دادخواست تهیه مسکن مستقل
قبل از پرداختن به دادخواست تهیه مسکن مستقل لازم است مطالبی را از نظر بگذرانیم. همانگونه که همه آگاهند تهیه مسکن از جمله لازمات شروع زندگی مشترک می باشد که این امر بر عهده مرد بوده و جزء وظایف او به شمار می آیند. از جمله نیازهای متعارف هر انسانی داشتن مسکن و سرپناه می باشد. لازم به ذکر است که مسکن جزو نفقه به حساب می آید. به همین دلیل است که زن می تواند به وسیله دادخواست تهیه مسکن مستقل و به طرفیت مرد از دادگاه بخواهد تا زوج را متقاعد به تهیه مسکن مستقل نماید. حال ممکن است این خواسته در جهت خرید یا رهن و یا اجاره منزل مستقل انجام بگیرد.
نکته: در صورتی که مرد منزل مستقل برای همسر خود تهیه ننماید. سبب ایجاد عسر و حرج زن خواهد شد. این امر ممکن است باعث ایجاد اختلافات و همچنین جدایی شود. زیرا بر اساس ماده ۱۱۲۹ قانون مدنی زن حق دارد به دلیل عدم تهیه مسکن از طرف شوهر نسبت به محقق شدن امر طلاق اقدام نماید.
مواردی که زن می تواند طلب منزل مستقل نماید؟
یکی از مهم ترین موارد و حالاتی که زن می تواند نسبت به داشتن منزل مستقل از شوهر خود طلبکار شود نداشتن یک خانه و یا اقامتگاه مشخص و معلوم است. همچنین اگر زوج در هنگام عقد و یا بعد از آن به زوجه خود حق مسکن اعطا کند زن می تواند مسکن مستقل و جداگانه ای برای خود تهیه کند. علاوه بر این دو مورد گاهی اوقات زندگی در کنار زوج همراه با خطراتی جانی یا مالی و یا بی آبرویی برای زوجه خواهد بود که در این صورت زن می تواند دادخواست تهیه مسکن مستقل را تنظیم و روانه دادگاه نماید. دادگاه نیز با بررسی مدارک و شواهد اجازه داشتن مسکن مستقل را برای زن صادر خواهد کرد.
مراحل انجام دادخواست تهیه مسکن مستقل
در صورتی که زن تمامی شرایطی را که در مطلب بالا متذکر شدیم را دارا باشد می تواند دادخواست تهیه مسکن مستقل را تنظیم و تسلیم دادگاه نماید. البته برای تنظیم این دادخواست ابتدا باید فرم مربوط به این خواسته را تکمیل کرده و سپس نسبت به ارسال آن اقدام کرد. لازم به ذکر است که دادگاه خانواده مسئول رسیدگی به این نوع پرونده ها خواهد بود. بنابراین دادگاه خانواده ای که در محل سکونت همسر واقع شده است مرجع ذیصلاح رسیدگی به این خواسته شناخته خواهد شد. در صورتی که زن و مرد هر کدام در استانی جداگانه و یا در دو شهر مجزا اقامت داشته باشند. زن می تواند در دادگاهی که در محل زندگی خود قرار دارد چنین اقدامی را صورت دهد. ذکر این نکته لازم است که درخواست کننده ابتدا باید در سامانه ثنا ثبت نام نماید. همچنین ارائه عقدنامه و کارت ملی و شناسنامه نیز جزو مدارک مورد نیاز می باشند که باید حتما توسط خواهان ارائه شوند.
نکته: دادخواستی که در جهت تهیه منزل مستقل طرح خواهد شد جزء دعاوی غیر مالی به حساب خواهند آمد و هزینه های لازم برای رسیدگی به آن که معمولا اندک و بسیار ناچیز خواهند بود بر اساس دعاوی غیر مالی حساب خواهند شد.
دادخواست تهیه مسکن مستقل (2)
آیا زوجه در صورت نداشتن منزل مستقل می تواند از تمکین زوجه خودداری کند؟
تهیه مسکن مستقل جزء نفقه و از وظایف مرد به شمار می آید و او ملزم به تهیه یک مسکن مناسب و متناسب با شان زن می باشد. در صورتی که مرد از انجام چنین مسئولیت و وظیفه ای سرباز زند زن مجبور به تمکین شوهر نخواهد بود. هر زمان که مرد اقدام به تهیه منزل مستقل برای زن نمود باید اجاره نامه و یا سند خرید و یا سند رهن آن را به دادگاه ارایه نماید. از طرف دادگاه کارشناسان برای بازدید از منزل فرستاده خواهند شد و در صورتی که منزل تهیه شده را مناسب و درخور تشخیص دادند. مرد می تواند تمکین را از زن طلب نماید و زن نیز ملزم به تمکین همسر خود خواهد بود.
نکات مهمی که در رابطه با تهیه مسکن مستقل وجود دارد
براساس ماده ۱۱۱۴ قانون مدنی زن موظف است که در منزلی که از سوی زوج تهیه شده زندگی نماید این حالت تنها زمانی صورت نخواهد گرفت که تعیین منزل به زن داده شده باشد. در این رابطه نکات مهمی وجود دارند که شامل موارد ذیل خواهند شد:
۱: تعیین منزل و همچنین اختیار انتخاب به دست زوج می باشد. مگر این که در هنگام عقد این اختیار به زن داده شده باشد و یا این که در سند دیگری بعد از انجام عقد و نکاح این اختیار به زن داده شده باشد. لازم به ذکر است که این اجازه تنها از سوی زوج به زوجه داده خواهد شد.
۲: اگر زن بدون دلیل خواهان تهیه منزل مستقل شود و در منزلی جدا از شوهر خود زندگی کند و از همسر خود تمکین ننماید. طبق قانون ناشزه به شمار می آید و نفقه به او تعلق نخواهد گرفت.
۳: شوهر موظف است که در شهر محل سکونت خود منزلی برای زوجه تهیه نماید.
نکته: گاهی اوقات زوج در منزل پدر سکونت داشته و بعد از ازدواج نیز همسر خود را در آن جا سکنا خواهد داد. حال اگر این منزل به صورت مستقل از منزل پدر و مادر زوج باشد هیچ مشکلی پیش نخواهد آمد اما در صورتی که منزل مستقل نباشد زن می تواند نسبت به تهیه مسکن مستقل اقدام نماید. زیرا همان طور که گفته شد این کار سبب عسر و حرج زن خواهد شد. هر چند اتخاذ چنین تصمیماتی بسته به شرایطی دارد که زوجین در آن قرار خواهند گرفت و یا شرط و شروطی که قبل از آغاز زندگی مشترک با هم دیگر گذاشته اند. به هر حال اگر زندگی در چنین منزلی امنیت جانی و مالی زن را به خطر بیاندازد و یا از لحاظ روحی و روانی زن در شرایط نامناسبی قرار بگیرد و یا این کار مغایر با قول و قراری باشد که در حین عقد گذاشته شده است. یعنی زن و مرد توافق کنند که حق مسکن با زن باشد و این موضوع نیز به تایید مرد رسیده باشد.