بخشیدن مهریه
بخشیدن مهریه چگونه است؟
مسلما همه ما تاکنون در مورد بخشیدن مهریه چیزهای زیادی شنیده ایم اما از روند حقوقی آن بی اطلاع هستیم. آیا شما میدانید که چه راه هایی برای بخشیدن مهریه وجود دارد؟ به نظر شما اگر بخشیدن مهریه اتفاق بیفتد، زن این اختیار قانونی را دارد که پیمان شود و مجددا برای دریافت مهریه خود اقدام کند؟
یافتن پاسخ این سوالات برای تمامی زوجین دارای اهمیت می باشد؛ چراکه زن و شوهری که یک زندگی مشترک را آغاز میکنند باید از حقوق مادر و معنوی خود در زندگی آگاه باشند تا بتوانند از تضییع حقوق خود جلوگیری کنند.
بذل یا بخشیدن مهریه
اولین موضوعی که شما باید در مورد بخشیدن مهریه بدانید آن است که شرایط بذل مهریه تنها بعد از خوانده شدن خطبه عقد بوجود می آید، زیرا قبل از عقد زن مالک مهریه نمی باشد. زن دقیقا از زمانی که خطبه عقد جاری می شود، مالک مهریه محسوب می شود. به بیانی بهتر بعد از خوانده شدن خطبه عقد زن میتواند در هر زمان که بخواهد مهریه اش را از شوهرش به طور کامل دریافت کند و هرگونه تصرفی را که می خواهد در ان ایجاد کند.
وقتی که زوجه تصمیم به بخشیدن مهریه بگیرد، می تواند این کار را از راه های مختلفی انجام دهد. برای بذل مهریه زن می تواند از طریقق تهیه سند عادی یا رسمی اقدامات لازم را انجام دهد.
در برخی از مواقع دیده می شود که زن در قبال دریافت برخی از امتیازها از همسرش مانند دریافت ملک، حق حضانت فرزندان و…. اقدام به بخشیدن مهریه اش می کند. در چنین مواردی باید توجه داشت که زن دیگر نمی تواند بعد از اعطای سند کتبی و امضا شده مبنی بر بذل مهریه، اقدام به دریافت مجدد آن کند و ادعا داشته باشد که چنین سندی را اعطا نکرده است.
بر اساس ماده 1277 قانون مدنی، انکار بعد از اقرار مسموع نیست لیکن اگر مقر ادعا کند که اقرار او فاسد یا مبنی بر اشتباه یا غلط بوده شنیده میشود و همچنین است در صورتی که برای اقرار خود عذری ذکر کند که قابل قبول باشد مثل اینکه بگوید اقرار به گرفتن وجه در مقابل سند یا حواله بوده که وصول نشده لیکن دعاوی مذکوره مادامی که اثبات نشده مضر به اقرار نیست.
بر اساس متن این ماده زن تنها در صورتی می تواند برای اخذ مهریه اش اقدام کند که این موضوع را به اثبات برساند که سند بذل مهریه ای که به همسرش اعطا کرده است، فاسد و اشتباه است.
بخشیدن مهریه برای طلاق توافقی
بر اساس آمار و اطلاعات بدست آمده در سال های اخیر در بسیاری از موارد این موضوع به خوبی دیده می شود که بخخشیدن مهریه توسط زن معمولا در طلاق توافقی اتفاق می افتد. حقیقت آن است که حق طلاق یکی از حقوق شرعی می باشد که قانون در اختیار مرد قرار داده است و تا زمانی که مرد رضایت به طلاق همسر خود نداشته باشد، هیچ کس نمی تواند او را مجبور به این کار کند. البته در موارد استثنایی همچون عسر و حرج نیز ممکن است تحت وقوع شرایطی خاص، قاضی مرد را مجبور به طلاق همسر کند اما در حالت کلی حق طلاق را به هیچ عنوان نمی توان از مرد سلب کرد.
از آنجایی که قانون این حق را به مرد واگذار کرده است، اگر زن خواهان جدایی از همسر خود باشد باید رضایت او را بدست آورد. در چنین مواردی معمولا بانوان سعی میکنند که در ازای بخشیدن مهریه به طور کامل یا جزیی، رضایت مرد را برای طلاق توافقی بدست آورند.
طلاق توافقی یکی از مهمترین موضوعاتی است که امروزه در جامعه مطرح می شود و تعداد زنانی که برای ایجاد چنین توافقنامه ای اقدام به بخشیدن مهریه می کنند نیز بسیار زیاد است.
طلاق توافقی یکی از بهترین راه های جدایی برای زوجین می باشد؛ چرا که تکلیف حقوق مالی و غیر مالی زوجین توسط خود آنها تعیین می شود و دیگر نیازی نیست تا روند دادرسی طولانی برای پرونده طلاق در دادگاه طی شود. در چنین مواردی کمک گرفتن از یک وکیل متخصص و حرفه ای میتواند باعث جلوگیری از ایجاد هرگونه خطایی شود.
بخشیدن مهریه (1)
مراحل بخشیدن مهریه
هنگامی که در مورد بخشیدن مهریه و احکام حقوقی مربوط به آن صحبت می کنیم، این سوال برای بسیاری از افراد پیش می آید که دقیقا چگونه باید برای بخشیدن مهریه اقدام کرد؟ مراحل بذل مهریه به چه نحو می باشد؟
در پاسخ به این سوال باید گفت که برای بخشیدن مهریه نیازی نیست که زن به دادگاه یا دیگر مراکز قضایی مراجعه نماید. برای بخشیدن مهریه و تنظیم سند رسمی باید به ترتیب مراحل زیر طی شود:
در اولین مرحله باید زن به یکی از دفاتر اسناد رسمی برای تنظیم سندی مبنی بر بخشیدن مهریه مراجعه نماید. برای تنظیم سند رسمی باید حتما زن مدارکی همچون: شناسنامه، عقدنامه و کارت ملی را به همراه داشته باشد. به همراه داشتن مدارک شناسایی برای تنظیم هرگونه سند رسمی الزامی است.
در مواردی که قرار باشد زن در مقابل اعطای سند بخشیدن مهریه به مرد، امتیاز یا مالی را دریافت کند باید حتما مرد هم با او به دفترخانه مراجعه کند؛ چرا که باید تمامی توضیحات و حقوقی که در مقابل بخشیدن مهریه به زت اعطا می شود در سندی که تنظیم می شود، ذکر شود.
برای بخشیدن مهریه باید سند اقرارنامه در دفترخانه تنظیم شود. هنگامی که اقرارنامه مبنی ثبتی مبنی بر بذل مهریه تنظیم می شود، این اقرارنامه دارای اعتبار قانونی می گردد و قابلیت استناد خواهد داشت.
بعد از آنکه اقرارنامه مبنی بر بخشیدن مهریه به ثبت میرسد، دفتر اسناد رسمی که این سند را تنظیم کرده است، نامه ای را که حاوی متن اقرارنامه زن می باشد به دفترخانه ای ارسال می کند که ازدواج در آنجا به ثبت رسیده است. دفترخانه مذکور نیز این سند رسمی را در قسمت ملاحظات ازدواج زوجین قید می کند.
توجه داشته باشید در مواردی که زن برای بخشیدن مهریه طبق مراحل بالا عمل کند، دیگر هیچ راهی برای رجوع به مهریه وجود نخواهد داشت. بنابراین نمی تواند هیچ ادعایی مبنی بر ایجاد اکراه و اجبار به بخشش مهریه توسط مرد داشته باشد.