دادخواست اعسار
چند بار می توان دادخواست اعسار داد؟
دادخواست اعسار چیست؟ چگونه می توان دادخواست اعسار داد؟ چند بار امکان استفاده از دادخواست اعسار وجود دارد؟ شرایط مورد بررسی طی دادخواست اعسار چیست؟ طرف خوانده در دادخواست اعسار کیست؟ کارکرد یک وکیل پایه یک دادگستری در خصوص دادخواست اعسار چیست؟ کدام دادگاه نسبت به بررسی دادخواست اعسار اقدام می کند؟ در خصوص کدام دعاوی می توان از دادخواست اعسار استفاده کرد؟ شرایط استفاده از دادخواست اعسار چیست؟ چه مدارکی برای ارائه دادخواست اعسار لازم است؟ آیا امکان اعتراض در دادخواست اعسار وجود دارد؟ آیا امکان فرجام خواهی در دادخواست اعسار وجود دارد؟
دادخواست اعسار از جمله ابزارها و امکانات قانونی است که فرد به واسطه آن می تواند شرایط بهتری برای پرداخت هزینه دادرسی، حقوق مالی مانند مهریه و … پیدا کند. این فرد با ارائه دادخواست اعسار و توضیح شرایط مالی و ارائه مدارک قابل استناد سعی می کند دادگاه را نسبت به وضعیت مالی خود آگاه کند. دادگاه نیز بر اساس همین وضعیت مالی شرایط ساده تری را برای پرداخت حقوق مالی ( حقوقی یا کیفری ) و همچنین برای پرداخت هزینه دادرسی فرد در نظر می گیرد.
نکته ای که در خصوص اعسار وجود دارد این است که دادگاه و قانون سعی می کنند اعسار باعث از بین رفتن حقوق مالی فرد مقابل و یا کاهش ارزش این حقوق مالی نشود. از این رو شرایط تعیین اعسار اساسا یک شرایط پیچیده و نسبتا سخت محسوب می شود. همه این ها نشان می دهد که در این مسیر بهتر است از یک وکیل حقوقی یا کیفری مناسب و مجرب استفاده شود.
در حالت کلی ما در این مقاله به دنبال این هستیم که بدانیم دادخواست اعسار دقیقا چیست و چه کارکردی دارد؟ همچنین سوال مهمی که می خواهیم در انتها به آن پاسخ دهیم این است که برای گرفتن اعسار چند بار می توان دادخواست داد؟ به طور مثال اگر یک بار اعسار صورت گرفته باشد یا بعدها نیز می توان با ارائه دادخواست اعسار نسبت به کاهش یا افزایش میزان اعسار اقدام کرد؟ این ها همه مواردی است که در ادامه به آن ها خواهیم پرداخت.
دادخواست اعسار و بررسی مفاهیم
دادخواست اعسار را زمانی می توانیم به درستی درک کنیم که با برخی از مفاهیم از جمله مفهوم اعسار و دادخواست به صورت جداگانه آشنا شویم. بررسی این مفاهیم می تواند به ما کمک کند که متوجه شویم آیا امکان ارائه مجدد دادخواست اعسار وجود دارد یا خیر؟
به طور کلی اعسار به معنی عدم توانایی است. اعسار از پرداخت مهریه یا اعسار از پرداخت هزینه دادرسی بدین معنی است که فرد توانایی پرداخت این هزینه ها را ندارد. اعسار می تواند مطلق یا نسبی باشد. در حالت مطلق فرد به هیچ عنوان توانایی پرداخت ندارد و حتی نمی تواند درصدی از آن را پرداخت نماید. همچنین شرایطی نیز وجود ندارد که بتواند بخشی از این هزینه را در آینده پرداخت نماید. در این حالت دادگاه شرایط خاصی درنظر می گیرد. به طور مثال در این حالت هزینه دادرسی از بودجه دولتی برداشت می شود.
اما در خصوص اعسار نسبی فرد قادر به پرداخت تمام هزینه نیست اما می تواند بخشی از آن را پرداخت کند و بخش دیگر را در آینده به صورت تقسیط یا یکجا پرداخت نماید. در بسیاری از موارد دادگاه فرد را معسر نسبی شناسایی می کند. یعنی فردی که توانایی پرداخت بخشی از هزینه دادرسی یا حقوق مالی مانند مهریه را دارد و بخش دیگر را نیز می تواند طی مدت زمانی مشخص در آینده پرداخت نماید.
نکته مهم دیگری که در این جا باید به آن توجه داشته باشیم مفهوم دادخواست است. دادخواست اصلی ترین و اولین گام برای شروع یک دعوی یا بررسی یک خواسته توسط دادگاه است. زمانی که فرد بخواهد از شرایط اعسار استفاده کند باید به دادگاه اعلام کند. برای اعلام به دادگاه از دادخواست استفاده می شود. بر اساس دادخواست دعوی جدید در دادگاه صالح تشکیل شده و درخواست مورد بررسی قرار می گیرد. هر دادخواست شامل سه بخش اصلی خواهان، خوانده و شرح دادخواست است. در خصوص دادخواست اعسار خواهان فرد معسر است، خوانده فردی است که در دعوی اصلی حضور دارد (مانند زنی که مهریه خود را اجرا گذاشته ) و شرح دادخواست نیز مسئله اعسار با ارائه مدارک و شواهد مختلف است.
آیا امکان استفاده از دادخواست اعسار برای چند بار وجود دارد؟
بله، یکی از مهمترین نکاتی که در خصوص دادخواست اعسار وجود دارد این است که اعسار یک مفهوم ثابت و مطلق نیست. در واقع وضعیت مالی فرد ممکن است طی مدت زمان تغییر کند. این تغییر می تواند مثبت یا منفی باشد. به طور مثال به فرد ارث رسیده باشد و یا این فرد از کار خود اخراج شود. در هر صورت در صورتی که وضعیت مالی فرد دستخوش تغییر شود امکان استفاده مجدد از دادخواست اعسار وجود دارد.
در کلام ساده تر هر وکیل کیفری و حقوقی به خوبی می داند که اعسار از جمله شرایط متغیر محسوب می شود. بنابراین این اجازه از سمت قانون داده شده است که فرد بتواند برای هر چند بار که بخواهد با ارائه مدارک و شواهد و دلایل نسبت به اعسار مجدد اقدام کند.
یادتان باشد که در خصوص هر دعوی اعسار تنها امکان اعتراض وجود دارد. اعسار از جمله دعاوی محسوب می شود که شرایط فرجام خواهی برای آن وجود ندارد. بنابراین می توان اینگونه گفت که شما برای هر چندبار که بخواهید بدون محدودیت می توانید نسبت به ارائه دادخواست اعسار و اقامه دعوی جدید در این خصوص اقدام کنید. البته نکته ای که باید بدانید این است که برخی از این روش برای طولانی کردن دعاوی و شرایط مربوط به آن استفاده می کنند که کاری غیر انسانی محسوب می شود.
در نهایت در نظر داشته باشید که باری موفقیت در این دعاوی لازم است که از یک وکیل یا مشاور حرفه ای و مجرب استفاده کنید. ارائه مدارک معتبر و مستند می تواند اصلی ترین ابزار برای موفقیت در چنین مواردی محسوب شود. از این رو بهتر است قبل از ارائه دادخواست اعسار و ورود به چنین دعاوی از یک وکیل یا مشاور بخواهید در کنار شما حضور داشته باشد.