دادخواست چک تضامنی

دادخواست چک تضامنی (3)

گروه بهترین نتیجه را برای شما به ارمغان می آورد

دادخواست چک تضامنی

دادخواست چک تضامنی و نکات آن

دادخواست چک تضامنی چیست؟ چک تضامنی قابل وصول می باشد؟ چگونه وجه چک را با دادخواست چک تضامنی مطالبه کنیم؟ دادخواست چک تضامنی در دسته دادخواست هایی قرار می گیرد که در پرونده های مربوط به وصول و مطالبه وجه چک به دادگاه تقدیم می شوند. هنگامی که طرفین معامله، متعهد به اعمال تعهدات خاصی می شوند، نباید از انجام آن تعهدات خودداری نمایند. در صورتی که دو طرف قرارداد یا معامله از انجام تعهدات قراردادی خود خودداری نموده و یا در هنگام انجام آنها تخلف نمایند، وجود چک تضامنی به نفع خواهان خواهد بود. در این حالت ذی نفع با تنظیم دادخواست چک تضامنی، می تواند وجه چک را از خوانده مطالبه نماید. برای اطلاع از جزئیات این موضوع، ابتدا با مفهوم چک تضامنی آشنا خواهیم شد. سپس در خصوص تنظیم دادخواست چک تضامنی، نکات کلیدی را ذکر می کنیم.

چک تضامنی چیست؟

در گذشته، انجام معاملات بین طرفین شکل پیچیده  امروزی را نداشت. دادخواست چک تضامنی و پروسه وصول وجه چک وجود نداشت. داد و ستد ساده تر بود و وجود وجه نقد کار طرفین معامله را راحت تر می کرد. پس از گذشت مدتی معاملات تجاری و غیرتجاری به شکل امروزی درآمدند. افزایش معاملات موجب گردش پول بیشتری شد تا جایی که ورود چک به سیستم های بانکی، کار معامله گران را آسان کرد. چک به عنوان سند تجاری شناخته شد و در انواع و اقسام مختلفی مورد استفاده قرار گرفت. امروزه اعتبار چک مانند سفته و برات است ولی هدف از آن در معاملات مختلف می تواند متفاوت باشد.

چک تضامنی یکی از همین چک های پرکاربرد است که به عنوان ضمانت در اختیار طرف مقابل قرار می گیرد. چک تضامنی با هدف اعتمادسازی و ضمانت انجام تعهدات صادر می شود و زمانی قابل وصول می باشد که متعهد در انجام تعهدات قراردادی خود دچار اهمال شده باشد. نکته قابل توجه در این زمینه این است که اگر در نحوه انجام تعهدات بین طرفین اختلاف وجود داشته باشد و یا متعهد در زمان مشخص شده به تعهدات قراردادی عمل نماید، وصول وجه چک قابل پیگیری خواهد بود.

هنگام انعقاد قرارداد اجاره، موجر می تواند از مستاجر تقاضای صدور چک تضامنی را نماید. کاربرد چک تضامنی در این زمینه متفاوت است. به عنوان مثال جهت تضمین تخلیه به موقع عین مستاجره پس از اتمام موعد قرارداد، موجر می تواند از چک تضامنی استفاده کند. در این حالت چنانچه مستاجر به تعهد خود عمل ننماید، موجر می تواند وجه چک تضامنی را با استفاده از دادخواست چک تضامنی وصول نماید. در عین حال چنانچه مستاجر، در موعد مقرر شده عین مستاجره را تخلیه کند اما موجر، وجه چک را وصول نماید، مرتکب جرم شده است و پیگرد قانونی خواهد داشت. علاوه بر این در موارد متعدد دیگری نیز، چک تضامنی قابل استفاده خواهد بود. در ادامه نحوه مطالبه وجه چک را با ارائه دادخواست چک تضامنی بررسی می کنیم.

نکات مهم نحوه مطالبه وجه چک با دادخواست چک تضامنی

امروزه با افزایش چک های بی اعتبار، اعتماد طرفین قرارداد نسبت به صدور چک های مختلف خدشه دار شده است. این در حالی است که صدور چک می تواند پروسه آسان تری نسبت به گذشته داشته باشد. چنانچه چک صادر شده، بلامحل باشد، روند رسیدگی به آن به طول می انجامد. به علاوه دارنده چک پروسه طولانی مدتی را برای رسیدن به وجه آن طی خواهد کرد‌. در این وضعیت هزینه های دادرسی و اتلاف وقت نیز از دیگر معضلات مطالبه وجه چک خواهند بود. با این حال چک تضامنی مزیت های بیشتری نسبت به چک های دیگر خواهد داشت.

دادخواست چک تضامنی پیچیده نیست زیرا در چک تضامنی، بانک ضامن شما خواهد بود و تعهد شما را مبنی بر پرداخت وجه چک ضمانت می کند. چک هایی که توسط بانک صادر می شود، دارای رمز خواهند بود. اینگونه چک ها در وجه حامل می باشند و در زمان صدور، مقدار وجه چک از حساب صادرکننده آن کسر خواهد شد. سپس وجه چک در صندوق امانت بانک به امانت سپرده می شود. به جز موارد قانونی مشخص شده، حق بی اعتبار کردن چک و اسقاط آن وجود نخواهد داشت. به بیانی دیگر چک های تضامنی قابل توقیف یا برگشت نخواهند بود. در این حالت حجر، فوت و یا ورشکستگی صادر کننده هیچ تاثیری در وصول وجه آن توسط دارنده نخواهد داشت.

نحوه صدور چک تضامنی

چک تضامنی به دو شیوه قابلیت صدور را خواهد داشت. اما سوالی که در این زمینه مطرح می شود این است که هنگام تنظیم دادخواست چک تضامنی، نحوه صدور آن اهمیت دارد؟ پاسخ منفی است. در وهله اول چک تضامنی توسط بانک صادر می شود. در این صورت چک دارای دو مهر خواهد بود که هر کدام از آنها مربوط به یک شعبه مجزا هستند. بانک صادر کننده نیز بانک مرکزی می باشد.

پر کردن چک تضامنی که توسط بانک صادر می شود، به روش ماشینی است و با دست، نوشته نخواهد شد. این در حالی است که چک تضامنی می تواند از طرف ضمانت کننده نیز صادر شود. چنانچه صادر کننده اقدام به صدور چک تضامنی نماید، باید عبارت بابت ضمانت را در چک قید کند. برای مثال برای انتقال سند مال غیرمنقول در موعد مقرر، فروشنده چک تضامنی را برای خریدار صادر می نماید. در صورتی که انتقال مالکیت در زمان مقرر شده اتفاق نیفتد، دارنده چک می تواند برای مطالبه وجه آن اقدامات لازم را انجام دهد.

شیوه تنظیم دادخواست چک تضامنی

برای تنظیم دادخواست چک تضامنی، چک تضامنی به همراه مدارک شناسایی و گواهی عدم پرداخت بانک محال علیه ضمیمه خواهد شد. پس از بررسی تمام اسناد و مدارک، دادگاه تامین مناسب را در نظر خواهد گرفت. علاوه بر این دادگاه می تواند اموال صادر کننده را شناسایی و به میزان ارزش وجه چک توقیف نماید‌. در دادخواست ارائه شده به مرجع قضایی، خواهان می تواند خسارت تاخیر تادیه و هزینه دادرسی را نیز مطالبه نماید. چنانچه خوانده از پرداخت وجه چک خودداری کند، خواهان می تواند تقاضای جلب وی را نماید. در این صورت دادگاه به تقاضای وی ترتیب اثر خواهد داد. در نهایت می توان گفت صدور چک های تضامنی به خودی خود مشکل ساز نیستند اما در صورت بروز مشکلات احتمالی، بهتر است با یک وکیل یا مشاور حقوقی خوب مشورت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره حقوقی

تماس با وکیل پایه یک دادگستری
×