درخواست اثبات واقعه نکاح
معمولا بعد از عقد و ازدواج این اتفاق باید در یکی از دفاتر ثبت ازدواج ثبت قانونی شود. حال اگر بنا به هر دلیلی ازدواج و نکاح میان زن و مرد به ثبت نرسیده باشد برای ثابت شدن این موضوع در شرایط خاص هر کدام از زوجین می توانند درخواست اثبات واقعه نکاح را تنظیم و به دادگاه ارجاع دهند. ثبت کردن ازدواج مسئولیتی است که بر عهده زوج قرار داده شده است و اگر مرد نسبت به ثبت ازدواج کوتاهی و اهمال نموده باشد و یا از روی عمد این اقدام را صورت نداده باشد از لحاظ حقوقی و کیفری مورد پیگرد قرار خواهد گرفت.
دلایل و عوامل عدم اثبات واقعه نکاح
همان گونه که پیش تر شرح داده شد برخی بنا به دلایلی همچون انکار همسر و ازدواج خود و برقراری رابطه زوجیت با طرف مقابل این واقعه را انکار کرده که در بسیاری حالات به تنظیم دادخواست اثبات واقعه نکاح خواهد انجامید. اما دلایل و عوامل ثبت نکردن این اتفاق چه می باشند؟ در حقیقت انکار ازدواج فرار از مسئولیت و شانه خالی کردن از وظایفی است که قانون بر عهده مرد و یا زنی که ازدواج نموده است قرار داده است. گاهی اوقات مسائل مالی و همچنین پرداخت نکردن مهریه زن از طرف مرد سبب خواهند شد تا ازدواج به ثبت قانونی نرسد. اما اگر دلایل اصلی عدم ثبت ازدواج را بیان کنیم باید به موارد ذیل اشاره کنیم:
۱: شرایط فورس ماژور.
۲: پنهان کاری که بنا به دلایلی خاص ممکن است از طرف هر دو طرف ازدواج انجام شود.
۳: عدم اجازه همسر اول زوج برای ازدواج مجدد او.
نکته: هر گاه دادخواست اثبات واقعه نکاح از طرف هر کدام از زوجین تنظیم شود و به دادگاه ارسال شود و در صورتی که واقعه نکاح زن و مرد برای دادگاه محرز شود. طبق قانون ازدواج آن ها در یکی از دفاتر ثبت ازدواج به ثبت قانونی خواهد رسید.
مدارک و مراحل لازم برای تنظیم دادخواست اثبات واقعه نکاح
تنظیم دادخواست اثبات واقعه نکاح یکی از مهم ترین خواسته های حقوقی می باشد که در دادگاه های خانواده مورد بررسی قرار می گیرد. به طور کلی اثبات واقعه نکاح به هر شیوه و روشی دارای مراحلی پیچیده و سخت خواهد بود. زیرا عملی که در هیچ جایی به ثبت قانونی نرسیده باشد و به خصوص این که مدرک و شاهدی نیز در میان نباشد. اثبات آن عملی بس دشوار خواهد بود. بنابراین افرادی که خواسته اثبات واقعه نکاح را تنظیم خواهند کرد و از راه قانون می خواهند مشکل خود را حل نمایند باید در این راه صبوری پیشه کنند. قبل از هر اقدام تهیه مدارک شناسایی زوج و زوجه و همچنین ضمیمه کردن مدارک و شواهد و ادله کافی به درخواست اثبات واقعه نکاح جزء ملزومات به حساب می آید. در مرحله بعد اگر شاهدی در میان باشد بهتر است آن را به دادگاه معرفی کرده تا دادگاه از اظهارات او استفاده نماید.
ارائه اسناد و مدارکی که سبب اثبات پرداخت نفقه از طرف مرد می شوند نیز می تواند تاثیر گذار باشد و در صورتی که زن و مرد در یک منزل مسکونی مشترک زندگی کرده باشند نشانی منزل و همچنین مراجعه به همسایه ها از جمله اقداماتی است که گاهی از طرف خواهان این خواسته و گاهی نیز از طرف دادگاه انجام خواهد گرفت که اقدامات دادگاه را با عنوان تحقیقات محلی و استعلام خواهند شناخت.
درخواست اثبات واقعه نکاح (2)
دلایل و عوامل تنظیم دادخواست اثبات واقعه نکاح از طرف زوجین؟
دلایل فراوانی برای ثابت کردن ازدواجی که انجام گرفته است وجود دارد که افراد را وادار به استفاده از دادخواست اثبات واقعه نکاح می نماید. گاهی ممکن است همسر فوت کند و طرف مقابل برای سهیم شدن در دارایی و ارث او مجبور به اثبات واقعه نکاح شود. زیرا همان گونه که همه می دانند زوجین از همدیگر ارث خواهند برد که برای محقق شدن این امر اثبات زوجیت لازم و ضروری خواهد بود. از دیگر دلایل استفاده از دادخواست مربوطه وجود فرزندی مشترک می باشد. امکان دارد زن و مردی که با هم و به عنوان زن و شوهر زندگی کرده باشند دارای فرزندی شده و وجود این فرزند محکم ترین دلیلی خواهد بود که زوجین را به اثبات ازدواج خود با طرف مقابل تشویق خواهد کرد.
عدم پرداخت مهریه زن از طرف مرد، گاهی عدم پرداخت مهریه زن که حق قانونی او می باشد سبب خواهد شد تا زن دادخواست مزبور را در جهت ثابت نمودن ازدواج خود تنظیم و تسلیم دادگاه نماید. همچنین اگر مرد از پرداخت نفقه و خرج و مخارج همسر و فرزندان خود خودداری کند طرح این خواسته و ارائه آن به دادگاه سبب حل مشکل خواهد شد و در صورتی که ازدواج زن و مرد برای دادگاه محرز شود مرد مکلف به پرداخت نفقه خواهد شد.
از دیگر دلایل تنظیم خواسته مزبور این است که زن حاضر به تمکین از همسر خود نشود و برای این کار خود نیز ادعا کند که نسبتی با مرد ندارد در این حالت مرد با استفاده از دادخواست اثبات واقعه نکاح می تواند نسبت خود با زن را برای دادگاه محرز نماید.
نکته: مسئله مهمی که در این رابطه وجود دارد این است که خواسته حقوقی که قانون آن را در همین راستا وضع نموده است برای ثابت کردن ازدواج های موقت و دائم به کار برده خواهد شد. هر چند عوامل مهم بسیاری در باره این اتفاق وجود دارند که به صورت کلی به آنها اشاره شد اما دو مسئله فوق العاده مهم وجود دارند که در زمان ارائه دادخواست اثبات واقعه نکاح به دادگاه حائز اهمیت می باشند که وجود این دو مورد سبب خواهد شد تا روند رسیدگی به پرونده سریع تر انجام بگیرد.اولین مسئله در قید حیات بودن همسر می باشد. اگر خوانده دعوا در قید حیات باشد کار رسیدگی چندین قدم رو به جلو خواهد بود. در غیر این صورت اثبات واقعه نکاح امری سخت و دشوار خواهد بود. مورد بعدی وجود شاهد و شاهدان در حین جاری شدن صیغه عقد می باشد. در صورتی که در زمان عقد و جاری شدن صیغه عقد شاهدانی بوده باشند که در حال حاضر دسترسی به آنان امکان پذیر بوده و بتوان آن ها را به عنوان شاهد عقد به دادگاه احضار نمود می توان امیدوار بود پروسه اثبات واقعه نکاح در کم ترین زمان ممکن انجام بگیرد.