بخشودگی مالیاتی
زمانی مبحث بخشودگی مالیاتی مطرح می شود که افراد حقیقی یا حقوقی مبلغ زیادی را بایستی به عنوان جرایم مالیاتی به سازمان مالیاتی کشور پرداخت نمایند. گاهی مبلغ این جرایم به حدی زیاد است که عملا شرکت های مقروض دچار نوعی بحران مالی می شوند. از این رو قوانین مالیاتی کشور در پی وضع قوانینی بر آمده است که بتوان مالیات را از این شرکت ها اخذ نمود و یا بتوان فرصتی دوباره به این شرکت ها داد. یکی از قوانین سازمان مالیاتی کشور در چنین شرایطی بخشودگی مالیاتی است. ما در این مقاله سعی می کنیم تعریفی کامل از این موضوع را ارائه دهیم همچنین موارد آن را نام ببریم.
منظور از بخشودگی مالیاتی چیست؟
همانطور که گفته شد؛ گاهی شرکت ها و صاحبان مشاغل مالیاتی را که طبق قانون باید پرداخت نمایند پرداخت نکرده به همین دلیل طبق قانون مشمول جرایم مالیاتی می شوند. که بخشودگی مالیاتی برای این افراد البته در وجود شرایطی اعمال خواهد شد. پس سازمان مالیاتی برای افرادی که پرداخت مالیاتی آنها به تعویق افتاده است و یا مالیات ها را پرداخت نکرده اند جریمه مالیاتی صادر می کند. برخی از این جریمه ها به علت مبلغ هنگفت و سنگین آن عملا عملکرد شرکت و یا بانک های کسب و کار را تحت الشعاع قرار خواهد داد. پس آیا راهی برای رفع این بحران وجود دارد؟ یا اینکه راهی برای بخشودگی مالیاتی وجود دارد یا نه؟ بله طبق قانون راهی برای بخشودگی جرایم مالیاتی برای مودیان وجود دارد که تحت شرایطی خاصی این موضوع امکان پذیر خواهد بود.
در خصوص این مورد مهم ماده ۱۹۱ قانون مالیات مستقیم چنین می گوید؛ تمام یا قسمتی از جرایم مالیاتی مقرر بنا به درخواست مودی بخشوده خواهد شد. البته این درخواست با توجه به خوش حسابی مودی در پرداخت مالیات سنوات گذشته و همچنین موافقت سازمان امور مالیاتی بستگی دارد. پس بخشودگی تمام یا بخشی از مالیات های سنگین به دو مورد بستگی دارد؛ یک خوش حسابی مودی و دوم موافقت سازمان مالیاتی کشور که باعث نوعی جریان دوباره فعالیت شرکت ها و فعالان اقتصادی می باشد. البته لازم به یادآوری است که شرکت سازمان مالیاتی هر ساله به دلایلی چون؛ حمایت از بخش های صنعتی و تولیدی و سایر سایر بخش های اقتصادی و حمایت از فعالان اقتصادی تصمیماتی را در خصوص بخشودگی مالیاتی و جرایم مالیاتی اتخاذ و اجرا می نماید.
البته این سازمان همیشه همه جرایم مالیاتی را مورد بخشش قرار نمی دهد و برخی از جرایم غیر قابل بخشش خواهد بود و در مقابل نیز برخی از مالیات ها جرایم مالیاتی قابل بخشش هستند. در متن زیر به این موضوع مهم رسیدگی خواهیم کرد.
کدام جرایم مالیاتی غیر قابل بخشودگی هستند؟
ماده قانونی ۱۸۹ تا ۲۰۲ قوانین مالیات های مستقیم مربوط به موضوع جرایم مالیاتی می باشد.طبق این مواد قانونی تمامی مالیات ها جزو بخشودگی محسوب می شوند به جز مواردی که در ماده ۱۹۲ قانون بیان شده است که جزو بخشودگی مالیاتی محسوب نمی شود. شرح ماده ۱۹۲ به دین قرار است؛ در تمامی مواردی که افراد صاحب مشاغل و یا نماینده قانونی آنان مکلف به ارائه اظهار نامه مالیاتی به سازمان مالیاتی کشور هستند و اقدامی در این رابطه انجام ندهند مشمول پرداخت جریمه مالیاتی غیر قابل بخشودگی سی درصد متعلق به صاحبان مشاغل موضوع درج شده در این قانون و ده درصد متعلق به سایر مودیانی خواهد بود که، شامل مورد سی درصد مالیات نخواهند بود. همچنین این ماده قانونی در خصوص درآمدهای کتمان شده و هزینه های غیر واقعی در اظهارنامه های تسلیمی حاکم می باشد. پس به طور خلاصه می توان موارد غیر قابل بخشودگی را عدم ارائه و تکمیل اظهارنامه های مالیاتی در وقت معین خود، کتمان درآمد های کسب شده و اعلام هزینه های غیر واقعی دانست.
کدام جرایم مالیاتی جزو بخشودگی مالیاتی محسوب می شود؟
در متون قانونی ماده ای که به صراحت در مورد بخشودگی مالیاتی بحث شده باشد وجود ندارد اما هر ساله به منظور حمایت از فعالان اقتصادی و بخش های تولیدی و صنعتی تمام یا بخشی از مالیات این نهاد ها را مورد بخشودگی قرار می دهند. پس با توجه به توضیحات متن فوق چنانچه افراد صاحب مشاغل و یا نماینده قانونی آنها اظهارنامه مالیاتی را به سازمان مالیاتی تحویل ندهند و یا در موعد مقرر این کار را انجام ندهند و یا هزینه های غیر واقعی را در اظهارنامه گزارش نمایند و یا درآمد واقعی خود را کتمان کنند، مورد جریمه مالیاتی خواهند شد که غیر قابل بخشودگی خواهد بود به جز این موارد بیان شده سایر فعالان اقتصادی و صاحبان مشاغل شامل بخشودگی مالیاتی خواهند شد.
گفته شد که در صورت خوش حسابی مودیان مالیات آنان بخشیده خواهد شد. پس افراد یا مودیانی که در صورتی که تا پایان سال مالی جاری بدهی مالیاتی قطعی شده خود را پرداخت نمایند به عنوان مودیاننوش حساب تلقی خواهند شد. همچنین زمانی که مودی ابراز نماید که مالیات مقرر شده خارج از توان پرداخت وی است و در صورت موافقت سازمان مالیات افراد بخشوده خواهد شد.
بخشودگی مالیاتی (2)
مصادیق بخشودگی مالیاتی
پنجاه درصد حقوق حقوق بگیران در مناطق دور افتاده و روستا ها و مالیات بر درآمد کادر انتظامی و نظامی
چهار درصد مالیات مودیان خوش حساب و بخشودگی نصف جریمه افرادی که سر موعد مقرر اقساط مالیاتی خود را پرداخت می نمایند.
در مناطق کمتر توسعه یافته به مدت ده سال صد در صد درآمد واحد تولیدی و معدنی و سایر مناطق به مدت پنج سال معاف از پرداخت مالیات خواهند بود.
واحد های تولیدی فناوری اطلاعاتی در مناطق کمتر توسعه یافته به مدت ده سال و سایر مناطق پنج سال و در صورت مستقر شدن در شهرک های صنعتی در مناطق کمتر توسعه یافته ۱۳ سال و سایر مناطق ۷ سال مالیات آنان صفر خواهد بود.
درآمد شرکت های خدماتی هتلی و بیمارستان ها و مراکز گردشگری در مناطق کمتر توسعه یافته و سایر مناطق به ترتیب ده وپنج سال معاف از مالیات خواهند بود.
تمامی واحد های تولیدی و خدماتی و… به ازای افزایش نیروی کار ۵۰ درصدی هر سال نسبت به معافیت سال قبل، معاف از مالیات خواهد بود.
درآمد شرکت های خارجی نیز صد در صد درآمد ناشی از فروش و همکاری با شرکت ایرانی، مالیات آنان معادل صفر درصد خواهد بود.