دادخواست مطالبه وجه

دادخواست مطالبه وجه (3)

گروه بهترین نتیجه را برای شما به ارمغان می آورد

دادخواست مطالبه وجه

دادخواست مطالبه وجه یکی از دعاوی رایج و متداول حقوقی است که در دادگاه ها و شوراهای حل اختلاف مورد بررسی و پیگیری قرار می گیرد. افرادی که مبلغی را بدونه در دست داشتن سند و به شیوه های مختلف در اختیار اشخاص دیگر قرار می دهند ممکن است هنگام مطالبه طلب خود دچار دردسر شوند و زیرا اغلب شخصی که گیرنده وجه است حاضر به بازگرداندن آن به صاحب اصلیش نخواهد شد. همین امر سبب می شود تا افراد از طریق قانون اقدام به استرداد پول و وجه مورد نظر نمایند.

مطالبه وجه چیست؟

اقدامات قانونی که فرد برای بازگرداندن مال خود که به صورت وجه در دست فرد دیگری می باشد را اصطلاحا مطالبه وجه می گویند. ممکن است فردی وجهی را در اختیار فرد دیگری قرار دهد و بعد از مدتی خواستار مال خود شود و شخص بدهکار نسبت به بازگرداندن قرض به صاحب اصلیش اقدامی صورت ندهد. در این حالت فردی که وجه را در اختیار دیگری قرار داده می تواند از راه قانونی برای استرداد وجه مورد نظر اقدام کند.

نکات مهم برای مشمول شدن طلب به خسارت دیرکرد هنگام مطالبه وجه

اگر فرد قرض دهند بخواهد طلب عادی او در زمان مطالبه وجه مشمول خسارت دیرکرد قرار بگیرد باید شرایطی را در نظر داشته باشد که عبارتند از: اولین شرط این خواهد بود. باید مهلت پرداخت طلب فرد سر رسیده باشد. در این شرایط شخص طلبکار می تواند به وسیله مراجعه به دفاتر الکترونیک قضایی اظهارنامه ای را برای بدهکا ارسال نموده و در آن از او خواستار بازگرداندن مال خود شود. لازم است بدانید که از زمانی که اظهارنامه برای بدهکار ارسال شود خسارت ناشی از دیرکرد محاسبه خواهد شد.

دومین شرط به شکل غیر ارادی و قهری می باشد. این حالت زمانی روی می دهد که شخص طلبکار دادخواست مطالبه وجه را تنظیم نموده و آن را به دادگاه ارجاع دهد. حال اگر پیش از این اظهارنامه مربوطه را برای فرد بدهکار ارسال نکرده باشد. به صورت اتوماتیک از زمانی که دادخواست مربوطه تنظیم شود دیرکرد پرداخت وجه شروع شده و تا هنگامی که رای نهایی دادگاه صادر شود و وجه از طرف بدهکار به شخص طلبکار پرداخت نشود خسارت دیرکرد محاسبه خواهد شد. زمانی که صحبت از وجه می شود ناخودآگاه ذهن افراد به سوی پول نقد کشیده خواهد شد اما بهتر است یادآوری کنیم که وجه ممکن است پرداخت مبلغی به صورت چک، سفته، فاکتور فروش، قرارداد مالی، فیش واریزی، قرض دستی و یا غیره باشد.

نکته: همان گونه که قبلا شرح داده شد مطالبه وجه و تنظیم دادخواست مربوطه در دادگاه مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت؛ بنابراین ارائه مدارک و شواهد از اهمیت زیادی برخوردار هستند به صورتی که گاهی وجود یک یا چند ادله محکمه پسند سبب می شوند تا روند رسیدگی به پرونده در کم ترین زمان ممکن و به بهترین نحو به نتیجه نهایی برسد. مستندات و ادله ها معمولا به دو صورت رسمی و عادی می باشند مدارک رسمی شامل سند ازدواج، سند و یا قرارداد ثبت شده، چک و یا سفته می باشند که از اعتبار و ارزش بیشتری در دادگاه برخوردار هستند. از جمله مدارک عادی که میتوان آنها را در دادگاه ارائه داد شهادت شهود، قرارداد کار، فاکتور فروش و دست نوشته می باشند. هر چند این مدارک نسبت به مدارک رسمی از ارزش و اعتبار کمتری برخوردار می باشند اما به نوبه خود تاثیر گذار بوده و گاهی دادگاه بر اساس آن ها رای نهایی را صادر خواهد کرد.

شرایط لازم برای تنظیم دادخواست مطالبه وجه

دادخواست مطالبه وجه یک خواسته حقوقی و قانونی است و از آن جا که هر خواسته قانونی باید مطابق با قوانین و مقررات تنظیم شده و به آن رسیدگی شود و همچنین برای پیگیری مستلزم وجود شرایطی هستند که در صورت عدم ایجاد آنها امکان و بهره گیری و استفاده از خواسته مربوطه وجود نخواهد داشت. از این رو در این مطلب به بیان مهم ترین شرایطی که برای تنظیم خواسته مطالبه وجه مورد نیاز می باشند خواهیم پرداخت. این شرایط عبارتند از:

۱: قرض و دین واقعا وجود داشته و دلایل موجهی نیز برای آن ارائه شود. اولین شرطی که برای تنظیم دادخواست مربوطه مورد نیاز است وجود قرض و دین و داشتن دلایل کافی برای اثبات آن است. همان طور که قبلا ذکر شد به شیوه های مختلف می توان وجود دین را به اثبات رسانید. این روش ها به طور کلی به دو دسته مهم تقسیم می شوند که برخی از آن ها جزء مدارک و مستندات و ادله های رسمی بوده و برخی دیگر نیز جزء مدارک عادی به شمار می آیند.

۲: فرا رسیدن زمان پرداخت وجه و موعد مقرر، شرط عنوان شده دومین شرط لازم برای طرح دادخواست مطالبه وجه است. در صورتی که قبل از رسیدن زمان پرداخت وجه طلبکار اقدام به تنظیم خواسته مزبور نماید. به محض ارجاع به دادگاه رد و باطل اعلام خواهد شد.

۳: مستقر بودن وجه مورد طلب، منظور از مستقر بودن وجه این است که طلب فرد طلبکار در گذشته و به اشکال مختلف وصول و پرداخت نشده باشد و در حال حاضر مبلغ مورد نظر به عنوان قرض و بدهی نزد شخص بدهکار مانده باشد.

چه افرادی مجاز به مطالبه وجه از شخص بدهکار می باشند؟

بر اساس قانون مدنی کشور ما تنها عده ای از افراد قادر خواهند بود که اقدامی در جهت مطالبه وجه انجام داده و از بدهکار وجه مورد نظر را طلب کنند. در درجه اول خود طلبکار و فردی که مبلغ را مستقیم به بدهکار و به روش های مختلف پرداخت نموده است. در مرحله بعدی وکیل و نماینده قانونی فرد طلبکار که با در دست داشتن مدارک لازم مبنی بر وکالت فرد متقاضی وجه می توانند خواسته مطالبه وجه را تنظیم کرده و بر اساس آن از طریق دادگاه خواهان بازگرداندن مبلغ مورد نظر به موکل خود باشند. در صورتی که طلبکار فوت نماید وراث او به عنوان قائم مقام او می توانند مطالبه گر حقوق او باشند. در این حالت نیز ارائه مدارک و شواهد محکمه پسند لازم و ضروری می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره حقوقی

تماس با وکیل پایه یک دادگستری
×