وکیل جرایم مطبوعاتی
وکیل جرایم مطبوعاتی در تهران
وکیل جرایم مطبوعاتی
وکیل جرایم مطبوعاتی کیست؟ وکیل جرایم مطبوعاتی چه کارکردی می تواند برای ما داشته باشد؟ در چه حوزه هایی می توانیم از وکیل جرایم مطبوعاتی استفاده کنیم؟ کارکرد وکیل جرایم مطبوعاتی چیست؟ بهترین وکیل جرایم مطبوعاتی چه ویژگی هایی دارد؟ بهترین وکیل جرایم مطبوعاتی کیست؟
وکیل جرایم مطبوعاتی کسی است که به صورت مستقیم با جرایم مربوط به حوزه مطبوعات سر و کار دارد. به صورت مثال اگر روزنامه ای بی دلیل کسی را مجرم خطاب کند و یا از قوانین و مقررات مربوطه عدول کرده باشد این قوانین مربوط به حوزه مطبوعات است که وارد عمل می شود و وکیل جرایم مطبوعاتی می تواند کارایی خودش را نشان دهد. اما چگونه؟
برای این که بتوانیم با کارکرد وکیل جرایم مطبوعاتی بیشتر آشنا شویم، باید با مفاهیمی مانند مطبوعات، جرم و … رو به رو شویم. از این رو در ابتدای این مقاله قصد داریم کمی با زبان قانون آشنا شویم. در واقع وکیل جرایم مطبوعاتی یک فرد قانون است و حوزه کاری او یک حوزه ای در دل قانون است. از این رو برای این که بتوانیم با کارکرد این وکیل آشنا شویم و به سوالات بالا پاسخ دهیم، باید کمی با زبان قانون و الفبای آن آشنا شویم. آن چیزی که مسلم است این است که اساسا ما در این جا نمی توانیم تمامی مفاهیم و الفبای قانون را مورد بررسی قرار دهیم، از این رو در ادامه تنها به آن بخش از الفبای قانون می پردازیم که مورد نیاز ماست. بنابراین ما در ادامه سعی می کنیم با برخی از مفاهیم و الفبای قانون آشنا شویم که ما را در مسیر فهم درست کارکرد وکیل جرایم مطبوعاتی کمک کند.
وکیل جرایم مطبوعاتی را چگونه شناسایی کنیم؟
وکیل جرایم مطبوعاتی یکی از مهم ترین و حرفه ای ترین وکلای دادگستری است که می تواند جریان پرونده های مختلف را به بهترین نحو ممکن در جریان قضایی و حقوقی مورد بررسی قرار دهد و آنها را به بهترین نحو ممکن به نتیجه برساند. شاید هنگامی که در مجامع مختلف در مورد وکیل جرایم مطبوعاتی می شنوید با خود فکر می کنید که هر وکیل پایه یک دادگستری که دارای مدرک وکالت است به راحتی می تواند چنین پرونده هایی را بر عهده گیرد و انها را به نتیجه برساند اما ایا واقعا چنین چیزی ممکن است؟ به نظر شما هیچ تفاوتی میان وکیل جرایم مطبوعاتی و دیگر وکلای پایه یک دادگستری وجود ندارد؟
وکیل جرایم مطبوعاتی دارای مدرک پایه یک دادگستری است اما مهم ترین تفاوت این وکیل با دیگر وکلا آن است که این فرد متخصص علاوه بر آنکه از مباحث حقوق عمومی اطلاع دارد به طور دقیق در مورد قوانین مربوط به مطبوعات اطلاع دارد و به صورت تخصصی در زمینه به نتیجه رساندن این پرونده ها فعالیت می کند. شما باید این موضوع را در نظر داشته باشید تنها در صورتی احتمال موفقیت رد برخی از پرونده های حقوقی افزایش پیدا می کند که وکیل در این زمینه تخصص داشته باشد و چندین پرونده دیگر د ران حوزه را مدیریت کرده باشد.
پس قبل از آنکه به سراغ وکیل جرایم مطبوعاتی بروید و جریان پرونده های خود را به او بسپارید بهتر است در ابتدا دانش آن را داشته باشید که پرونده شما در چه حوزه ای نیاز به بررسی حقوقی دارد و باید به چه وکیلی مراجعه کرد تا به صورت تخصصی جریان را مورد پیگیری قرار دهد. وکیل جرایم مطبوعاتی را باید از طریق بررسی ویژگی های او به بهترین نحو ممکن شناسایی کرد. اگر شما جز آن دسته از کسانی هستید که می خواهید وکیل جرایم مطبوعاتی را از طریق ویژگی های او موردشناسایی قرار دهید بهتر است در ابتدا اطلاعات خود را در مورد بهترین وکیل جرایم مطبوعاتی گسترش دهید تا به راحتی این فرد را انتخاب کنید و جریان پرونده های خود را به او بسپارید.
اگر شما جز کسانی هستید که به وکیل جرایم مطبوعاتی احتیاج دارید و می خواهید در مورد او اطلاعات دقیقی را بدست آورید به شما توصیه می کنیم تا رد ادامه متن با ما همراه باشید. با مطالعه و کسب اطلاعات استاندارد در مورد وکیل جرایم مطبوعاتی می توانید بهترین فرد را در این حوزه انتخاب کنید و از بوجود آمدن هرگونه مشکل و چالش حقوقی و غیرحقوقی جلوگیری کنید.
وکیل جرایم مطبوعاتی به عنوان یک متخصص حقوقی چه می کند؟
وکیل جرایم مطبوعاتی یک وکیل کیفری در قانون محسوب می شود. در واقع وقتی در جایی حرف از جرم و مجازات می آید بدین معنی است که اساسا آن موضوع مربوط به حوزه کیفری است. اما حوزه کیفری به چه معنی است؟ یک وکیل کیفری مانند وکیل جرایم مطبوعاتی چه تفاوتی با سایر انواع وکلا دارد؟
به طور کلی قانون ایران از دو بخش عمده حقوقی و کیفری ساخته شده است. یعنی هر آن چیزی که در قانون وجود دارد زیر مجموعه ای از یکی از این دو گروه بزرگ است. به عبارت بهتر هر چیزی که قانون گذار عنوان کرده یا باید حقوقی باشد و یا کیفری.
حقوقی به آن بخش از قانون گفته می شود که در آن قانونگذار حقوق هر فرد در جامعه و روش های دستیابی به آن ها را عنوان کرده است. به عبارت بهتر می توان اینگونه گفت که قانون در این بخش سعی کرده است مشخص کند که چارچوب های هر فرد در موقعیت های مختلف چیست و چگونه باید این چارچوب ها را رعایت کند. قوانین حوزه خانواده، تجارت و … همه و همه زیر مجموعه ای از قوانین حقوقی محسوب می شود. نکته ای که وجود دارد این است که در حوزه حقوقی امکان طرح جرم یا شکایت وجود ندارد. عمده ترین مفهومی که ممکن است در این بخش از قانون وجود داشته باشد جریمه و تخلف است.
اما در بخش کیفری داستان به نوعی دیگر است. در واقع وقتی وکیل جرایم مطبوعاتی به عنوان یک وکیل کیفری شناخته می شود بدین معنی است که این وکیل توانایی اعلام جرم و طرح شکایت علیه شخص ( حقیقی یا حقوقی ) دیگری را دارد. به عبارت ساده تر اگر بخواهیم عنوان کنیم این گونه می توانیم بیان کنیم که در این بخش از قانون مهمترین مفهومی که مورد بررسی قرار می گیرد مفهوم جرم است. در کنار مفهوم جرم از مفهوم مجازات نیز استفاده شده است. بنابراین در این بخش از قانون به مواردی مهمی چون جرم و مجازات پرداخته شده است. نکته مهمی که در خصوص اهمیت کارکرد وکیل جرایم مطبوعاتی در این حوزه قانون می توان گفت این است که در بخش کیفری حتی می توان برای جان فرد نیز تصمیم گیری کرد. این که یک فرد زنده بماند یا نماند!
وکیل جرایم مطبوعاتی و ویژگی های او
وکیل جرایم مطبوعاتی باید دارای ویژگی های متفاوتی باشد. همانطور که اشاره کردیم برای شناسایی بهترین و متخصص ترین وکیل جرایم مطبوعاتی در تهران بهتر است در ابتدا با خصوصیات و ویژگی هایی که باید داشته باشد آشنا شویم تا بتوانیم قرارداد وکالتی متناسب و استاندارد را منعقد کنیم. به چند مورد از بهترین ویژگی های وکیل جرایم مطبوعاتی اشاره می کنیم تا با انها اشنا شوید:
اولین و مهم ترین ویژگی که وکیل جرایم مطبوعاتی باید داشته باشد آن است که دارای توانایی رسیدگی به پرونده ها در مسیر قضایی باشد. برخی از افراد با خود فکر می کنند که وکیل جرایم مطبوعاتی کسی است که دارای تحصیلات حقوقی باشد و در این زمینه اطلاعات قانونی کافی داشته باشد اما این تصور درست نیست و باید بگوییم که وکیل جرایم مطبوعاتی کسی است که علاوه بر گذراندن مراحل تئوری رشته حقوقی به صورت عملی نیرا این موارد آشنایی داشته باشد. وکیل جرایم مطبوعاتی باید بتواند در تمامی مراحل مربوط به چنین دعاوی به صورت حرفه ای از حقوق موکل خود دفاع کند و از بروز هرگونه مشکل و چالش قانونی جلوگیری کند.
وکیل جرایم مطبوعاتی باید دارای تجربه و تخصص باشد. تجربه و تخصص وکیل جرایم مطبوعاتی باعث می شود تا افراد بتوانند با خیال راحت وکالت پرونده های خود را به وکیل جرایم مطبوعاتی بسپارند و دیگر هیچ گونه نگرانی بابت چالش های مربوط به این موضوع نداشته باشند. یکی از مشکلاتی که معمولا باعث می شود تا افراد نتوانند نتایج خوبی در جریان دادرسی پرونده های خود بگیرند آن است که هیچ آشنایی با مراحل دادرسی ندارند و از آنجایی که این مراحل را نمی شناسند به هیچ عنوان نمی توانند عملکرد نسبتا خوبی را از خود نشان دهند و همین موضوع باعث می شود تا آسیب ها و خسارات مادی و معنوی شدیدی به آنها وارد شود.
وکیل جرایم مطبوعاتی باید توانایی مشاوره حقوقی با موکلان خود را داشته باشد و بتواند سوالات آنها را پاسخ دهد. یکی از اساسی ترین و مهم ترین ملزومات تشکیل جلسات حقوقی آن است که وکیل جرایم مطبوعاتی دارای احساس مسئولیت باشد و صبر و حوصله کافی برای پیگیری موضوع پرونده داشته باشد. وکلایی که دارای صبر و حوصله کافی نباشند به هیچ عنوان نمی توانند جریان پرونده های مختلف را به نحوی صحیح بررسی کنند.
وکیل جرایم مطبوعاتی در شرایط مناسب باید بتواند در جلسات قضایی حضور یابد و با ارائه اسناد و مدارک کافی و مستند از پرونده موکل خود دفاع کند. وکیل جرایم مطبوعاتی بهترین و متخصص ترین فردی است که می تواند جریان پرونده ها را با مستدل ترین مدارک در دادگاه پیگیری کند.
وکیل جرایم مطبوعاتی و مفهوم جرم
وکیل جرایم مطبوعاتی وکیلی است که با جرم سر و کار دارد. بنابراین در اینجا باید بدانیم که جرم چیست و اساسا قانون جرم را چگونه تعریف می کند. به طور کلی جرم از دید بسیاری به هر کار خلاف قانون گفته می شود. یعنی هر چیزی که قانون گفته و ما خلاف آن را انجام دهیم، مجرم محسوب می شویم. این تعریف تا حدودی درست و تا حدودی اشتباه است. اولا همانطور که گفتیم قانون از دو بخش حقوقی و کیفری تشکیل شده است. از طرف دیگر قانون در بخش حقوقی نیز حرف های زیادی برای گفتن دارد. از این رو اگر شما در خصوص قوانین کیفری خلاف قانون عمل کرده باشید مجرم شناخته نمی شوید، بلکه به شما متخلف گفته می شود. از طرف دیگر در حوزه کیفری نیز نمی توان به این سادگی کسی را مجرم تلقی کرد. حتی در این بخش از قانون که صراحتا از جرم و مجازات صحبت شده، شرایط مشخصی برای اثبات و تعریف جرم وجود دارد. در واقع قانون بر اساس این شرایط خاص است که امکان تعریف و اثبات جرم را فراهم می آورد.
بنابراین برای این که بدانیم وکیل جرایم مطبوعاتی از چه ابزارهایی استفاده می کند باید بدانیم که قانون چگونه یک جرم را تعریف می کند. برای تعریف جرم در قانون سه رکن مادی، معنوی و قانونی معرفی شده است. رکن مادی به اثرات جرم نگاه می کند. آیا فعل صورت گرفته یا ترک فعل مربوطه اثراتی داشته؟ آیا این اثرات آسیب زننده بوده؟ آیا این آسیب ها قابل رویت و قابل اثبات است؟ اگر پاسخ این سوالات مثبت باشد، رکن مادی فعل اجرایی می شود. اما اگر وکیل بتواند مانع از اثبات این رکن شود عملا موکل او که به عنوان متهم در جایگاه حضور داشته تبرئه می شود. در رکن معنوی به این بخش از انجام یا ترک فعل نگاه می شود که آیا فاعل آن را با نیت قبلی و با آگاهی نسبت به مجرمانه بودن انجام داده است یا خیر. در واقع اگر فرد به صورت عمد این کار را انجام داده باشد این رکن برای جرم او اثبات می شود اما اگر ثابت نشود که عمدی در کار بوده و یا مشخص شود که در این موضوع او سهوی عمل کرده است، عملا جرم اثبات نمی شود و وی تبرئه خواهد شد. یکی از مهمترین کارکرد های وکلایی مانند وکیل جرایم مطبوعاتی در این بخش از اثبات جرم است.
در رکن قانونی نیز مشخص می شود که قانون در خصوص انجام یا ترک آن فعل چه نظری دارد. اگر قانون در خصوص آن فعل سکوت کرده باشد اساسا نمی توان آن فعل را جرم دانست. اما اگر وکلا بتوانند فعل را در ظرف قانونی درست خود قرار دهند جرم اثبات و برای آن مجازاتی تعیین می شود.
وکیل جرایم مطبوعاتی و مفهوم مطبوعات
وکیل جرایم مطبوعاتی کسی است که به صورت مستقیم با مفهوم مطبوعات سر و کار دارد. از این رو باید بدانیم که اساسا مطبوعات چیست و چه معنی دارد. چرا که این موضوع می تواند کارکرد وکیل جرایم مطبوعاتی را بهتر به ما نشان دهد.
به طور کلی این گونه می توانیم بیان کنیم که از نظر لغوی هر چیزی که بر روی کاغذ چاپ می شود را می توانیم جزئی از مطبوعات بدانیم. اما این چیزی نیست که در عمل بخواهیم مطبوعات را این گونه تعریف کنیم. در واقع در اصطلاح مطبوعات شامل مواردی مانند روزنامه ها، مجلات، هفته نامه ها و … می شود. اگر بخواهیم از دید قانون به این موضوع نگاه کنیم این گونه می توانیم بیان کنیم که بر اساس ماده یک قانون مطبوعات مصوب سال 79 مطبوعات عبارت است از نشریاتی که دارای نام ثابت، تاریخ و شماره ردیف و در حوزه ای مشخص انتشار می یابد.
بنابراین زمانی که گفته می شود وکیل جرایم مطبوعاتی ، منظور وکیلی جرایمی است که مربوط به این دسته از انتشارات است. انتشارات مربوط به کتب، داستانی جدا و حوزه ای جدا محسوب می شود. اما اگر بخواهیم به صورت خلاصه مطبوعات را تعریف کنیم این گونه می توانیم بیان کنیم که هر چیزی که شما در دکه روزنامه فروشی ها مشاهده می کنید به عنوان مطبوعات در قانون شناخته می شود. همچنین بر اساس قانون مطبوعات باید دارای مجوز از هیات نظارت بر مطبوعات باشد. در غیر این صورت نشر آن خلاف قانون محسوب می شود.
حال شاید برای شما سوال باشد که نشریات خصوصی و درون سازمانی که ممکن است هر سازمان یا هر شرکتی برای خود داشته باشد چه حکمی دارد؟ این نشریات می توانند زیر نظر هیات نظارت بر مطبوعات باشند. اما از آن جایی که این نشریات قصد انتشار عمومی ندارند و صرفا در محدوده خاصی فعالیت می کنند تنها تحت نظارت قانون آن محدود مانند سازمان یا شرکت هستند. از این رو در این موارد اساسا لزومی به کسب مجوز قانونی نیست. اما در صورت بروز هر نوع تخلفی قانون وارد عمل می شود و در اینجا نیز می توان از وکیل جرایم مطبوعاتی استفاده کرد.
وکیل جرایم مطبوعاتی و مسئله ای به نام آزادی بیان
وکیل جرایم مطبوعاتی را بسیاری حافظ آزادی بیان می دانند. در واقع در غالب موارد موکلین وکیل جرایم مطبوعاتی روزنامه ها یا هفته نامه ها هستند. از این رو این وکیل موظف است که بتواند از حقوق موکل خود دفاع کند. مهمترین حقی که یک روزنامه یا یک هفته نامه می خواهد این است که حق نوشتن آزاد از هر چیزی را داشته باشد.
بنابراین یکی از مهمترین مسائلی که وکیل جرایم مطبوعاتی با آن سروکار دارد مسئله آزادی بیان است. آزادی بیان بدین معنی است که هر انسان در جامعه آزاد است که نظر و عقیده خودش را بدون ترس بیان کند. این فرد باید بتواند بدون این که مشکلی برایش ایجاد شود و بدون این که بخواهد به فرد دیگری توهین کند یا بدون این که به او توهین شود نظر و عقیده خود را بیان کند. اما در بسیاری از موارد این نوع تفکر بسیار غیر ممکن به نظر می رسد.
در واقع در بهترین کشورهای دنیا و در سطح اول ترین جوامع جهان مطبوعات تابع قوانینی هستند که آزادی بیان آن ها را محدود می کند. هر جامعه ای برای خود چارچوب هایی دارد و مطبوعات این حق را ندارند که از این چارچوب خارج شوند. اما در برخی موارد مطبوعات این حق را رعایت می کنند و در دل همان چارچوب صحبت های خودشان را بیان می کنند. اما با این وجود همچنان ممکن است تحت فشار قانونی یا غیر قانونی قرار بگیرند. اینجاست که وکیل جرایم مطبوعاتی می تواند از حقوق آن ها دفاع کند. در واقع وکیل جرایم مطبوعاتی کسی است که این چارچوب ها و محدوده ها را می شناسد و سعی می کند بر اساس آن از موکل یا موکلین خود دفاع کند.
البته همه این ها بستگی به این موضوع دارد که دادگاه تا چه اندازه خود با آزادی بیان موافق باشد و یا این که بخواهد بر اساس قانون نوشته شده عمل کند. به هر حال آزادی بیان، چارچوب های تعیین شده در قانون و صحبت های زده شده در روزنامه هیچکدام بدون ابهام نیست. در واقع یکی از مهمترین مشکلاتی که وکیل جرایم مطبوعاتی دارد این است که هر کدام از این مفاهیم بسیار گسترده و تفسیر پذیر هستند. از این رو نمی توان به سادگی با آن ها کنار آمد. این نکته بسیار مهمی است که باید به آن توجه کرد.
وکیل جرایم مطبوعاتی و مشاوره حقوقی با او
وکیل جرایم مطبوعاتی می تواند انواع مشاوره حقوقی را به موکلان خود ارائه دهد. افراد باید قبل از مراجعه به وکیل جرایم مطبوعاتی در ابتدا در مورد انواع راه های مشاوره ای با وکیل جرایم مطبوعاتی اطلاع کسب کنند و سپس برای انتخاب نوع جلسه مشاوره ای خود اقدام کنند. انواع جلسات مشاوره حقوقی با وکیل جرایم مطبوعاتی به موارد زیر تقسیم می شود:
مشاوره حضوری با وکیل جرایم مطبوعاتی به نحوی است که افراد می توانند به راحتی ر مورد مسائل مختلف پرونده های خود با این فرد متخصص صحبت کنند و سوالات خود را بپرسند. در جلسات حضوری شرکت کنند تا مشکلات آنها مورد حل و فصل قرار گیرد. در جلسات حضوری معمولا وکیل جرایم مطبوعاتی می تواند پرونده هایی را که دارای شرایط نسبتا سختی هستند را مورد تحلیل قرار دهند تا راه حل مناسبی برای آنها پیدا کنند. وکیل جرایم مطبوعاتی دارای تخصص و مهارت هایی است که در طی جلسات مشاوره ای می تواند در مورد آنها به موکل خود توضیح دهد.
یکی از مسائل و مشکلاتی که در سال های اخیر باعث شده است تا افراد نتوانند در جلسات حضوری شرکت کنند آن است که آنان مجبورند مسیری طولانی را بپیمایند تا به دفتر وکالت وکیل جرایم مطبوعاتی برسند و در طی مسیر علاوه بر آنکه باید هزینه نسبتا زیادی را صرف کنند مجبور هستند تا زمان خود را نیز به هدر دهند تا موضوع پرونده را بررسی کنند.
دومین راهی که می توان برای مشاوره حقوقی با وکیل جرایم مطبوعاتی پیدا کرد آن است که از طریق تلفن همراه و شبکه های اینترنتی اقدامات لازم را انجام داد. مشاوره حقوقی تلفنی بسیار کاربردی است و همه افراد می توانند به راحتی از آن بهره مند شوند. عموم مردم می توانند به راحتی از هر کجایی از کشور با وکیل جرایم مطبوعاتی تماس بگیرنند و سوالاتن خود را بپرسند تا راه حلی مناسب برای حل مسائل و مشکلات خود پیدا کنند.
مشاوره اینترنتی با وکیل جرایم مطبوعاتی نیز بسیار ساده است و همه افراد می توانند به راحتی به صورت اینترنتی سوالات خود را بپرسند تا راه حل مناسبی برای آنها پیدا کنند. مشاوره اینترنتی وکیل جرایم مطبوعاتی بسیار ساده است و دیگر هزینه زمان افراد از دست نمی رود.
وکیل جرایم مطبوعاتی و حیطه کاری او
وکیل جرایم مطبوعاتی با چه جرایمی سر و کار دارد؟ این یکی از مهمترین سوالاتی است که می تواند حوزه کاری وکیل جرایم مطبوعاتی را مشخص کند. در واقع اگر بخواهیم ساده و صریح به موضوع نگاه کنیم این گونه می توانیم بیان کنیم که وکیل جرایم مطبوعاتی در دو حوزه قلمرو حقوق فردی و حوزه قلمرو نظم و امنیت عمومی فعالیت می کند.
به بیان ساده تر جرم برای یک روزنامه در این دو حوزه تعریف می شود. اما چگونه؟ در حوزه قلمرو حقوق فردی اگر مطبوعاتی جرایمی از قبیل توهین به اشخاص، افترا، نشر اکاذیب، سرقت ادبی، تقلید نام یا علامت نشریه دیگر، تهدید و افشای اسرار شخصی را انجام دهد به عنوان مجرم شناخته می شود.
اما وکیل جرایم مطبوعاتی در حوزه قلمرو نظم و امنیت عمومی می تواند در خصوص جرایمی مانند انتشار اسناد محرمانه، سری، دولتی، نظامی – انتشار مذاکرات جلسات غیر علنی مجلس یا محاکم دادگستری – انتشار تحقیقات مراجع قضایی – توهین به مقامات و مقدسات، تحریک به جرایم علیه امنیت عمومی – تبلیغ علیه جمهوری اسلامی – انتشار نشریه بدون پروانه – انتشارات مصوبات شورای عالی امنیت ملی – انتشار مطالبی علیه قانون اساسی – انتشار مطالب خلاف عفت عمومی – پخش شایعات – دریافت کمک های خارجی وارد کار شود و از موکل خود در این حوزه دفاع کند.
آن چیزی که مشخص است این است که در حوزه قلمرو فردی شخصیت های حقیقی نیز می توانند به عنوان خواهان از وکیل جرایم مطبوعاتی بخواهند که در کنار آن ها حضور داشته باشد اما در حوزه قلمرو نظم و امنیت عمومی این حکومت و نماینده دادستانی و مدعی العموم است که در برابر خوانده قرار می گیرد. از این روست که در چنین شرایطی وکیل جرایم مطبوعاتی از متهم یا مجرم دفاع می کند. حال بر اساس این مسائل و موارد می توان به این نتیجه رسید که وکیل جرایم مطبوعاتی در چه حوزه هایی فعالیت می کند و چه جرائمی را می تواند بررسی کند. این نکته بسیار مهمی بود که نباید آن را فراموش کرد.
قانون در مورد مطبوعات چه می گوید؟
وکیل جرایم مطبوعاتی کسی است که می تواند جریان دادرسی پرونده های مختلف را با توجه به تسلطی که بر قانون در مورد حل و فصل قرار دهد. به چند مورد از اساسی ترین و مهمترین مفاد حقوقی در مورد مطبوعات اشاره می کنیم:
مطبوعات در این قانون عبارتند از نشریاتی که به طور منظم با نام ثابت و تاریخ و شماره ردیف در زمینههای گوناگون خبری، انتقادی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، کشاورزی، فرهنگی، دینی، علمی، فنی، نظامی، هنری، ورزشی و نظایر اینها منتشر میشوند.
نشریه الکترونیکی، رسانهای است که بهطور مستمر در محیط رقمی (دیجیتال)، انواع خبر، تحلیل، مصاحبه و گزارش را در قالب نوشتار، صدا و تصویر منتشر مینماید. خبرگزاری داخلی، مؤسسهای خبری است که در زمینه جمعآوری، پردازش و انتشار خبر، تحلیل، مصاحبه و گزارش در قالب نوشتار، صدا و تصویر در محیط رقمی (دیجیتال) و یا غیر آن فعالیت مینماید.
انتشار فوقالعاده اختصاص به نشریهای داد که به طور مرتب انتشار مییابد. نشریهای که بدون اخذ پروانه از هیات نظارت بر مطبوعات منتشر گردد از شمول قانون مطبوعات خارج بوده و تابع قوانین عمومی است.
خبرگزاری های داخلی از حیث حقوق، وظایف، حمایت های قانونی و جرائم و مجازات ها و مرجع و نحوه دادرسی مشمول احکام مقرر در این قانون و اصلاحات آن میباشند. مدیرعامل و نویسندگان و تهیه کنندگان مطالب خبرگزاری ها حسب مورد دارای همان مسئولیت هایی هستند که برای مدیر مسئول و نویسنده مطبوعات منظور شده است.
مطبوعات حق دارند نظرات، انتقادات سازنده، پیشنهادها، توضیحات مردم و مسئولین را با رعایت موازین اسلامی و مصالح جامعه درج و به اطلاع عموم برسانند. انتقاد سازنده مشروط به دارا بودن منطق و استدلال و پرهیز از توهین، تحقیر و تخریب میباشد.
آزادی حقوقی نشریات در چه حد است؟
وکیل جرایم مطبوعاتی در مورد آزادی حقوقی نشریات به قانون اشاره می کند. بر اساس قانون مطبوعات در این حوزه می توان گفت که نشریات جز در موارد اخلال به مبانی و احکام اسلام و حقوق عمومی و خصوصی که در این فصل مشخص میشوند آزادند.
نشر مطالب الحادی و مخالف موازین اسلامی و ترویج مطالبی که به اساس جمهوری اسلامی لطمه وارد کند. اشاعه فحشاء و منکرات و انتشار عکسها و تصاویر و مطالب خلاف عفت عمومی. تبلیغ و ترویج اسراف و تبذیر. ایجاد اختلاف ما بین اقشار جامعه، به ویژه از طریق طرح مسائل نژادی و قومی. استفاده ابزاری از افراد (اعم از زن و مرد) در تصاویر و محتوی، تحقیر و توهین به جنس زن، تبلیغ تشریفات و تجملات نامشروع و غیرقانونی. تحریص و تشویق افراد و گروهها به ارتکاب اعمالی علیه امنیت، حیثیت و منافع جمهوری اسلامی ایران در داخل یا خارج. فاش نمودن و انتشار اسناد و دستورها و مسائل محرمانه، اسرار نیروهای مسلح جمهوری اسلامی، نقشه و استحکامات نظامی، انتشارمذاکرات غیر علنی مجلس شورای اسلامی و محاکم غیر علنی دادگستری و تحقیقات مراجع قضایی بدون مجوز قانونی. اهانت به دین مبین اسلام و مقدسات آن و همچنین اهانت به مقام معظم رهبری و مراجع مسلم تقلید. افترا به مقامات، نهادها، ارگانها و هر یک از افراد کشور و توهین به اشخاص حقیقی و حقوقی که حرمت شرعی دارند، اگر چه از طریق انتشارعکس یا کاریکاتور باشد. پخش شایعات و مطالب خلاف واقع و یا تحریف مطالب دیگران. انتشار مطلب علیه اصول قانون اساسی.
در مورد جرائم مربوط به مطبوعات، وکیل جرایم مطبوعاتی اطلاعات کاملی دارد و می توان گفت که موارد ذیل ممنوع و جرم محسوب می شود:
چاپ و انتشار نشریهای که پروانه برای آن صادر نشده و یا پروانه آن لغو گردیده است و یا به دستور دادگاه به طور موقت یا دائم تعطیلگردیده است. انتشار نشریه به گونهای که اکثر مطالب آن مغایر باشد با آنچه که متقاضی به نوع آن متعهد شده است. انتشار نشریه به نحوی که با نشریات موجود یا نشریاتی که به طور موقت یا دائم تعطیل شدهاند از نظر نام، علامت و شکل اشتباه شود. انتشار نشریه بدون ذکر نام صاحب امتیاز و مدیر مسئول و نشانی اداره نشریه و چاپخانه آن. مراکز نشر، چاپ، توزیع و فروش نشریات ، مجاز به چاپ و انتشار و عرضه مطبوعات و نشریاتی که از سوی دادگاه صالح یا هیأت نظارت مغایر با اصول مندرج در این قانون تشخیص داده شود، نمیباشند.
بررسی شرایط متقاضی و مراحل صدور پروانه توسط وکیل جرایم مطبوعاتی
تمامی کسانی که می خواهند برای صدور پروانه اقدام کنند باید در ابتدا با وکیل جرایم مطبوعاتی مشاوره کنند و از راهنمایی های او استفاده کنند. بر اساس قانون مطبوعات می توان شرایط متقاضیان و مراحل صدور پروانه را به ترتیب قانونی به موارد زیر تقسیم کرد:
انتشار نشریه توسط اشخاص حقیقی یا حقوقی با سرمایه ایرانی و اخذ پروانه از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی آزاد است. استفاده نشریات از کمک خارجی مستقیم یا غیرمستقیم ممنوع و جرم محسوب میشود.
مطبوعاتی که از طرف سازمانهای آزادیبخش اسلامی کشورهای دیگر منتشر میشود میتواند با سرمایه و مسئولیت اشخاص غیر ایرانی در چارچوب قوانین مربوط به خارجیان مقیم ایران و موافقت وزارت ارشاد و امور خارجه منتشر شوند.
کمکهای اشخاص حقیقی یا حقوقی خارجی غیر دولتی که با نظارت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت امور خارجه دریافت گردد مشمول این ماده نخواهد بود. واگذاری امتیاز نشریه به غیر اعم از قطعی، شرطی، اجاره و امثال آن ممنوع است و جرم محسوب میشود مگر در صورت درخواست کتبی صاحب امتیاز و تصویب هیأت نظارت. توجه داشته باشید که بر اساس قانون و گفته وکیل جرایم مطبوعاتی اشخاص حقوقی متقاضی امتیاز باید دارای شرایط ذیل باشند:
مراحل قانونی ثبت شخصیت حقوقی طی شده باشد و در اساسنامه و یا قانون تشکیل خود مجاز به انتشار نشریه باشد. زمینه فعالیت نشریه مرتبط با زمینه فعالیت شخص حقوقی بوده و محدوده جغرافیائی انتشار آن همان محدوده جغرافیائی شخصیت حقوقی باشد.
متقاضی امتیاز نشریه موظف است خود یا شخص دیگری را به عنوان مدیر مسئول واجد شرایط مندرج در این ماده معرفی نماید برای نشریات داخلی یک سازمان، موسسه و شرکت دولتی یا خصوصی که فقط برای استفاده کارکنان منتشر و رایگان در اختیار آنان قرارمیگیرد تنها اجازه وزارت ارشاد اسلامی با رعایت ماده ۲ این قانون کافی است.
با یک پروانه نمیتوان بیش از یک نشریه منتشر کرد. صاحب امتیاز در قبال خط مشی کلی نشریه مسئول است و مسئولیت یکایک مطالبی که در نشریه به چاپ میرسد و دیگر امور در رابطه با نشریه به عهده مدیر مسئول خواهد بود.
نخست وزیران، وزیران، استانداران، امرای ارتش و شهربانی، ژاندارمری روسای سازمانهای دولتی، مدیران عامل و رؤسای هیأت مدیره شرکتها و بانکهای دولتی و کلیه شرکتها و موسساتی که شمول حکم در مورد آن مستلزم ذکر نام است، نمایندگان مجلسین، سفرا، فرمانداران، شهرداران، رؤسای انجمنهای شهر و شهرستان تهران و مراکز استانها، اعضای ساواک، روسای دفاتر رستاخیز در تهران و مراکز استانها و شهرستانها و در فاصله زمانی پانزدهم خرداد ۱۳۴۲ تا ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ در مشاغل مذکور بوده و همچنین کسانی که در این مدت از طریق مطبوعات، رادیو تلویزیون با سخنرانی در اجتماعات خدمتگزار تبلیغاتی رژیم گذشته بودهاند، از انتشار نشریه و هرگونه فعالیت مطبوعاتی محرومند.
هیأت نظارت موظف است جهت بررسی صلاحیت متقاضی و مدیر مسئول از مراجع ذیصلاح (وزارت اطلاعات و دادگستری و نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران) استعلام نمایند. مراجع مذکور موظفند حداکثر تا دو ماه نظر خود را همراه مستندات و مدارک معتبر به هیأت نظارت اعلام نمایند. در صورت عدم پاسخ از سوی مراجع مذکور و فقدان دلیل دیگر صلاحیت آنان تایید شده تلقی میگردد.
بررسی وکیل جرایم مطبوعاتی و مجازات های قانونی مربوط به این حوزه
جرائم مطبوعاتی باید توسط افراد متخصص و حرفه ای مورد بحث و بررسی قرار گیرند تا یک نتیجه مناسب برای آنها بدست آید. بیشتر کسانی که در زمینه مطبوعات فعالیت می کنند از قوانین مربوط به آن آشنایی دارند. وکیل جرایم مطبوعاتی بهتر از هر کس دیگری می تواند قوانین مطبوعاتی را بررسی کند و در مورد جرائم و مجازات های مختلف مربوط به این حوزه توضیح دهد. به جرائم قانونی و مجازات هایی که توسط وکیل جرایم مطبوعاتی مورد بررسی قرار میگیرد توجه کنید:
هر گاه در مطبوعات مطالبی مشتمل بر توهین یا افترا، یا خلاف واقع و یا انتقاد نسبت به شخص (اعم از حقیقی یا حقوقی) مشاهده شود،ذینفع حق دارد پاسخ آن را ظرف یک ماه کتباً برای همان نشریه بفرستد. و نشریه مزبور موظف است آن گونه توضیحات و پاسخ ها را در یکی از دوشمارهای که پس از وصول پاسخ منتشر میشود، در همان صفحه و ستون و یا همان حروف که اصل مطلب منتشر شده است، مجانی به چاپ برساند،به شرط آنکه جواب از دو برابر اصل تجاوز نکند و متضمن توهین و افترا به کسی نباشد.
اگر نشریه علاوه بر پاسخ مذکور مطالب یا توضیحات مجددی چاپ کند، حق پاسخگویی مجدد برای معترض باقی است. درج قسمتیاز پاسخ به صورتی که آن را ناقص یا نا مفهوم سازد و همچنین افزودن مطالبی به آن در حکم عدم درج است و متن پاسخ باید در یک شماره درج شود.
اقدامات موضوع این ماده و تبصرههای آن نافی اختیارات شاکی در جهت شکایت به مراجع قضائی نمیباشد. اشخاصی که اسناد و دستورهای محرمانه نظامی و اسرار ارتش و سپاه و یا نقشههای قلاع و استحکامات نظامی را در زمان جنگ یاصلح به وسیله یکی از مطبوعات فاش و منتشر کنند به دادگاه تحویل تا برابر مقررات رسیدگی شود.
هر کس به وسیله مطبوعات، مردم را صریحاً به ارتکاب جرم یا جنایتی بر ضد امنیت داخلی یا سیاست خارجی کشور که در قانونمجازات عمومی پیشبینی شده است، تحریص و تشویق نماید در صورتی که اثری بر آن مترتب شود، به مجازات معاونت همان جرم محکوم و درصورتی که اثری بر آن مترتب نشود، طبق نظر حاکم شرع بر اساس قانون تعزیرات با وی رفتار خواهد شد.