شرکت تضامنی
شرکت تضامنی یکی از انواع شرکت هایی است که قانون تجارت آن را به نام شرکت تجاری نام برده است که حوزه فعالیت آن فارغ از هر موضوعی به عنوان شرکت تجاری شناخته می شود. یکی از ویژگی های بارز این نوع شرکت که باعث تمایز او با سایر شرکت ها می شود اعتبار و شخصیت شرکای آن است که بسیار حائز اهمیت است. در صورت ورشکسته شدن و یا انحلال شرکت، هر یک از شرکا مسئول و موظف به پرداخت تمام دیون خواهد بود حتی اگر سرمایه شرکت کمتر از دیون قابل پرداخت باشد و این موضوع در قرارداد شرکت درج خواهد شد و اگر غیر از این باشد شرکت فاقد اثر قانونی خواهد بود. این نوع از شرکت ها دارای اعتبار بیشتری میان عموم مردم است زیرا در صورت وجود طلب می توانند از همه یا یکی از شرکا شکایت نمایند و تمام طلب خود را وصول نمایند. این شرکت دارای خصوصیات و شرایطی است که در ادامه این مقاله به آن می پردازیم.
نحوه تشکیل شرکت تضامنی چگونه است؟
شرکت تضامنی برای تشکیل و ثبت باید مراحلی را سپری نماید. این شرکت باید دارای شرکت نامه ای اساسی و هماهنگ با قوانین موجود باشد. تهیه و تنظیم شرکت نامه الزامی است اما تهیه اساسنامه معمولا نیاز نمی شود اما در صورت نیاز و قرار خاصی میان شرکا باید اساسنامه شرکت نیز تهیه و تنظیم شود. در اساسنامه شرکت نام شرکت و موضوع آن بایستی قید شود. مدت فعالیت و تاریخ انقضای شرکت نیز باید در اساسنامه درج شود. آورده های نقدی و غیر نقدی هر یک از شرکا باید در متن آن آورده شود. نکته مهم در خصوص تنظیم قرار میان شرکا نحوه تقسیم سود و زیان میان آنان می باشد و قوانین در خصوص فوت هر یک از شرکا و یا در صورت انحلال شرکت چگونه خواهد بود بایستی تماما در اساسنامه شرکت قید شود.
یکی از اقدامات تشکیل شرکت جمع آوری تمام سرمایه غیر نقدی و نقدی و تایید آن و تسلیم به شرکت از سوی شرکا می باشد. طبق ماده ۱۱۸ قانون این شرکت زمانی تشکیل می شود که تمامی سرمایه های شرکا، تسلیم شرکت شود.
یکی از موضوعات مهم در خصوص تشکیل شرکت تضامنی انتخاب نام برای شرکت است که بر خلاف سایر شرکت هایی چون شرکت سهامی و یا با مسئولیت محدود لازم است نام شرکا یا عنوانی مشابه مانند برادران به علاوه نام یکی از شرکا استفاده می شود. مثلا شرکت تضامنی واحدی و شرکاء که در این صورت نام این شرکت گویای تضامنی بودن و اعتبار آن شرکت و ضمانت آن توسط شخص نام برده در نام آن می باشد. در صورت فوت یا خارج شدن شخص نام برده شده در نام شرکت باید نام کسی دیگر جایگزین آن شود. منابع شرکت به نسبت سهم الشرکه هر یک از شرکا تقسیم خواهد شد و مسئولیت هر یک از آنان در مورد بدهی شرکت به میزان سهم الشرکه شرکا خواهد بود. مدارک مورد نیاز جهت ثبت شرکت به قرار زیر است؛
تحویل دو برگ فرم تقاضانامه ثبت شرکت
تهیه دو برگه شرکت نامه
تهیه دو نسخه از اساسنامه
اصل کارت ملی و فتوکپی شناسنامه هر یک از شرکا
در صورت نیاز اخذ مجوز از مراجع مربوطه
خصوصیات شرکت تضامنی کدام است؟
شرکت تضامنی دارای شرایط و خصوصیاتی است که قوانین و فعالیت و نوع اعتبار آن را با سایر شرکت های دیگر متمایز می کند. این خصوصیات به شرح زیر می باشد؛
مسئولیت محدود این شرکت از خصوصیات آن است. شرکت تضامنی با یک قرارداد تشکیل می شود پس بدیهی است که مسئولیت های آن محدود باشد.
عمر این شرکت با فوت یا عدم صلاحیت یکی از شرکا و یا در صورت ورشکستگی به پایان برسد.
ورود یک شریک جدید به شرکت به منزله تاسیس یک شرکت جدید خواهد بود که فعالیت همان شرکت قبلی را ادامه می دهد.
هر یک از شرکا به نمایندگی سایر شرکا در فعالیت های عادی شرکت می تواند اقدام به فعالیت نماید.
در صورت طلب طلبکاران می توانند برای وصول به همه شرکا و تک تک آنها می تواند مراجعه نماید.
هر نوع دارایی که وارد شرکت می شود و یا شرکا آن را به عنوان سرمایه شرکت وارد کرده اند به عنوان دارایی مشترک شرکت شناخته می شود.
تشکیل این شرکت آسان و ساده است و شرکا نسبت به یکدیگر شناخت دارند و فعالیت آنها در یک قرارداد مشخص خواهد شد.
فعالیت هر یک از شرکا باید با رضایت شرکای دیگر صورت بگیرد در غیر این صورت دچار مشکلات خواهد شد پس هر فعالیت باید با رضایت و آگاهی شرکای دیگر باشد.
نحوه انحلال شرکت تضامنی چگونه می باشد؟
انحلال شرکت تضامنی حالتی است که ممکن است در آینده برای شرکت ایجاد شود برای انحلال باید شرایطی وجود داشته باشد تا شرکت منحل شود. موارد انحلال این شرکت به شرح زیر است؛
انحلال شرکت در صورت موافقت یکی از شرکا قابل اعمال است. البته باید در اساسنامه و یا در شرکت نامه شریکی یا شرکا را منع از درخواست انحلال نکرده باشد همچنین تقاضای هر یک از شرکا بر فسخ شرکت نباید بر ضرر اشخاص ثالث یا یکی دیگر از شرکا باشد. در صورت تنظیم دادخواست انحلال شرکت از سوی هر یک از شرکا باید شش ماه قبل از اقدام به انحلال شرکت ارائه شود.
در صورت ورشکستگی هر یک از شرکا شرکت منحل می شود البته دادگاه باید بر ورشکستگی شرکت حکم صادر نماید.
در صورت فوت یا محجور شدن یکی از شرکا شرکت منحل می شود مگر اینکه شرکای دیگر رضایت به ادامه فعالیت دهند.
شرکت تضامنی (1)
مدارک مورد نیاز برای ثبت انحلال شرکت
تمامی مدارک که برای ثبت شرکت لازم بوده است باید تهیه و تحویل داده شود. تهیه صورت جلسه مدیران شرکت مبنی بر انحلال شرکت و تعیین مدیر تصفیه و در صورت وجود تغییرات شرکت باید آگهی آخرین تغییرات را تحویل اداره ثبت داد. مدیر تصفیه یا ضامن شرکت نیز مسئول پرداخت بدهی ها و جمع نمودن حساب های حسابداری می باشد. کسی که نام او در اسم شرکت برده شده است به عنوان ضامن پرداختی ها در صورت وجود طلب و بدهکاری در رمان انحلال شرکت می باشد.