جرم زنا
جرم زنا و مجازات آن
زنا چیست؟ زنا کار کیست؟ مجازات جرم زنا در قانون چیست؟ شرایط تحقق زنا کدام است؟ جواب به این سوالات و سوالات دیگر در این متن خواهد بود.
زنا چیست؟
قبل از پرداختن به جرم زنا لازم است تا تعریفی کامل از زنا داشته باشیم. در یک جمله رابطه سکس میان زن و مرد نامحرم زنا است که در اسلام و حکومت های اسلامی جرم محسوب می شود و دارای مجازات های مشخص شده است. اجماع زن و مردی که هیچ رابطه زوجیت میان آنها نیست زنا می باشد. در شرع و قانون اسلام برای روابط زن و مرد با یکدیگر حد و حدودی مشخص کرده است که چنانچه زن و مرد از این مرز و حدود تخطی کند مرتکب جرم شده است.
زن و مردی که هیچ رابطه زوجیتی با یکدیگر ندارند، نباید با هم رابطه نزدیکی یا سکس داشته باشند. قوانین کشور ما برگرفته از قوانین اسلامی است و مشخص است در صورتی که ارتکاب جرم زنا میان زن و مردی ثابت شود گناهکار محسوب شده و دارای مجازاتی تعیین شده می باشد. جرم زنا یکی از جرایمی است که به دلیل آنکه از حدود شرعی خارج شده است نوعی حرم حدی محسوب می شود و مشخص است که مستوجب مجازات های حدی خواهد بود.
جرم زنا چیست؟
جرم زنا از انواع جرایم حدی محسوب می شود که به دلیل جا گرفتن این جرم در جرایم حدی حدود جرم و مجازاتی است که شرع اسلام در مورد آن کاملا بحث شده است. در ماده قانونی ۲۲۱ قانون مجازات های اسلامی در خصوص تعریف جرم زنا چنین آمده است؛ جماع میان مرد و زنی که علفه زوجیت میان آنها نباشد و از موارد وطی یا نزدیک به شبه نباشد. منظور از وطی به شبهه در فقه شیعی این است که مردی با زنی نزدیکی کند و بپندارد که همسرش است اما درواقع اینگونه نباشد. همچنین منظور از جماع این است که سر آلت تناسلی مرد تا قسمت ختنه گاه از قبل (جلو) یا دبر(عقب) زن وارد شود. پس با این توصیف در زمان وقوع چنین حالتی می توان گفت جرم زنا رخ داده است. پس زمانی می توان گفت که این جرم اتفاق افتاده است که شرایط آن نیز تحقق پیدا کند. در متن زیر شرایط تحقق جرم زنا را بیان خواهیم کرد.
شرایط تحقق جرم زنا کدام است؟
همانطور که گفته شد برای اینکه جرم زنا محقق شود باید شرایطی وجود داشته باشد. این شرایط به شرح زیر می باشد؛
اولین شرطی که در اتفاق افتادن این جرم وجود دارد اجماع میان مرد و زن است. زن و مردی مه طبق قانون و اسلام زن و شوهر نباشند و به همدیگر محرم نباشند. منظور از محرمیت محرم بودن زن و مرد به عنوان زوجیت و ازدواج است. اجماع محرم با یکدیگر مانند اجماع خواهر و برادر است که جرم زنا با محارم گفته می شود.
از شروط دیگر این جرم این است که حتما باید دخول صورت بگیرد.
شرط دیگر تحقق این جرم این است که زن و مرد نامحرم باید عاقل و بالغ باشند. افراد نابالغ و دارای زوال عقلی محکوم به مجازات این جرم نخواهد شد.
این جرم دارای انواع مختلفی است که در متن زیر به انواع زنا می پردازیم.
انواع جرم زنا
جرم زنا دارای انواع مختلفی است که شامل زنای به عنف و زنای محصنه و غیر محصنه می باشد.
زنای عنف؛ زنای عنف منظور اجبار و تجاوز است. زمانی که زنا عنف باشد مرد زناکار مجازات خواهد شد و اگر زنا غیر عنف باشد یعنی، به اجبار و زور نباشد هر دو نفر مجازات خواهند شد.
زنای محصنه؛ واژه محصن به کسی گفته می شود که شرایط انجام احصان را داشته باشد. احصان مرد عبارت است از؛ کسی که دارای همسر بالغ و دائمی باشد و در حالی که مرد بالغ و عاقل باشد و در زمانی که بالغ بوده است از قسمت قبل یا جلو با وی نزدیکی داشته است و هر زمانی که بخواهد می تواند با وی نزدیکی داشته باشد. احصان زن نیز زمانی است که زن دارای شوهری بالغ و دائمی باشد و از طریق قبل با وی نزدیکی داشته است و هر زمان که بخواهد با وی نزدیکی داشته باشد.
زنای غیر محصنه؛ زن و مردی که شوهر و زن دائم و غیر بالغ نداشته باشند تا هر زمان که بخواهند با وی جماع داشته باشند.
پس با این توصیف زناکار به مرد و زنی گفته می شود که عمل زنا را انجام داده باشند. زن و مردی که شرایط غیر محصن داشته باشند مرد زانی و زن زانیه گفته می شود و حکم زناکار دارای شرایط محصن و غیر محصن با یکدیگر متفاوت می باشد.
جرم زنا 1
مجازات جرم زنا چیست؟
همانطور که بیان شد جرم زنا از انواع جرایم حدی است و مجازات آن نیز حدی خواهد بود. حدی بودن جرم و مجازات به معنی شرعی بودن مجازات و تعیین شرع برای این جرم است. همانطور که انواع زنا را تعریف کردیم با توجه به نوع زنا مجازات آن نیز متفاوت خواهد بود. در حالت کلی اعدام، شلاق و سنگسار مجازات هایی است که برای جرم زنا در نظر گرفته شده است.
مجازات صد ضربه شلاق؛ اگر در نوع زنای محصنه و یا زنا با محارم دختر بالغ بوده باشد سن بلوغ در اسلام برای دختران نه سال است پس یعنی دختر بالای نه سال سن داشته باشد و پسر نابالغ باشد یعنی زیر پانزده سال سن داشته باشد، دختر محکوم به صد ضربه شلاق می باشد. فرد نابالغ نیز مجازاتهای تربیتی و تامینی خواهد داشت. پس با این تفاسیر، در حین ارتکاب این عمل اگر یک نفر از آنها بالغ باشد زنا تلقی می شود.
همچنین مردی که زنی دائم داشته باشد اما قبل از اینکه با زن خود جماع داشته باشد مرتکب زنا شود، به صد ضربه شلاق و محکوم شدن به یک سال قمری و همچنین به تراشیدن سر محکوم می شود. زنای غیر محصنه نیز صد ضربه شلاق خواهد بود یعنی زن و مرد مجرد باشند و یا با همسر خود ارتباط جنسی نداشته باشد.
مجازات رجم با سنگسار؛ زناکار زنای محصنه انجام داده باشد حکم وی سنگسار است. زمانی که جرم سنگسار به هر دلیلی انجام نشود حکم قطعی اعدام خواهد بود. اعدام برای زن و مرد زناکار خواهد بود.
مجازات اعدام؛ مجازات مرد زناکار در صورتی اعدام خواهد بود که؛ زنا با همسر پدر، زنا با محارم نسبی، زنای مرد غیر مسلمان و زن مسلمان و زنای به عنف را مرتکب شده باشد و در این حالات مرد محکوم به اعدام است.