دادخواست اثبات نسب

دادخواست اثبات نسب (3)

گروه بهترین نتیجه را برای شما به ارمغان می آورد

دادخواست اثبات نسب

نسب به معنی خویشاوندی و نسبت است و در اصطلاح حقوقی به فرزندی که در نتیجه ازدواج  زن و مرد به دنیا آمده است گفته می شود. دادخواست اثبات نسب زمانی به دادگاه خانواده ارائه خواهد شد که خواهان بخواهد نسبت و رابطه خونی خود را با خوانده به اثبات برساند. مانند پسری که در قالب دادخواست اثبات نسب بخواهد نسب خود را با پدر یا مادر خود به اثبات برساند. در ادامه این مقاله به نکات حقوقی مربوط به دادخواست اثبات نسب خواهیم پرداخت.

منظور از دادخواست اثبات نسب چیست؟

در پیوند زناشویی زن و مرد شاید منجر به دنیا آمدن فرزندی شود که به آن نسب گفته می شود. دادخواست اثبات نسب در واقع ادعای مدعی برای به اثبات رساندن نسب خود با پدر یا مادر است و یا اثبات نسبت و ارتباط خونی خود با فرزند و یا خواهر و برادر است. پس در واقع ممکن است بنا به دلایلی فرزند و یا پدر یا مادری رابطه خونی خود را با طرف مقابل انکار کند و بنا به دلایلی مدعی نسب بخواهد نسب خود را با خوانده به اثبات برساند، دادخواست اثبات نسب را تهیه و به دادگاه ارائه خواهد داد. گاهی ممکن است نسب یا فرزند به دنیا آمده نتیجه ازدواج موقت یا رابطه نامشروع باشد، در نتیجه اقدام اثبات رابطه خونی برای خواهان به دلایلی لازم و ضروری می باشد. پس دادخواست اثبات نسب به منظور اثبات رابطه نسب به دادگاه ارائه خواهد شد. در ادامه این مقاله به سایر نکات مربوط به این دادخواست خواهیم پرداخت.

تنظیم دادخواست اثبات نسب به چه صورت است؟

فرزندی یا پدر و یا مادری که بخواهد نسب خود را با طرف مقابل به اثبات برساند بایستی دادخواست اثبات نسب را تهیه و به دادگاه ذیصلاح ارائه داد. در متن دادخواست اثبات نسب بایستی مدارکی ارائه داد که مهم ترین مدرک برای اثبات ادعا شناسنامه و یا برگه ولادت است و در صورتی که هیچ کدام از این دو سند برای اثبات ادعا وجود نداشته باشد مهم ترین مدرک علاوه بر آزمایش دی ان ای شهادت شهود است. برای تنظیم دادخواست لازم است که با وکیل متخصص در این زمینه مشاوره لازم صورت بگیرد. زیرا دادخواست اثبات نسب بایستی به شیوه قانونی و اصولی و با دلیل و مدرک تهیه و ارائه شود. لازم است مدارک و ادله لازم همچون انجام آزمایش در مراکز دارای صلاحیت و یا انجام استشهادیه و امارات از مهم ترین و اصلی ترین مدارک لازم جهت اثبات نسب است. خواهان دعوا یا دادخواست مادر یا پدر باشد بایستی به نحوه تنظیم دادخواست مزبور توجه نمود و بنا بر فرد خواهان مدارکی برای اثبات ادعا را در متن ارائه داد.

منظور از فرم استشهادیه در دادخواست اثبات نسب چیست؟

فرم استشهادیه و تکمیل آن یکی از مدارکی است می توان ضمیمه دادخواست اثبات نسب نمود تا ادعای خواهان جنبه قانونی و اصولی داشته باشد. شهادت شهود مهم ترین مدرکی است که افراد می توانند به واسطه آن ادعای خود را ثابت نمایند. شهادت شهود باید در فرم و به صورت کتبی تهیه شود و افرادی که در جریان زندگی مشترک زن و مرد بوده اند و شاهد به دنیا آمدن فرزندی بوده اند می توانند با شهادت خود در فرم استشهادیه به رابطه نسب و یا عدم رابطه نسب مهر تایید می زنند.

منظور از اماره قانونی چیست؟

اماره قانونی یکی از راه های اثبات نسب در دادخواست اثبات نسب است. منظور از اماره قانونی دلایلی است که افراد برای اثبات نسب خود ارائه می دهند. همانطور که گفته شد در نتیجه ازدواج زن و مردی ممکن است فرزندی به دنیا بیاید که در آینده نیاز به اثبات نسب فرزند با پدر یا مادر باشد. نوزاد که بین 6 تا ده ماه پس از ازدواج زن و مرد به دنیا می آید نسبت مادری و پدری قانونی است. اما در صورتی که زوجین از یکدیگر طلاق بگیرند اماره قانونی به گونه ای دیگر خواهد بود. در صورتی که مادر و پدر از یکدیگر جدا شده باشند تولد نوزاد تا ده ماه پس از طلاق و جدایی مشخصا طفل به دنیا آمده متعلق به شوهر زن است. اما در حالتی که زن پس از طلاق دوباره ازدواج نماید و پس از ازدواج نوزادی به دنیا بیاید و اگر از زمان طلاق شوهر سابق ده ماه نگذشته باشد و همچنین تاریخ ازدواج دوم به شش ماه رسیده باشد طبق اماره قانونی طفل به دنیا آمده متعلق به شوهر دوم است و در صورتی که خلاف این موضوع ثابت شود و یا حالتی دیگر برای این موضوع متصور شود بایستی آزمایش های دی ان ای صورت بگیرد.

مدارک لازم برای اثبات نسب مادر چیست؟

برای اثبات نسب مادر مدارکی لازم است که این مدارک به شرح زیر است؛

سند ولادت؛ همانطور که در ابتدای متن عنوان شد یکی از مهم ترین و اصلی ترین مدارک ضمیمه دادخواست اثبات نسب سند ولادت است. سند ولادت باید رسمی و به وسیله مامور رسمی صورت گرفته باشد. همچنین چنانچه فرد مدعی ادعای تحریف شناسنامه فرزند را داشته باشد و یا تولد نوزاد در شناسنامه به گونه ای دیگر باشد باید سند ولادت را در خلال درخواست ارائه داد.

شهادت؛ طبق ماده 424 قانون آیین دادرسی مدنی شهادت شهود می تواند تمامی ارکان نسب را به اثبات رساند و تشخیص صحت ادعای شهود بر عهده دادگاه می باشد. شهادت شهود در دادگاه مورد بررسی قرار می گیرد.

اقرار؛ اقرار مهمترین ادله ای است که دادگاه با استناد به آن حکم صادر خواهد کرد. در صورتی که خوانده به ادعای خواهان اقرار نماید نیازی به ارائه سایر مدارک نخواهد بود.

نکته مهم و قابل ذکر این است که اثبات نسب پدر دشوار است و عملا مدرکی برای این موضوع وجود ندارد و قانون گذار مدرک اثبات نسب پدر را به اماره های قانونی مربوط دانسته است و در صورتی که فرزند در زمان زوجیت زن و مرد به دنیا بیایید با نظر به اماره فراش متعلق به شوهر است مگر اینکه شوهر زن را متهم به زنا نماید.

مرجع ذیصلاح برای رسیدگی به دادخواست اثبات نسب کدام مرجع است؟

مرجع صالح برای رسیدگی به دادخواست اثبات نسب دادگاه حقوقی یا دادگاه خانواده است. افراد می توانند دادخواست خود را به این دادگاه ارائه دهند. اثبات رابطه نسب فرزند و مادر در دوران حاملگی و بلافاصله پس از به دنیا آمدن ساده و غیر قابل انکار است اما اثبات نسب پدر بایستی ادعای خود را در قالب دادخواست اثبات نسب به دادگاه خانواده ارائه داد و به حکم صادره از این دادگاه معترض شد و رسیدگی را در دادگاه تجدید نظر استان انجام داد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره حقوقی

تماس با وکیل پایه یک دادگستری
×