی توان آن را با این عنوان خواند. واژه عندالمطالبه در کنار سفته در حقیقت همان تاریخ سند تجاری به شمار می آید. زیرا این واژه که یک واژه مالی و حقوقی است هر زمان با هر سند دیگری در کنار هم بیایند این امکان را برای دارنده آن فراهم می کند تا هر وقت که اراده کند بتواند مبلغ مندرج در آن را از صادر کننده طلب نماید. پس در این نوع سفته تاریخ قید نخواهد شد و شخص صادر کننده این نوع برگه باید در هر زمان و موقعیتی آماده پرداخت آن باشد.
نحوه تنظیم دادخواست و مطالبه مبلغ مندرج در سفته عند المطالبه
درباره تنظیم دادخواست سفته عندالمطالبه باید گفت که تنظیم خواسته حقوقی یکی از راه های موثر وصول مبلغ سفته عندالمطالبه می باشد که از طرف قانون برای استفاده افراد در نظر گرفته شده است. اما تنظیم دادخواست مربوطه باید تحت شرایطی خاص انجام بگیرد. لازم به ذکر است که دیوان عالی کشور دارای نظریه ای در خصوص سفته عندالمطالبه است که بر اساس آن مطالبه وجه و مبلغی که در سفته ذکر شده است زمانی امکان پذیر خواهد بود که شخص صادر کننده آن باید از واخواست این سند تجاری اطلاع پیدا کند. بنابراین برای اطلاع صادر کننده از تاریخ و زمان وصول این نوع سفته باید شخص دارنده این برگه تجاری طی اظهار نامه ای قانونی تاریخ مزبور را به او اطلاع دهد. به زبان ساده تر برای وصول سفته عندالمطالبه باید شخص دارنده اظهار نامه ای قانونی تهیه کرده و آن را برای شخص صادر کننده ارسال نماید و بر اساس آن خواستار پرداخت مبلغ نظر از سوی صادر کننده برگه شود. در صورتی که شخص صادر کننده سند تجاری از پرداخت وجه مورد نظر که در آن قید شده است خودداری نماید. شخص دارنده سند تجاری می تواند دادخواست مزبور را تنظیم نماید.
نحوه رسیدگی به دادخواست سفته عندالمطالبه
بهترین و راحت ترین راه برای وصول وجه سفته عندالمطالبه بهره گیری از دادخواست یاد شده می باشد که باید آن را طی مراحلی به دادگاه ارجاع داد. البته قبل از تنظیم و ارجاع این خواسته به دادگاه باید شخص صادر کننده طی اظهار نامه ای از تاریخ وصول آن توسط دارنده برگه مطلع شده باشد. در حقیقت فرستادن اظهارنامه برای شخص صادر کننده این نوع سفته یکی از شروط اصلی رسیدگی به خواسته مزبور در دادگاه خواهد بود. همچنین فایده ای که این اظهار نامه خواهد داشت این است که بعد از فراخواندن دو طرف به دادگاه شخص صادر کننده این نوع سند تجاری نمی تواند مدعی بی خبری از تاریخ و زمان وصول آن گردد.
نکته: دادگاهی که در محل سکونت شخص صادر کننده سفته عندالمطالبه قرار دارد دادگاهی صالح برای رسیدگی به خواسته مزبور خواهد بود. همچنین این دادگاه باید در محل وقوع عقد واقع شده باشد. همچنین شخص دارنده سفته مورد نظر باید ظرف مدت ۱۰ روز از زمان سررسید سفته اقدام به تنظیم دادخواست بنماید. شاید این سوال پیش بیاید که این سند تجاری دارای تاریخ نمی باشد پس چگونه تاریخ سررسید آن تعیین خواهد شد. جواب این سوال آسان است چرا که تاریخ سر رسید را از زمان ارسال اظهارنامه برای شخص صادر کننده در نظر خواهند گرفت. اقدام دیگری که دادگاه در خصوص خواسته یاد شده انجام خواهد داد صدور قرار تامین دعوی می باشد.
قرار تامین دادخواست در مطالبه سفته عندالمطالبه چگونه خواهد بود؟
زمانی که دارنده این سند تجاری دادخواست سفته عندالمطالبه را تنظیم و به دادگاه ارجاع نماید در مرحله بعد می تواند صدور قرار تامین را از محضر دادگاه طلب نماید. در این میان دادگاه شرایط دو طرف دعوا را سنجیده و در نهایت مناسب ترین تصمیم را خواهد گرفت. در شیوه ای دیگر از شیوه های وصول مبلغ مندرج در سفته یاد شده شخص دارنده می تواند خواستار توقیف اموال صادر کننده سفته گردد. در این صورت شخص خواهان که همان دارنده سند تجاری می باشد اموال صادر کننده برگه را شناسایی کرد ه و آن را به دادگاه معرفی خواهد کرد. دادگاه نیز مهلتی برای پرداخت وجه سفته به شخص صادر کننده خواهد داد و تا زمان پرداخت آن اموال او را به صورت موقت توقیف خواهد کرد و در صورتی که فرد قادر به پرداخت وجه مورد نظر نشود. دادگاه از اموال توقیف شده مبلغ سفته را اخذ خواهد کرد. اغلب افرادی که به عنوان صادر کننده سند تجاری اموالشان از طرف دادگاه توقیف خواهد شد. سعی خواهند کرد تا در مهلت مقرر وجه سفته را پرداخت نمایند. چرا که اگر دارای طلبکاران دیگری بجز دارنده سفته یاد شده باشند تمامی طلب طلبکاران دیگر نیز از اموال توقیفی پرداخت خواهد شد.