دادخواست مطالبه وجه
دادخواست مطالبه وجه یک خواسته حقوقی است که جزء حوزه مالی به شمار می آید. خواسته مزبور یکی از رایج ترین خواسته هایی است که در سیستم قضایی اغلب کشورهای جهان مورد استفاده قرار می گیرد. پرداخت و گرفتن وجه از جمله روابط و دادوستد هایی است که از قدیم الایام در میان ملت ها و اقوام مختلف در سراسر دنیا رایج بوده است و معمولا به دو شکل انجام می گیرد. حالت اول به این صورت است که در قبال پرداخت وجه خدمات و یا محصولاتی ارائه خواهد شد و یا این که به دلیل یک قرارداد پرداخت وجه با هدف رسیدن به سود یا همان سود آوری خواهد بود. حالت دوم به این صورت است که پرداخت وجه در قبال هیچ چیز و یا خدمات و یا محصولی نخواهد بود و صرفا به عنوان قرض به افراد داده خواهد شد.
حال اگر در حالت اول خدمات و محصولی برابر با وجه پرداختی دریافت نشود و یا در قبال وجه مورد نظر هیچ چیزی اعم از محصول و خدمات دریافت نشود. فرد می تواند نسبت به استرداد وجه و مبلغ پرداخت شده اقدام نماید. در حالت بعدی هم اگر میان طرفین قراردادی شکل گرفته باشد که زمان پس دادن قرض و وجه مورد نظر در آن معلوم باشد و شخص بدهکار وجه دریافتی را در موقع مقرر پرداخت نکند. شخص پرداخت کننده وجه یا همان طلبکار می تواند جهت باز پس گیری وجه اقدام کرده و دادخواست مطالبه وجه را تنظیم نماید.
نکته: منظور از مطالبه وجه پول رایج مملکت می باشد. در قانون حقوقی کشور دو اصطلاح نزدیک به هم از لحاظ معنایی وجود دارند به نام مطالبه وجه و مطالبه طلب که مطالبه طلب اشاره به انواع مال منقول و غیر منقول دارد.
شرایط تنظیم دادخواست مطالبه وجه
تنظیم دادخواست مطالبه وجه دارای شرایطی ویژه می باشد که بهتر است تمامی شرایط آن را برای رسیدن به نتیجه ای ایده آل رعایت نمود. نکته مهمی که در رابطه با طرح این خواسته وجود دارد و باید آن را رعایت نمود از این قرار است که به دلیل مالی بودن خواسته مطالبه وجه باید تمامی مدارک مالی و اسناد رسمی و غیر رسمی را ارائه نمود. لازم به ذکر است که اسناد رسمی اسنادی هستند که در دفاتر رسمی به ثبت قانونی رسیده اند و در مقابل اسناد غیر رسمی سندهایی هستند که در هیچ یک از دفاتر ثبت اسناد به ثبت نرسیده اند و همچنین بدونه حضور نماینده قانونی تنظیم شده اند. هر چند این اسناد در دادگاه قابل استناد می باشند اما اعتبار و ارزش اسناد رسمی را ندارند.
از جمله شرایط دیگری که در رابطه با تنظیم خواسته مطالبه وجه وجود دارد این است که امکان دارد طرفین هنگام انتقال وجه از اسناد رسمی و غیر رسمی استفاده نکرده باشند . بنابراین می توان با استفاده از فیش بانکی انتقال دادن وجه را ثابت کنند.
حالت بعدی که در باره تنظیم دادخواست مطالبه وجه می توان به آن اشاره کرد این است که امکان دارد طرفین در زمان انتقال وجه هیچ گونه مدرکی ارائه نکنند. در این زمان تنها راه اثبات دعوای مورد نظر راهکار قانونی است. هر چند این راه اندکی سخت و زمان بر خواهد بود اما راهی مطمئن می باشد. مطلب بعدی که لازم است درباره مطالبه وجه و تنظیم دادخواست مربوط به آن یاد آور شویم این است که دعوای مورد نظر یک دعوای حقوقی است و تبدیل کردن آن به دعاوی کیفری کمتر اتفاق خواهد افتاد. بنابراین بهتر است از تبدیل پرونده به کیفری خودداری شود.
ارائه دادخواست مطالبه وجه چگونه خواهد بود
در تنظیم خواسته مطالبه وجه ممکن است افراد با عبارات و بخش ها و واژه های مختلفی روبه رو شوند که نا مفهوم و ناشناخته باشند. بنابراین برای تنظیم آن بهترین کار استفاده از دانش یک وکیل مجرب می باشد. هنگام تنظیم و ارائه خواسته مطالبه وجه باید مدارک شناسایی اعم از کارت ملی و شناسنامه و همچنین مدارک لازم در خصوص انتقال وجه را ضمیمه آن کرده و سپس پرونده تکمیل شده را به مراجع قضایی ارجاع داد. شخص متقاضی طرح دادخواست باید در متن آن شرح کاملی از میزان و چگونگی انتقال وجه را به شخص خوانده بیان کند.
همان گونه که قبلا ذکر شد این خواسته یک خواسته حقوقی و قانونی می باشد که برای استفاده بهتر از آن باید متن نوشته شده در آن به زبان قانون تحریر شده و به زبانی رسمی و بدور از حاشیه باشد. استفاده از مواد قانونی و استناد به آن ها تاثیر مثبتی بر روند پرونده خواهد داشت. از جمله مهمترین مواد قانونی که می توان در دادخواست یاد شده از آن نام برد. ماده ۲۶۵ قانون مدنی می باشد که بر اساس آن هر شخصی که مالی را به دیگری بدهد می تواند آن را بعد از مدت زمان تعیین شده استرداد نماید.
نکته: شخصی که متقاضی دادخواست مطالبه وجه است می تواند در حین رسیدگی و یا قبل از ارائه آن از محضر دادگاه بخواهد تا حکم تامین خواسته را صادر نماید. در صورتی که خواهان چنین خواسته ای را مطرح نماید دادگاه ملزم به قبول آن خواهد بود. در ماده ۱۰۸ قانون آئین دادرسی به وضوح به این مطلب اشاره شده است که افراد می توانند با استناد به آن صدور چنین حکمی را از دادگاه ذیصلاح تقاضا کنند. البته این حکم تا پیش از صدور حکم نهایی کاربرد دارد و به محض صادر شدن رای قطعی و نهایی قرار تامین لغو خواهد شد.
دادخواست مطالبه وجه (2)
در چه مواردی می توان از دادگاه تقاضای قرار تامین نمود؟
هنگام ارائه خواسته مطالبه وجه و یا در حین رسیدگی و قبل از صدور رای نهایی می توان تقاضای قرار تامین را از دادگاه نمود اما نه در هر مورد و شرایطی. بلکه برای تقاضای صدور چنین حکمی باید مواردی وجود داشته باشند که عبارتند از:
۱: دادخواست مورد نظر در معرض تفریط و تضییع قرار داشته باشد.
۲: اسنادی که به عنوان مدرک ارائه خواهند شد رسمی باشند.
۳: شخص متقاضی رضایت دهد مبلغ خسارت وارده به فرد خوانده را به صندوق دادگستری واریز کند.
۴: اوراق به صورت واخواست باشد که در این حالت دادگاه راهی بجز قبول تقاضای تامین نخواهد داشت.